Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Anak


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:
Anak


Asslamualaikum & Greetings to all of u

Lama rasanya bro blues x mengetuk keyboard sambil bercerita dogeng kat sini....so, arini ada free lah skit...utk memenuhkan masa bro blues akan bercerita lah cerita dogeng utk semua sepertimana selalu. Kejadian ni takde kena mengena gan yg idup & mati.....anggaplah cete rekaan semata2....namun amik lah skit utk teladan. Carry on utk sesapa minat membaca.....pada yg rasa terasa & merasa....just kick outside this sory

Kejadian ni berlaku beberapa bulan yg lepas or specifically ketika Ramadhan tahun 2015 ni. Cete ni saje di cetekan oleh bro blues utk kita lebih menghargai apa yg kita ada ddan bebrbuat baik se byk mungkin utk yg kita sayangi

Ada 1 katil di ujung wad sepital kelihatan seorang lelaki tua sedang duduk....beliau memerhatikan pemandangan luar gan mata yg redup. Beliau tau, sakit yg dihadapinya adalah kronik & seakan2 tiada sapa yg sembuh bila di diagnose penyakit ni. Aku menghampiri org tua tersebut dan menyapa dia...."Pe kaba Pakcik"....beliau menjawab ringkas "Alhamdulillah"...ku teruskan bertanya....dah makan ubat pakcik....jaab ringkas nya "Dah"...conversation kami berterusan gan beberapa topik lain lepas tu....sehinggalah anak lelaki sulung dia sampai (berpakaian pejabat)

Anak lelaki tu bro blues gelar amir.....Amir terus mendapatkan tgn ayah dia lalu menciumnya & bertanya khabar ayah dia....setelah secara ringkas berbual....amir gan tangkas mengemas katil, locker & persekitaran ayah dia....beliau menjalankan kerja2 tersebut penuh tekun & tak menunjukkan rasa terpaksa...pastu tanpa segan silu amir mendukung ayah dia ke wheel chair utk dia bawa ke bilik mandi...bro blues mengekori dema....bro blues mencuri2 pandang cara amir melayan ayah dia utk mandi....beliau cukup lembut melayan dan memandikan ayah dia....Masya Allah.....amir sanggup menyucikan najis2 ayah dia tanpa segan silu...tak kasar & tak pula jijik gan beliay perbuat...selesai kendiannya dia mengambilkan wudhu utk ayah dia

Ketika memakai kan baju pun begitu....beliau begitu lembut gan ayah dia..kendian dia yg menjadi imam ketika dema solat asar. Usai solat amir menerima panggilan telefon dan bergegas meninggalkan ayah dia tapi sempat meminta kebenaran....bro blues yg berkedudukkan jauh dri dema beranggapan amir mungkin ada hal penting kerana bergegas meninggalakan ayah dia...rupanya tidak....dia ghupanya gi ke bawah mengambil anak dia yg +- 1 tahun naik ke wad utk melawat atuknya.....ptut dia bergegas sbb ketikan tu dah nak abis masa lawatan...selesai ayah amir mencium cucunya...amir menghantar kembali anak dia ke bawah....pastu dia menjadi imam pula solat maghrib bersama ayah diaAmir meneruskan routine ini selama 2 bulan sehinggalah ayah dia di jemput Illahi...Inalillah & Al Fatihah...ada jururawat mencetekan ke bro blues pernah amir berkata...."U want to fired me....carry on but I will not leave my father just like that....I can find other job but I can't find anyone can replace my father"....Subhanallah...taat & sayang beliau kpd ayah dia

Cete ni tak abis disini

Selang 3 bulan pastu...sorang pompua tua di masukkan ke ICU sbb severe heart attacked...Allah menunjukkan kpd bro blues bahawa pergorbanan sorang anak yg Soleh...setelah makcik u stabil, maka, pihak sepital membenarkan keluarga beliau melawat....ketika tu berlari sorang nurse bgtau ke bro blues...."Sir u still remember or not about the uncle that have colon cancer last 3 mths....gan acuh tak acuh bro blues mengangguk....nurse tadi tak puas ati....terus dia gegarkan tangan bro blues sambil mengatakan....Sir Amir sir.....u still remember him"....berdesup memory kelakuan anak soleh ni menerpa kotak fikiran bro blues...spontan bro blues tanya....why...what happend to him....if he sick?...macam2 yg kuar dri bro blues.....gan muka menggamit keluhan...nurse tadi menjawab....do u know patient that we just stabilze her actually amir mother....Ya Rabbiii...terpacul khalimah tadi dri bro blues...Now (amir) seeking for approval to see his mum....how sir....bro blues jawab...never mind I handle it

Kita sambung pepetang skit nnti....ada hal lak bro blues nak kena wat

Assalamualaikum

 



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

Allahu akbar..

bestnyer kalo anak kite pun cenggini..

api nak rasa kebestan dapat anak cenggini mampu ke agaknye kita jadik cenggitu?

nak balik kampun gpun dah plan cantek2 kensel last minit sbb mcm2 hal..


ni kan nak korbankan masa jaga org tua sakit cam tu..



__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Walaikumusalam ...

Allahu Akbar ...

bahagianya ayah dan ibu yang ada anak seperti Amir ....

Terima kasih Bro Blues .. kerana sudi share pengalaman patiet kat sini  ..

 

jangan lupa .. sila sambung lagi ...



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Terbaaik..bro \blues jgn lupa teruskan coretamu ini
w/pn lambat kami setia menanti

__________________
Aku IBU si Comel...


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

Sejurus mengatakan demikian....bro blues terus pegi mendapatkan Amir....demi nampak bro blues...amir terus bersalam & meminta kebenaran utk melawat ibu dia...bro blue benarkan tetapi cuma dia sahaja.

Kisah bagai mana amir melayan bapa dia...sama juga dia berbuat kepada ibu dia...tapi kali ini sepenuh masa....amir berhenti kerja kerana ingin berbakti kpd ibu dia...setelah 2 minggu di ICU ibu amir aka mak temah di pindahkan ke wad biasa namun di dlm pengawasan yg rapi....amir lah yg menguruskan segala-galanya....nurse di larang membersihkan dan mengemas mak temah oleh amir

With positive improvement mak temah dpt duduk & bergerak tetapi terhad....berbagai cete yg baik2 di cetekan oleh nurse ke bro blues....tapi yg paling nyayat bro blues dengo

Amir memeluk ibu nya tanpa segan silu utk menduduk kan ibunya utk makan....ketika itu masa lawatan, walaupun ramai org ketika itu, dia tak canggung berbuat demikian....selepas didudukkan ibu dia....dia tanpa segan silu & lemah lembut menyuap bubur ke ibu nya.....menitis air mata nurse yg melihatnya....kendian disuapkan air & air meleleh dri ibunya di lapkan...penah 1 ketika...mak temah terbuang najis di katil.....amir tak marah2 mengemas & menyucikan ibu dia...sepanjang mak temah sakit, amir lah peneman mak temah...dibacakan Al-Quran....solat kan ibu dia....peneman ibu dia utk pysiotherapy dll

Amir penah di tanya oleh nurse.....kenapa susah payah kan ada nurse di sini bleh wat kerja tu smuerr....dia pelahan mengatakan.....kenapa nak org lain buat....anak dia kan ada & dlu ketika dia kecik...lagi teruk ibu dia penah melayan dia (amir)....apa yg saya wat ni sbb saya sayang ibu saya....terduduk nurse tadi denga explanation amir...di atas ke Rahmatan Allah....mak temah pulih but not 100% & discharge

Apa yg bro blues denga.....amir been reinstate dari kerja dia....pihak pengurusan suruh amir masuk kerja balik & hari2 yg tak datang berkerja di kira cuti tanpa gaji

Subhnallah...Kau lah Yang Maha Mengetahui segala2nya

Wassalam
Bro blues

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Maha Besar Allah Yang Maha Agung ..

bagaimanalah ibu dan ayah ini mendidik Amir ...

Subhanallah ....

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Btl tu waknda
aku ni y ade ak y masih kecik
teringin nk amik ilmu dr maknya
camne cra didikan anaknya

__________________
Aku IBU si Comel...
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard