Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Lifestyle siswa/siswi


Member

Status: Offline
Posts: 9
Date:
Lifestyle siswa/siswi


Assalamualaikum , 

Saya newbie baru nak bercerita sikit 

Siswa/siswi ni pada pandangan orang nampak jee macam senang, happy , no stress, bergaya sana sini.

But no. Life siswa/siswi lebih penat n stress dari budak spm.

Sebab pe? Hmm

1. Pinjaman ptptn - bukan senang nk dpt. Bukan terus dpt. Byk proses. Apply dari sem 1 , sampai sem 2 x dpt lagi. Sem 1 jee duit yuran dh rm800++.tu pon short sem. Kalo long sem xtaw laa bape yuran kan.

2. Masalah kewangan - makann sekarang bukan murah, ayam rm4/ 4.50 . Kuah sajee ada yang cas rm1 kat tempat saya. Kadang˛ terpaksa ikat perot mkn maggi jee. Nak beli buku study lagi. Buku study dah laa mahal. Satu buku boleh cecah rm80+ , satu sem 4/5 subjek. 5 buku tok 5 subjek hmm kira laa. X kire lagi duit rumah sewa/hostel semua. Duit utk print nota lagii. 

3. Asssigment - belambak gilee. 1 subjek 2/3 assigment . Kuiz lagii , homework . Dpt lak lect yang nak hari ni buat, hari ni hantar. Fuhh~ assignment, kuiz, hw tu sume dh 60% markah. Final exam just 40%. Lect mengajar laju. Tak macam kat sekolah, cikgu ajar slow˛ supaya kita phm. Lect ajar jee, phm atau tak depends on usaha kita. Means kene rajin laa g jumpa lect tanya ape yg x phm sume.sbb lect x kan ajar kita satu˛ mcm cikgu ajar. 

Class pagi petang , ade yg mlm. Memang laa sati hari kelas 2/3 shj. Tapi satu kelas dh 3 jam. Mane sempat nk bergaya sini sana. Nak siap kan assignment lagi. Mlm ade kelab pulak. Sampai kadang˛ tak sempat nak basuh baju. Bawak pegi dobi je laa. 

 

Hmm nak cite byk jee lagi mslh student nii. Tapi cukup laa. Terima kasih kpd sesiapa yg sudi membaca . Kalo sape˛ ade experience lagi , nk tmbah ke pe. Boleh laa share˛ kat sini yee. Nak taw gak. 



__________________

Allah does not burden a soul beyond that it can bear .



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Biasalah tu, itulah cabaran menjadi student kan. Beruntung dapat jadi student, ada sesetengah org macam aku langsung tak merasa semua ni sebab dah kerja dari umur remaja.

Tapi betullah, jadi siswa siswi ni memang masalah duit tu satu masalah terbesar.. Adik aku yg kat ukm pun sama, nasib baik aku kerja, abg yg sulung kerja, ayah pun kerja boleh saling tolong bagi rm pada dia.. Makan dah satu hal, buku utk study kat U bukan murah, mahal giler..

Itu pun nasib baik dah belikan printer, ink pun kena belikan dan post dari jauh haha..

Sabar jelah menempuhi zaman siswi, bila dah masuk zaman kerja, kau akan rindukan zaman siswi ni pulak.

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Member

Status: Offline
Posts: 9
Date:

Hmm betul2 , jadi student memang susah tapi in shaa Allah kalo ikhlas belajar, rajin usaha. Ia akan mendatang kan hasil yang lumayan. Siapa tahu rezeki di tangan Tuhan kan.
Sama ada kita kerja atau belajar, rezeki semua d tangan Tuhan.

__________________

Allah does not burden a soul beyond that it can bear .



Super Member

Status: Offline
Posts: 1435
Date:

aku memang dok perhati budak ijoi ni..mana ada gadis sepi ni post mesti dia pun sibuk nak menyelit...

gadis sepi kalu diganggu oleh budak ijoi bagitahu.. nanti abg bob belanja makan KFC okay..tak pun mcmnie lah apakata kita makan KFC sambil adik gadis sepi bagitahu apa yang budak ijoi ni kacao ok..



__________________

saya takde facebook nak FACE TO FACE je..



Senior Member

Status: Offline
Posts: 122
Date:

Dalam banyak2 fasa hidup, waktu jd siswa/siswi la paling best. Aku dah lalui fasa2 tu dgn kos yg memerlukan hafalan tahap langit & assignment menggunung. Tp bila dh habis belajar, kau akan rindu semua tu. Enjoy yer dik. Kau cari kawan2 yg best tp bukannye kaki merayap. Aku dulu kalau kelas mmg x sempat la nk makan nasik campur lauk sedap2 sbb lunch hour ckup utk kau pegi semayang zohor & mkn roti sambil jalan kat koridor. Kalau kau ada masalah, share la dgn kwn2. Jgn kau pendam, zaman muda sekali jek. Hahaha.

__________________
@}--~~dlm diam baru kutahu diriku suka merapu~~@}--
(((((***Life is short***)))))


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

awk study kat mana? tu ayam harga RM4.5 tu seketul ke ada campur nasi?... biasa makanan dlm kampus xda mahal sngt.. ermmmm.. tp lain tempat lain harga makanan..

ptptn? pasal ptptn ni memang bnyk proses, kena sabar tunggu.. kadang dh sem satu lagi baru dapat..

pasal buku.. hihihi.. ni best.. kdg beli buku lbh rm100 tp dlm kls jrg guna.. ada kwn yg x buka langsung.. tp awk nk berjaya, kena baca juga walaupun lecturer x suruh.. klau boleh, buku tu jgn jual lps hbs sem.. kena simpan, mana tau kot2 perlu buku tu balik...

sy bljr 6 subjek 1 sem dek uiii.. ada lg yg lbh dr 7.. 5 tu kira sikit lg, bersyukur dik dpt 5 je..

kat U memang x mcm skolah dik.. kadang lecturer explain ciput je, yg lain kena kita fhm sendiri.. rajin2 jumpa lecturer.. rajin2 buat extra kerja rmh.. minta tolong dr kwn2 yg faham..

kls 3 jam? Tu memang biasa.. nnt final exam pun 3 jam juga.. x sempat cuci pakaian? sempat tu dik.. klau kls pukul 8, adk bangun pukul 5/6 pg.. mandik, cuci pakaian, solat, siap2, lps tu sarapan, turun kls.. Done!! duit dobi kalau simpan dpt beli nasi..

pasal bergaya memang x cukup duit la adik.. makeup kit, kasut mahal, baju mahal, smartphone mhl2 tu semua, hummmm... sy muka pucat x pakai bedak pergi kls, ade ku kesah.. haha.. perfume pun kdg x pakai.. kdg perlu pikir mana 1 lbh penting, masuk U utk bljr bkn utk bergaya.. org ejek kita x cantik biar.. janji kita x kacau org..

adik baru lg mask U kan? kita perempuan kena hati2.. ht2 pilih kawan.. jangan terkejut, jangan terikut.. kat U, ada yg merokok, ada yg mkn pil dan pergi ladies night tu semua, jgn ikut.. kuatkan iman..

cr kawan ht2.. tp x bnyk kawan xpe.. lg senang.. zda drama.. lelaki dgn perempuan, perempuan lebih susah nak percaya.. psssssttt.. sy pun perempuan juga.. haha

pasal print assignment.. beli ink printer mahal..blh pkai mkn lebih sebulan.. :'( bagus lg print kat kedai.. murah sikit kot.. KOT...

btw adik.. adik ambik apa skrg? good luck!!

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 

Page 1 of 1  sorted by
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard