Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Minta Pendapat.Dari warga emas di Gc


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 27
Date:
Minta Pendapat.Dari warga emas di Gc


Assalamualaikum.hahahaha  ..okay nak tanya mana lagi baik diploma atau stpm.just asking for your opinion  .Alamak terspeaking london pulak.hati dah berbelah bahagi  . Saya dapat further study dekat uitm, adtec melaka dan tengah belajar di form 6 .tapi uitm saya tolak dan saya ambil form 6 sebab form 6 nie lebih challenging kot .i like challenging stuff .hahha tak ada kaitan .balik kepada topik adtec saya dapat course yang saya minat tapi tiga tahun berbanding stpm 1 tahun setengah tapi still kena tunggu beberapa bulan nak masuk u.entah la. SO MINTA SANGAT PENDAPAT WARGA TUA DI GC .



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Serius aku xtau beza antrA stpm & dIPLOMA kelebihannya..
tp aku nk share sst di sni..utk ko daun ijau & adik2 y masih mcari hala tuju hdp
kita nk smbg stdy bkn asyik pikir mn best@idak
tp y pntg adakah senang utk dpt kerja di masa hdpn

ni kisah adik aku
dia dl amik diploma akaun di kolej Mara
pas 3 thn bljr..mcari kerja tp xberjaya smpi dia nekad nk smbg bt degree

tp mungkin Allah nk pd lorong y lebih cerah pd dia
ms dia mganggur ni..dia jmpa sorg pensyarah UTEM
dia cdgkan adik aku bt LCCA (sijil profesional akauntan)
blh appy dkt KYPM

sbb LCCA ni x ramai ank Melayu y bt...
serius mmg agak ssh sijil ni...sbb subjeknya adlh standrd dgunapakai 1 dunia
exam pn kn selaras masa 1 dunia
smpi jadual exam dia tengah mlm pn pernah berlaku
tp bgusnya...xhbs bljr lg byk peluang keje menunggu

byk korban masa & duit y yuran y agk mahal
cm adik aku dia dpt bt loan dgn Mara
& pd semester ke3 Mara nk hntr dia ke UK utk stdy
ms tu hny 2 org shj tpilih tp adik aku tolak

dia rs nk bt dkt Msia jer..
6 thn bru dia bjaya tamatkan pljrn..
Alhamdulillah skrg rzki dia agk kukuh d sebuah sykt penerbangan antarabangsa (bkn MAS yer)

1 lg phujung thn lps dia ade hadiri 1 pjumpaan akauntan profesioal d putrajaya
diaorg bru nk tubuhkan persatuan
adela dlm 200 org semua bumiputra
bygkan dlm grup tu
hny 2-3 org shj y berumur 20-an..y lain semuanya dh msuk angka 40-an

kebanyakkan diaorg bt LCCA ni ms dh ade kerja y kukuh& kewangan y stabil


__________________
Aku IBU si Comel...


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 27
Date:

Kawan saya sorang buat dip. Akauntasi......dia kata pening belajar nya...tapi saya dpat dip. komputer(sistem) mmg saya minta pun..cita cita nak jadi pilot tapi x kesampaian sebab waktu spm main main..hahahhaa.tapi macam mana ntah minat pulak tgk orang keja pakai komputer nie.(most of worker use comp during the worktime... right)...

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 620
Date:

hehehe.. best nyer dpt jd accountant.. aku ni msh merangkak nk jd accountant.... uitm jer.. x mampu nak masuk U swasta.

yang kak nad cakap tu betul.. nak cr kerja agak susah skrg,kena ikut permintaan pasaran..nak ambil program pun,kena hati-hati.. cr yg kena iktiraf.. jd student perakaunan mcm aku,kena target ACCA atau CIMA (sijil professional perakaunan).. LCCA aku blm dgr lg,mungkin msh baru kot..

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

LCCA tu dah lama yang. tu kalo x silap program professional kot.

org belajar ni ada 2 jenis. jenis #1 yg saje suka2 nak belajar, nak tambah sijil ke nk tambah ilmu pape je la tapi bukan target nak carik keje dgn sijil yg dema amik tu.

type #2 pulak yang belajor memang target nak carik keje dgn sijil tu. memandangkan engko masih muda dik aku yakin enko nak carik keje dgn sijil yg bakal engko genggam nanti. (yelha, masa konvo nanti kan korang genggam sijil kan..)

kalo buleh carik la kos yg ikut kemampuan engko. kalo engko rasa engko mampu nak bawak kos sivil enjinier enko amik, kalo rasa mampu nak bawak kursus masak2 je dan ada cita2 nak bukak bengkel buat kek ke bisnes makanan ke amik kursus masak2.. ni contoh je dik, bukan aku nak suruh engko amik kursus ni pun.

pasalnyer ramai kengkawan aku yg kantoi tengah study pasal tak leh bawak. kanke rugi masa tu, konon nak amik kursus gempak last dorang yg tercampak..

ape2 pun buat ikut kemampuan + keperluan tenaga kerja sekarang. tapi bab keperluan tenaga kerja ni payah nak cakap pasal kalo sume org nampak sekarang doktor tengah kurang, bebudak sume amik medic. pas tu tetibe ada lebihan pulak doctor dah ada yg bukak kedai bedah ayam pulak.. bisnes ayam la..

ni pun contoh dik..

pasal pernah la dolu2 ada org tu pernah terkena masa tu demand akauntan memang tinggi. last2 mak bapak ramai pulak pakat2 suruh anak dema amik course account, tetiba dah ramai pulak yg ada siil akaun. so masa tu memang kompeni2 swasta jadi slektif giler2, amik yg super power nyer result, yg lulus lebih kurg ni ramai la yg beralih bidang, tanam ayam ke.. eh, tanam sayur ke, jual beger ke, bisnes sendiri la.

tapi tu citer dolu2. sekarang ni mungkin dah banyak peluang kerja nak banding dulu. tapi tu semua.. rezeki.. ALLAH yg bagi. kita usaha untuk carik je.

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1435
Date:

maaf nak masuk jugak..

bila tgk pendapat tentang Stpm Dan Diploma ni apa bezanya...sebenarnya Nampak mcm x de beza tapi kalu keje pakai STPM gaji rendah sikit berbanding Pakai Diploma.(yg nni kalu kerajaan lah swasta aku tak pasti)

4 tahun setengah dalam Perniagaan Pinjaman wang pelajaran berlesen ( dalam erti kata lain PTPTN) tlah banyak bgi input kat aku jugak pasal hala tuju selepas SPM..(untung adik2 aku dan sepupu aku )

kesian waktu aku dulu lepas SPM x de orang pun nak bagi direction mak ayah bukanya orang berpelajaran sgt so kene buat keputusan sendiri akibat ikut sangat kawan2 boleh jadi parah jugak..

so skrang apa yang aku baca dari komen si cengkodk puteh Nadia dan ika syang memng betul apa yg dicakapkan oleh dorang..

nasihat abg bob(heheh segan nak gelar abg ni) adalah maintain jelah STPM kalau dah belajar lebih dari 6 bulan kerana masa itu emas tak mungkin anda dapat patah balik kalul tetiba nak amik diploma pulak..
kemudian dah dpt STPM cari lah mana2 pekerjaan dengan GLC atau kerajaan kerja dulu dalam masa 6 bulan ke setahun ( Pastikan syarikat besar dan kukuh sebab nak expand carrier senang) kemudian buat part time study Degree Sambil kerja Muda kan so tak ralat sangat waktu tu
(sekarang ni banyak peluang part time study) UMcedd ada..Uitm pun ada..UTM pun ada..majority semua University ada..(Tapi Ingat pilihlah University awam kerana tak risau akan akreditasi sijilnya..)

apa tu akderitasi sijil
akderitasi sijil ini adalah sijil atau pun Course yang awak amik itu diluluskan oleh MQA (Malaysia qualification agency) so takdelah bila dah graduate nanti sijil tak laku pulak..(sering kali terdengar kan) biasanya IPTS (institut pengajian tinggi swasta) yang selalu buat hal walaupun tak semua tapi course yg amik tu main peranan ada je IPTS yg popular tapi sijil dorang tak laku sebab Tak lulus MQA.

sijil kalau tak lulus MQA ni susah nak dpt keje mahupun nak sambung belajar kat University AWAM ..lagi2 kalu nak sambung overseas..

 kenapa saya cadangkan anda bekerja sambil belajar..

sekarang ni zaman millennium di mana zaman sekarang syarikat atau majikan suka melihat pekerja yang berdaya saing dan multi task..dan lebih2 lagi pengalaman kerja meluas..kalu anda pilih kolum belajar sepenuh masa tiada masalah..cuma apa yang point saya nak bagitahu disini adalah jika ada peluang untuk anda belajar sambil membuat pengalaman kerja maka ianya telah banyak membantu anda dari segi masa memang berbeza 5 tahun ke 3 tahun kerana pada tahun ke empat anda telah graduate tetapi tiada pengalaman kerja akan tetapi jika anda belajar part time pada tahun keenam anda mempunya ijazah dan pengalaman kerja selama 5 tahun lebih advanced kalau pengalaman kerja anda itu related dengan apa yg anda belajar (mmg gempak) faham tak yang ni..

kalau belajar full time degree biasanya dalam 3 ke 3 tahun setengah tiada pengalaman kerja
tapi kalu ambil part time degree dalam 4 ke 5 tahun..tetapi seiring dengan pengalaman kerja.(Resume lagi cantik dan kuat) gaji pun boleh demand

tapi apa2 pun semuanya terpulang pada individu tersebut..sebab saya hanya memberi anda option lagi banyak option yang ada maka lagi yakin keputusan anda itu..mana2 keputusan yang anda ambil tidak ada salah apa2 kerana destinasi tetap sama iaitu ingin menuju kejayaan cuma jalan yang dipilih sahaja berbeza

** cerita di atas berdasarkan pengalaman kerja di insitutisi pengajian tinggi dan Pinjaman Pengajian tinggi selama hampir 4 tahun.



-- Edited by bob_Woohoo on Monday 27th of July 2015 09:04:08 PM

__________________

saya takde facebook nak FACE TO FACE je..



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

perghhhhh...

abang bob THORRRRBAEKKK...

tak sangka bukan body je solid hotak abam bob pun solid..


hmm... musti abam bob ni pegawai kan... kalo tak pegawai tertinggi mcm Dato' Seri Najis pun kurang2 tahap penolong akauntan w36 kan..



#macamseganpulaknakkutukabambob.. hahaaa..

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

alamakk.... serius typo.. hehee..


Dato' Seri Najib laaa.....


harap dato' seri jangan la saman saya rakyat marhaen yg gaji cukup2 je bayar yuran tadika, pampes, ngan cincin berlian seketul sebulan..

memang tak meraso la den keto baru walopun rega keto dah turun DOPOSEN...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1519
Date:

alamak... taon nie haku amik SPM jadi secare otometisnye jugak haku tak leh nak komen pasal haku tatau.... menatang hape stpm tue.... errrrr....!!! buleh makan tak?

siakap senohong gelama ikan duri,
cakap bohong lame2 jadi eliza...... muahahahahah

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

betul cakap abang bob tu .... hehehehehe ..(aku bg pihak budak yg buat post nie .., panggil abang bob .. bukan aku yg panggil)

bekerja sambel belajar bagus jugak ...

belajar terus dapat stpm dapat degree bagus jugak

belajar terus dapat diploma dapat digree on bagos jugak

apa pun .. berusaha itu wajib ... rezeki Allah yg bagi ... kita usaha dan tawakal ... Insha Allah

(pandangan orang tua .. wak badda)

 

errr .. abang asben x lulus lulus lagi ke SPM tu ...

kembeng abang asben tu dah bercucu cicit dah .... tuannya x lulus lulus jugak SPM ... herannnn ....biggrinbiggrinbiggrin



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard