Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kemusykilan Fidyah


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:
Kemusykilan Fidyah


Salam Ramadhan geng GC semua

Pd sape2 y arif@ ade pengetahuan hope blh tlg jwb kemusykilan nih

Thn lps Nad peknen & byk tinggal posa tp xsempat diqada lg hingga smpi Ramadhan thn ni

Sblm masuk bln posa nih,dlm bln Rejab klu xsilap en Predem (my hb) ade g pjbt agama nk byr fidyah posa Nad

tp pegawai tu xnk terima lg...

dia suh tunggu masuk awal Ramadhan baru byr

 

Awal Ramadhan td(minggu ke2)...Predem gi sekali lg utk byr fidyah tp ditolak atas alasan pjbt agama dh xterima utk byrn fidyah sbb bz utk kutip zakat lak

Pegawai agama tu cm ajar cra nk kira nilai fidyah & terangkan sape y blh terima

 

So kami pn crila pusat Tahfiz..byr fidyah dkt situ

Ustaz tu lak bgtau kami dh kn byr fidyah berganda...

 

Bab nila y jd kekeliruan pd kami..

sbb pegawai agama tu ckp xperlu ganda fidyah lg selagi xhbs Ramadhan

Ustaz tahfiz lak ckp mmg dh kn ganda...

Daku dh pening kepala nih

 

 



__________________
Aku IBU si Comel...


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

pe kata pn nadia tanye bebetul ttg kadar fidyah...mintak penerangan....sbb ada 2 kaul ttg qhiraat/pengiraan cukup haul iaitu:-

1) pada tarikh ditinggalkan sbg cth, klu tertinggal ramadhan 5 & 6 - maka cukup haul adalah 5 & 6 ramadhan yg akan dtg

2) Manakala x dikira tarikh or hari, ianya dikira bulan yg bermaksud melangkah sahaja ramadhan tahun baru maka fidyah thn lepas menjadi selipat ganda

gan itu saya syorkan bertemu (face to face) pegawai pejabat ugama untuk penerangan dan kendian sebarkan di sini.....ahakz

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

mohon mencelah di sini yea adinda nad dan encik Bro Blues aka Dr Harris 71 ...

saya belajar agama x tinggi .. mohon maaf sekali lagi ...

sebagai org biasa ..... uztaz yg mengajar kami mengingatkan ...

jika nak bayar fidyah ... sebelum masuk ramadan ...

kadarnya adalah secupak beras atau harga secupak beras ..

darabkan dngan hari puasa yang kita tinggalkan ... puasa tetap kena qada'

apabila telah masuk bulan ramadan ... fidiyah telah dikenakan sekali ganda iaitu dua cupak beras atau harga dua cupak beras sehari ...

 

alternaatif ... jika jabatan agama x dapat nnak terima ... bukankah juga dirangkan siapa yang layak menerima

dan saya mengambil apa yg uztaz kami mengajar ... boileh lah wang mengikut kadar tersebut ..

diberi kepada org fakir miskin (namun sekarang .. nak cari fakir miskin agak sukar) ..'makanya bolehlah diberi kepada ....

ibu tunggal yang susah yang tiada berpendapatan .... dari kalangan keluarga terdekat dahulu .. kemudian jiran ..

atau sekampung dan begitu seterusnya ....

 

Bro blues my dearest docter ... jika saya salah pemahaman ...

sila betulkan .....

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:

Weiii..
Dari sebelum new year 2015 aku post sampai la ni nk masuk syawal 1436, mana pegi otai2 2005 haaa??
Eloka, gabriel, maliki, misterie, mie penang..
Nkorang dah betobat kerr??
Kuikuikuikui

Mari laa.. Aku dah blk ke tanah ayer nii

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Tqvm bro blues & Bada....
akan ku cb mtk preedem gi pjbt agama tu semula mtk penerangan lbh lanjut

klu kn byr ganda pn bknla Nad nk berkira sgt
cm nk pastikan kekeliruan ni jer
aku ni blajo agama mmg xtinggi

dl masa blajr y aku fhm
fidyah mmg kn byr sblm masuk Ramadhan seterusnya
penah tny pd org tua..diaorg pn jwb gitu

Cm slps jmpa pegawai agama ni bt aku sedikit keliru psl hukum
tp pikir logik..mereka y uruskan bab2 mcm ni..tentu lbh arif kan

dl aku bljr teori jer..xde praktikalnya
skang dh terkena pd diri sendiri baru cb nk memahami sepenunhya


__________________
Aku IBU si Comel...
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard