Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Surat Berantai - Satu Penipuan


Super Member

Status: Offline
Posts: 1309
Date:
Surat Berantai - Satu Penipuan


betul 2 sanny.. oleh sbb 2 aku nak ucap million thanx kt our CEO coz bg info2 yg bgs cam ni.. n thanx gak kt suma warga GC n kt ko gak sanny..



__________________

~~sedang terpesona dgn website langit ilahi~~



Super Member

Status: Offline
Posts: 532
Date:

tak perlu nak ucapkan ape2 sb kita kat gc saling ingat- mengingati satu sama lain...
yang pasti kita jangan mudah percaya dengan ape yang tentera pada surat berantai tu....
kaorang bc petikan ini yang aku copy ni..

Surat Layang E-mail

Sebagai contoh ialah kes penyebaran khabar angin mengenai Bill Gates baru-baru ini. Ia bermula sebagai surat layang e-mel yang menawarkan $1,000 dan sebuah program percuma Windows 98 kepada sesiapa yang boleh menyampaikan surat itu kepada 1,000 orang pembaca Internet.

Tetapi akhirnya apabila telah tersebar luas di Internet, ia bertukar menjadi surat ancaman yang meminta $1,000 dari pembaca sebagai pampasan terhadap penyeksaan dan kesusahan yang dihadapi penulis dalam usahanya menentang virus yang telah disematkan dalam kandungan e-mel itu.

Di Singapura baru-baru ini pula terdapat surat berantai yang kononnya adalah wasiat Syeikh Ahmad. Ia menjamin tuah kepada sesiapa yang mematuhi arahan menyampaikan surat itu dan kecelakaan kepada sesiapa yang mengingkarinya.

Menurut Mufti Syed Isa Semait, "Surat berantai sebenarnya adalah satu kebohongan. Isi kandungannya tidak logik.

"Saya harap agar masyarakat Islam jangan terpedaya dan usah percaya kepada kandungan surat berantai yang diterima."

Insiden seperti ini yang berkembang dengan pesat memang mencemaskan.Bagaimanapun masalah ini boleh diatasi, walaupun ia agak payah. Salah satu cara yang baik ialah dengan melengkapkan infrastruktur rangkaian komputer anda dengan sofwe kawalan yang canggih seperti sofwe Firewall dan antivirus. Menubuhkan satu panduan cara mengunakan komputer dan rangkaian merupakan jalan yang baik juga. Seterusnya, latihan secara berterusan dalam hal-hal keselamatan mesti dijalankan.

ingat jangan terpedaya....

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 28
Date:

mcm2 cara diorng nk sesatkan umat Islam skng ni....dr artikel2 lahanat 2,pengaroh ngn black matel,skng ade teknologi bg plak...email je,xpn sms or mms....sbb 2la perlu bjaga2...jgn tsilap langkah...n jgn cpt pcaye bende2 karu marut klape ni...ok...wasl...

y benar,

Ustaz Hanamichi Abdullah

__________________
^^hidop kene sempoi...br enjoy^^


Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

hhhhmmmmm.........aku saje je bukak post ni coz dlm bulan ni bayk aku terima email n SMS yg lebih kurang cam surat berantai gak...........

harp2 sesapa yg dpt email n SMS cam aku,dpt mmbaca posting ni.............

sama2 kita menjaga akidah n tatasusila kita

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



Member

Status: Offline
Posts: 23
Date:

buatler surat mcm tu dapt dosa jer....hidup dunia cari pahala....
insaflah manusia!!!!

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 26
Date:

ish2x!!! smua ini.... saja untuk memesongkan umat Islam... betoi3x kita kenalah sentiasa berpegang teguh kepada ajaran agama Islam... InsyaAllah... smoga kita xtetipu lagi dgan semua permainan yg anya nak melalaikan umat Islam...

__________________________________________________________________________________

selamat beramal....

__________________
telan ja apa saja makanan yang ada depan mata...

asalkan perut kenyang, jiwa pown sonang....





Senior Member

Status: Offline
Posts: 387
Date:

trima kaseh abg rie sbab bgi info nie... :D

__________________

https://www.facebook.com/one.izat

«First  <  1 2 | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard