Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: FAKTA SEBENAR !!!


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:
FAKTA SEBENAR !!!


Hai semua , i ada satu fakta yang tidak ramai tahu dalam zaman ini ,

sebelum saya share fakta tersebut , saya nak semua orang jawap soalan saya dahulu .

soalan(1) : Kenapa orang beragama Hindu tidak makan lembu ? 

Jawapan : 1)

                 2)

soalan (2) : Kenapa orang India diejek sebagai "KELING" ? ada siape tahu maksud sebenar dan macam mana nama "KELING" tu dicipta ??

Jawapan : 1)

                 2)

FIKIR DAN JAWAP !!!!



__________________

" don't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect "



Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:

Since tak de orang nak jawap soalan ini dan takde orang ade interest nak layan tread ni ..takpe tolong delete eh tread ni ...



__________________

" don't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect "



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

olo lo lo lo kesiannya ariboi asam boi ...

x pe .. wak tolong jawap yea ...

 

i) orang hindu x makan  lembu sebab dalam agama hindu .. kepercayaan penganutnya ...

   lembu adalah haiwan mulia ... malah mereka mengganggapnya sebagai tuhan ... dan disembah ...

    jadi ... mana mungkin tuhan dan haiwan mulia boleh di makan ..?

   ada lagi mengenai lembu ... akan tetapi wk da lupa .. sebab jaman wak remaja bersekolah di tingkatan 1

   dalam subjek sejarah (ketika itu di panggil TAWARIKH) .... ada meneceritakan agama hindu budha  confusius .. kristian dan agama Islam ..

   

ii) india dipanggil `keling' juga ada sejarahnya  hingga orang india akan marah jika dipanggil dengn nama sedemikian..

    cuma wak lupa da ... cuma jika x silap perkataan itu seakan memandang rendh dan hina pada org india ...

 

 

okeh dik .. setakat ini sahaja ..

sekian, terima kassih

  



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

sian adik ni
bersemangat tol nk post topic
tp sayangla dik
ni zmn kesuraman GC
1 post keluar berhari2 bru ade respon

klu dl..zmn hakak ni mula2 joint Gc
hmpr 10 thn lps
postt 1 topic..2,3 mnt berderet komen

jaman2 tu Fb xde lg
Gc ni la tmpt kutuk mgutuk
tmpt bermanja bergurau senda



__________________
Aku IBU si Comel...


Member

Status: Offline
Posts: 22
Date:

Hai semua , i ada satu fakta yang tidak ramai tahu dalam zaman ini ,

sebelum saya share fakta tersebut , saya nak semua orang jawap soalan saya dahulu .

soalan(1) : Kenapa orang beragama Hindu tidak makan lembu ? 

Jawapan : 1)Lembu disembah sebagai tuhan dan lembu ialah binatang yang mulia 

                 2)Lembu dianggap sebagai ibu sebab lembu menyusu anak lembu dan bagi susu kepada manusia juga untuk manusia untuk minum juga ,manusia minum susu dari ibu dan lembu ,thats y lembu dianggap sebagai ibu tak kan nak makan binatang yg dianggap sebagai ibu .

soalan (2) : Kenapa orang India diejek sebagai "KELING" ? ada siape tahu maksud sebenar dan macam mana nama "KELING" tu dicipta ??

Jawapan : 1)Dulu negara India terdapat satu kerajaan yang bernama Kerajaan Kalingga ,kebanyakkan orang india yang     datang kerja di malaysia time Zaman Penjajahan Orang putih ,orang putih biasa bawa orang india dari kerajaan Kalingga ini laa ,so orang di malaysia akan panggil mereka " ORANG KALINGGA" ,disebabkan perubahan zaman nama "ORANG KALINGGA" bertukar menjadi "ORANG KALING" dan akhirnya menjadi "ORANG KELING".

                 2)Zaman dulu orang india biasa pakai banyak barang kemas ,ada diantaranya akan mengeluar kan bunyi "kling kling " ,sebab bunyi tu ramai yg panggil orang "kling" .selain daripada tu ,biasa time orang india sembayang ,akan membunyikan loceng kecil di tangan mereke ,dan bunyinya juga "kling kling" ,ini pun salah satu sebab wujud nama orang "kling" .(orang india akan marah kalau dipanggil orang "kling' sebab fakto yang kedua tu ,dia orang anggap yang orang lain yang panggil mereke orang "kling" mengejek cara sembayang dan tuhan orang india ,tu la sebab orang india marah kalau dipanggil orang "kling" .)

FIKIR DAN JAWAP !!!! 



-- Edited by Arryboy on Sunday 27th of March 2016 06:51:40 PM



-- Edited by Arryboy on Sunday 27th of March 2016 06:52:22 PM

__________________

" don't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect "



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

haa.. ni dah ada org jawab..

share ler fakta tu dik oii..

meh sini baca dulu 1 fakta ni.. ringkas je beb tp berguna utk engkorang sume..

p/s: bacaan asal dari sini ekk..

*****************************************************************************************************************

*****************************************************************************************************************

PANDUAN UNTUK MEMBEZAKAN AIR BATU AIR MASAK VS AIR MENTAH
HAIIIIIII!!! Banyak pulak masa tuan tanah lately ni yer. Sebenornyer, tuan tanah tengah agak sibuk sekarang ni, almaklum ler dah ujung taun kan. Sumer nak closing, buat kije kewangan la katakan.

Untuk panduan korang2 nak beli ais a.k.a air batu tapi bukan air batu campur, but of kos la air batu campur pun pakai air batu jugak kan... ni tuan tanah titipkan cara2 nak bezakan air batu daripada air masak atau bukan air masak. Buleh dapatkan cd yang original.. eh, article yg original kat sini. (tak tau la pulak kalau blogger ni pun mengkopi pes jugak..)

***********************************************************************************************

AIR BATU

air+batu.jpg

Pernahkah kita terfikir apakah ais yang kita minum itu betul-betul bersih, adakah ia sudah dimasak? Ini cara-caranya nak tahu adakah ais itu dibuat daripada air mentah atau air yang sudah dimasak:



Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.

Cara-Bezakan-Ais-Dari-Air-Mentah-Atau-Ai

Ais blok. Eeee, tengok tu main pijak2 je ngan kasut plak tuh..

Ais dari air masak akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.

  ais.jpg
Ais kristal.

************************************************************************************************

Tapi pape pun rasanye lebih baik la buat ais sendiri. Ala, bukan susah pun kalu nak buat banyak2 ais kan. Senang jer:

1. Masak air banyak2, masak dlm periuk pun lagi ok. Tapi make sure periuk tak de bau kari sume la tau.

2. Biar kejap supaya sejuk sikit, kalau nak masuk fridge tengah panas kan buleh merosakkan fridge, nanti jangan carik tuan tanah ekk.

3. Masukkan dalam plastik bungkus makanan, ikat dengan getah gelang pun bolehhh. (plastik makanan yang korang buat bungkus lauk tu la.) Masukkan dlm bekas cam bekas2 eskrem cenggini pun buleh jer.. Lagi senang nak susun dalam freezer nanti kan.

bekas+eskrem.jpg  images.jpg

4. Masukkan dalam freezer. Biarla sampai beku.

5. Bila nak gunakan ais, keluarkan satu ketul / bekas ais. Siramkan bawah air mengalir. Tujuannye supaya ais tu "crack", so senang la nak ketuk bagi pecah.

6. Masukkan pecahan2 ais dalam air/minuman anda. Hmmmm... terjamin kebersihan dan halalnyer kan...



__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard