Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: TRAGEDI JALAN SEMPIT


Senior Member

Status: Offline
Posts: 124
Date:
TRAGEDI JALAN SEMPIT



Assalamualaikum sume Geng2cerita samaada yg bru mahupun otai2 skalian. .Rasenya dh lame x jenguk dan posting katpage ni krn rutin harian yg x mengizinkan.

Dikesemp­atan ini aku nk kongsikan sdikit pengalaman aku ngan korang sume. Citernye bmule disini,pd awal disember yg lalu,aku tlh diterima bekerja di sebuah syarikat yg mengendalikan jentera berat yg btapak di kuantan, pahang.Berbekalkan semangat waja yg bkobar2, aku tlh pg btolak ke kuantan dari paka,trganu dgn menunggang motor kapcai 135cc.Setibanya disana aku telah diarahkan untukmenjalani praktikal slama 3 bulan.di k.Lipis.

Aku diarahkn brangkat pd hari itu juga. .Cehh awl2 xnak bgtau..Aku rse mcm nk blik umah terus je. .Tp alang2 dah mara sjauh sjauh ini,pntang mundur,akn kuteruskan smpai klimaks. .Yeahh!..Aku btolak dr kuantan ke k.Lipis lbh krg pkul 6.15 ptg stlh diberikan alamat,no telefon, wangminyak dan kopi rm100.(sblum pg tu aku search google maps dulu ngan henfon,bkn aku tau pn selok belok jln kat situ,)akhirnya aku memilih laluan kuantan-gambang-mara­n-jerantut-k.Lipis.J­arak lbh krg 245 km.

Dipendekkan citer,aku tiba di maran lbh krg pkul 7.25 pm.Aku bhenti rehat dkt stesen minyak shell bsebelahan petronas,lme jgakla.Slepas solat maghrib dan isyak aku singgah mkn kat kedai brhampiran. Lbh krg pkul 10.20pmbru aku sambung pjalanan. Mana xnye leka plak aku tgk tv citer cine kat kedai tu,lgpun nasi goreng kg. yg aku order dkt stengah jam bru smpai kat meja..Huf. .

Dlm pjalanan tu,mate aku liar intaisignboard takut2 tsasar dr destinasi yg dituju.Akhirnya aku tiba di simpang masuk jerantut-k.Lipis.Pd awalnya jln cntik dan luas,tp sebaik tiba di jengka,jln teramatlah sempit,gelap dan bliku2(satu lmpu jln pn xde,ampess..) dgn selekoh tajam shinggakan aku nyaris tbabas di bahu jalan memaksa kakiku turutmemainkan peranan bergeser di jalan membantu sistem brek. Fuh nasib baik x de apa2.

Setibanye dikwsan prumahan,hatiku mula melonjak kegirangan,bru mula nmpak chaya di kiri kanan. .Yeayh..Mgkin jln yg luas menantiku dihadapan. .Ternyata dugaanku meleset sama skali,bgitu robek hatiku krn aku prlu melalui jln yg smpit dan penuh liku dlm 60-70 km lg shingga perlu meredah laluan kelapa sawit dikiri dan kanan. .
Di skipkan citer,tibe di suatu selekoh,tiba2 tayar motor belakangku bergoyang-goyang memaksa aku mengensot kehadapan shingga pahaku mencecah raga motor. .'ah sudoh! bocor la pulok. .Pilihla tmpat yg strategik cket kalu iye pn'.Mane nk cri kedai dlm keadaan kwasan dan wktu mcm ni'aku mgeluh dlm ati. .Dlm keadaan tayar blakang bgoyang-goyang dan motor trasebrt yg amat. aku trpakse mggunakan gear rendah shinggakan klajuan motorku btaraf siput sedut.Adela 2,3 buahkenderaan yg lalu,tp x satu pn bhenti utk mbantu mlihat keadaan aku mcm tu. .Wlaupun bgaimanapun aku fhm,mgkin mrk bmbangkan kselamatan mrk,manex nye dlm keadaan jln sunyi mcm tu,mrk fikir kot2 aku ni penyangak ke. .Knderaan yg lalu mse tu blh kire dgn jari,x perlu pakai jari kaki. .Kurang sgt yg lalu,munasabah la dgn keadaan kwsn dan jln mcm tu,.
Aku dlm dlm keadaan bgitu sejauhlbh krg 9-12 km shinggalah melintasi sbuah kuil,name kuil tu,kuil mahathevan kalo x silap(aku x tau pkul brape mse tu,xde mase nk tgk jam).Skali lg aku trsentak,bile tiba2 seekor kelelawor menghempap bahu sblh kiriku kemudian jatuh tgolek atasjln. .Sengal2 bahuku dibuatnye.Aku mengucap pnjang krn trkejut yg amat.Sbaik shj 300-500m melepasikuil tersebut. .Tayar motorku yg dr td brgoyang dan trase brt yg kufikirkan bocor dgn izin Allah tibe2 kmbali spt biase. Mase tu bdn aku trase besar dan kpale ku trase lebih bsr dr helmet dsebabkn sgala bulu2ku sdh mule memainkan peranan meremang sepenuhnya.Namun disebalik itu,aku ttp bsyukur krn aku dpt meneruskn pjalanan tnpa ad masalah lg pd motorku.Disepanjang saki baki pjalanan mulutku x lekang membace ayat2 suci Al-Quran yg tlintas dfikiran mse tu.Alhamdulillah aku selamat tiba di k.Lipis lbh krg pkl 12.50am.

Setibanye di sane,aku trus menelefon pmilik ladang,dan dia dtg menjemputku di bus stop brhadapan balai polis bhmpiran round about. .Aku dibawa menginap di rumahnye. Spanjang mlm itu aku ssh utk melelapkn mate krn memikirkn ap yg tjadi kpd motosikalku di selekoh jalan sempit tersebut.Adekah ad bendeyg menumpang,atau ingin mengacau,atau masalah motosikalku sendiri?? brmacam psoalan bmain dbenak fikiran. .Dktpkul 4pg brulah aku dpt lelapkn mate. .Sekian. .Wassalam

P/S: apa yg aku citerkn ini bnr2 blaku,tpulang kpd individu mahu pcaye atau x.Aku jg x smpat menamatkan praktikal disane krnmsalah yg x dpt dielakkan..Alhamdulillah aku mdpt pkerjaan yg lbh baik skrang. .

-- Edited by INSAN BERANI KADANG KADANG on Tuesday 12th of March 2013 11:35:06 AM

__________________
hoh nop sign ngattt..


Senior Member

Status: Offline
Posts: 124
Date:

. . . . . . . . . . .

-- Edited by INSAN BERANI KADANG KADANG on Tuesday 12th of March 2013 11:36:53 AM

__________________
hoh nop sign ngattt..


Senior Member

Status: Offline
Posts: 342
Date:

Waalaikumussalam...
Hai, Encik Insan...memang dah lama ko x muncul dlm GC...
sibuk bekerja rupanya...tahniah sebab dah memiliki kerjaya...
hoho...walaupon kurang feel seram...
tapi bagi orang yg mengalaminya...dah tentulah seram...
bagi Sa yg berpemikiran logik...tentu akan kata motosikal yg rosak...
(saja mo senangkan hati supaya x fikir benda2 yg angker...padahal berharap sangat cepat2lah matahari terbit...)


__________________

It's better to let it unknown...



Super Member

Status: Offline
Posts: 2505
Date:

ish kuat semangat ko....
Ko tak berhenti ke tengok keadaan tayar ko....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 2370
Date:

Waalaikumsalam ..

Alang oitt.. apa yg ko edit tu?.. kih kih..

Habis esoknya ko tak check tayar laici ko tu ke?.. bocor ke tak?..

Baik ko check monoshocknye skali.. org cakap monoshock laici ni lembut, senang patah kalu bawak berat lebih2.. bawak org pun boleh patah, kalau bawak cik pon macam mana?.. ish..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard