Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Nak kena ni


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:
Nak kena ni


Assalamualaikum.....& greetings

Pekaba tuan2/puan2...encik2/cik2 dlm gc ni.....hope ada kemajuan puasa kita kali ni....ni saje bro blues bukak thread ni utk kita amik pengajaran (kalu nak amik lah)....klu x mau buang kan aje ketepi...

 

Situasi 1

Masa solat jumaat tdi...ada lah bro blues terdengo 1 pekikkan suara dari sorang yg agak berumur...kata nya...."Wooooiii.....mulut kau berbau lah....naik loya aku"

Trus yg bersuara tadi mengalihkan diri dia ke syaf lain....persoalannya....adakah patut dia melayan saudara seagamanya sedemikian.....bukan kah itu menghina namanya...x kan dia x tau kan...mulut org berpuasa ni mmg berbau.....kan molek klu dia beredar dri situ klu dia x larat bau mulut org tdi....x yah lah kan nak memekik cam org histeria

 

Situasi 2

Org yg memekik/terpekik tu kemalangan apabila kuar dri sejid.....terperosok bwh lori....keadaaan yg amat ngeri....kedua kaki hampir hancur.....nyawa dh nyawa2 ikan.....sorang pun takut nak menolong sbb.....darah memancut2 & badan org yg memekik tu basah gan darah sendiri....dlm bro blues berlari utk beri pertolongan....mamat memekik tu telah di papah oleh org yg dihina nya tdi.

Si memekik dh pengsan....lalu si kena hina mengendong si memekik ke kereta yg sanggup menolong membawa si memekik ke sepital....tpi yg x best kat sini ada suara2 dri para penonton mengatakan ke si kena hina....."wat apa kau tlg org camtu.....biar je dia mampos.....kan kau dh kena hina tdi dek dia"

Nape lah ada org yg suka melaga2 kan org?

 

Situasi 3

Rupanya si memekik tu adalah bapa kepada gf si kena hina.....ketika menunggu hasil operation si memekik....keluarganya sampai..si kena hina terpaku melihat gf dia ada di dlm keluarga si memekik...si gf lak tergamam melihat bf dia berlumuran darah...maka kecoh lah keadaan wad trauma seketika tdi gan raungan & kepanikkan keluaraga & kekasih

aduuoiii....gamat tdi.....akhirnya kegamatan tadi tenang seketika bila doc emergency mengatakan si mekik tlh kembali ke rahmatullah....pastu gamat kembali gan tangisan & raungan....bab ni bro blues no comment....bg bro blues klu ye pun sedih.....jgn lah meraung2 & meronta2 sedihnya

Wallahualam

 

 

 



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

subhanallah..

Allah nak tunjuk betapa kecik nye dunia ni mcm2 cara. kes ni antaranya, Allah dah rancang semua yg terlibat ada pulak kaitan.

dan Allah nak tunjuk supaya sentiasa berbaik sangka dgn semua manusia, walupun bau ketiak hangit. mungkin orang tu yg membantu di saat2 kita betul2 perlukan pertolongan..

satu lagi.. tolong-menolong amalan mulia.


kan.. kan.. kan..


oleh itu, saya menyarankan wak badda sama cik puan sri nadia tolong masak utk saya nak berbuka petang ni.. heheee..

p/s: saya???? hek...


p/s lagi: dokter bro blues, nak tompang tanya psl mslh kesihatan sikit boleh?

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Subhannallah ...

 

di dunia nie bermacam-macam jenis manusia .... yg x jaga tutur kata .. yang x jaga aib orang ... yang suka lepas cakap ikut nafsu ...

dan x kurang jugak ... di dunia ini ... yg sabar dengan kerenah manusia lain ..... yg sedia menolong hatta musuhnya sendiri ....

yang suka melaga-lagakan orang ...... entahlah ... dah namanya pun dunia  ...

 

jika semua insan atau manusia berada dalam ketakwaan dan keimanan ... sudah barang tentu tidak berlaku inseden insiden seperti bro blues katakan itu ..

apa yang dapat kita buat sebagai pembaca ... ianya sebagai peringatan dan tauladan  kepada kita ...... mudah mudahan kita dapat mengawal

nafsu kita .....  Insha Allah

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

argh tensen aku..penat jemari aku menaip dkt thred ni smlm...
tup2 internet siput khinzir muncul
lgsg aku xleh komen ape2
uhuk2 sedih aku........

bro blues...blhla bk 1 topic soal jawab bab2 perubatan nih
byk benda y aku musykil
nk lak ade baby tecik
klu batuk skit jer aku dh risau

cam si cekodok sejuk tu cdgkan
aku sokong 100%

__________________
Aku IBU si Comel...


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

klu dah camtu...i agree we discuss di sini aje....xyah lah bukak thread lain.....bro blues cuba jwb yg termampu....got to remember not everybody is perfect

so....apa soklan dia cengkodok & pn nadia

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

hehe..tengkiu.. tengkiu dokter.

rasanya mungkin la kot bkn mslh kesihatan sebenornye, tapi tak tau lah nak ckp mslh pe.

cenggini citernye.. (ecewah.. macam citer kat anak2 pulak dahh..)


dh 3-4 kali terkena dah. so cam curious jugak la.

masa saya basuh baju ari tu, masa tengah2 nak masuk air dlm washing machine, saya tadah dgn tangan air paip yg tgh keluar dlm drum machine tu nk siram2 kat sabun supaya tak melekat kat baju. bercapuk baju jadinya nanti, kan. sebelum tu tgn dah rasa cam kebas2, ala2 macam sesemut tu la. alahai tak reti pulak teman nak mengaborkan camana tapi cam rasa semut2 tu la. sebelum2 tu ada la buat keje2 rumah lain kan, so just set kat otak rasa semut2 tu sbb dah penat buat mcm2 termasuk mengangkat barang2, mendukung anak lagi.

memula masa tengah siram2 air dgn tangan (ingat x tadi saya tulis saya tadah air yg keluar dalam drum machine) rasa semut2 tu mcm makin menggigit. then terasa cam kena karen pulak. memula tu ingat machine yg problem, sebab saya bersandar kat machine dgn baju yg lembab sikit. tapi bila next day kena perkara yg sama, tak bersandar pun, baju pun tak basah @ lembab. masih lagi pikir machine problem. tapi bila asben cuba buat benda yg sama dia ok je, tak de pulak cam kena karan. bila sy usik lagi air tu terasa macam kena karan lagi. masa ni tgn saya ada rasa cm kebas2 sebelum usik air dlm machine tu, macam hari sblm tu.

asben sempat pulak menyakat, awak ada super power kot, katanya.. ahaiii.. banyak la super power...

ok, sy cuba pikir mungkin kebetulan masa saya usik tu pulak machine problem sebab tu saya yg rasa. tapi next time tu bila saya buat benda yg sama, terasa perkara yg sama lagi, tapi hanya kalau tangan saya memang dah kebas sebelum usik air tu. kalau saya buat mcm tu masa tak de rasa kebas tangan x de la pulak rasa mcm kena karen.

ha, ni nak kata masalah ape ni ek? takkan masalah elektrik kot. haha.. jadi sebab ada kaitan dgn rasa kebas2 tu saya tanya la bro harris. kot2 dapat jwpn.

tapi kalau salah tempat bertanya maaf la ek.. hehee..

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

tetiba aku jd blank nk tny ape...
kih2 terkezut kot...

hah ni y simple dl ler
2 hr lps ank Nad umur 5 thn ade ngadu sakit telinga
bwk g klinik,doc ckp ade ade tahi telinga keras dlm tu
dia bg ubt utk titis dlm telinga
doc ckp antibiotik

tp bl g farmasi amik dia xde mention tu antibiotik ker hapa
cm tulis utk titis pd telinga jer
setahu Nad klu antibiotik perlu dihabiskan..btl x tuan doc?
so ni dh kompius..ptt ke dihabiskan ubt titis tu?
sbb telinga anak dh xrasa sakit

silapnya ms dpt ubt xtny btl2 pd ahli farmasi
kelam kabut nk blk bk posa pny pasal la ni
nyesal cheq...

__________________
Aku IBU si Comel...


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

cengkodok...dri penerangan puan ada 2 kemungkinan syndrome yang puan hadapi

1) Kerpel Tunnel Syndrome - selalu nya berlaku kepada org2 yg ada diebates & hypertension. Saraf2 di ujung2 anggota seolah2 telah pecah (x keseluruhan) so sensitivity deria pada ujung anggota bercampur2....gan kata mudah....penah x kita alami luka & pastu terasa kebas2 di sekeliling kawasan luka tersebut.

2) Bal Parsy Syndrome - dimana saraf pengalir darah uan ada tersumbat. Maka darah kurang sampai ke anggota yang tertentu

Kedua2 syndrome ini adalah berkenaan saraf & selalu berlaku kpd kaum hawa bila dah ada zuriat & usia meningkat. Nasihat bro harris...untuk kepastian tentang masalah puan....puan boleh rujuk kpd pakar neurologi di hospital berdekatan puan

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

Puan Nad
Saya bukan ahli farmasi, tpi kalu ikutkan journal kedokteran & theory....mmg perlu dihabiskan antibiotic yang diberikan dengan alasan agar stem sel badan betul independant utk menahan penyakit gan sokongan antibiotic.

dikhuatiri, kita rasa dah ok tpi sistem badan kita sebenarnya masih lemah & takut2 virus hinggapi pada kita menyerang sekali lagi dlm kadar severe yg melampau (setelah dpt menggagalkan struktur utama sel badan). Namun permerhatian mengatakan jika berlaku ketidakhabisan antibiotic sekali x de masalah....cuma jgn lah di amalkan

Hope penerangan bro harris mencukupi

Wassalam

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

ooo... tq bro harris.

agak2 mslh besar x kalo cam tu?

tapi bile refresh balik rasanya sy x diabetic pun. baru cek dlm 2-3 bln lepas. gula below border. tu pun lepas bantai popia goreng sambal sama milo suam. hehee..

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Asalamualaikum wbkt Bro Harris 71 ...

boleh x wak pulak amik nomor giliran di sini .? err .... begini..

dalam usia yang sebegini ...udah agak tua ..... wak kerap jugak diserang sakit kaki .... agak sukar nak diterangkan ..... pada ketika ini .......

ketika bulan Romadhon ni .. Alhamdulillah kaki wak tidak sakit ...

sakitya pada bahagian tumit .... seolah olah urat tertarik daripada pangkal betis ... hingga sebahagian kaki /tapak kaki/tumit rasa sakit ....

menyebabkan agak sukar berjalan .... ada waktu dari duduk nak bangun kena berpaut pada sesuatu yang berdekatan ....

untuk makluman bro harris 71 .... ada kali tapak kaki atau kaki berasa sakit dan bisa termasuk pangkal betis .....

wak dah biasa berurut cara kampung ... la ni .. udah berapa bulan x pergi berurut .....

kalau dah sakit kaki kekadang bisa ... (seolah olah darah x sampai ke bahagian kaki ..)

akan tetapi .... apabila wak berpuasa .... sakit kaki itu akan berkurang ...

la nie bulan Romadhon Alhamdulillah ... sakit kaki yng bisa itu tidak ada (hilang) ...

 

pada pandangan bro harris .... apakah pnyakit wak ini?

 

(bagi makluman bro hariss .... urat bahagian belakang peha dan atas betis belakang  ... urat kaki timbul dan kaler hijau ...

adakah ia salah satu penyebabnya?)

 

mohon nosihat dari bro dan apa langkah atau ubat yang sepatutnya .... sekian terima kasih



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

uwah uwah... wak pun dah masuk q...


amik nomor wak.. hambikk..

silap2 bro harris bukak klinik online sini.. hahahaa...

tak pe.. kipidap dokter.. kitorang sokong...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

cengkodok

kerpel tunnel syndrome (kts) kebanyakkan....kebanyakkan....kebanyakkan berlaku pada diebates carrier tetapi...tetapi...tetapi x semestinya yg x ade diebates x bleh mengalami nya.....mungkin juga puan kekurangan kalsium....perlu ingat golongan hawa cepat kehiangan zat kalsium di dlm badan

kts & bps (bal parsy) ni kalu dilihat secara journal boleh dikatan kan sebanyak 77% kejadian berlaku tidak bermudharat besar & kebas2 ini boleh ilang dlm masa yg singkat namun ada juga kes2 kebas2 tu ilang berbulan malah bertahun. Sebagai langkah berjaga2 saya syorkan puan dpt kan pendapat pakar2 saraf (neurologi). Ada juga kes dimana penghidap mengalami lumpuh kekal

badda

dari penerangan yg diberi.....saya simpulkan pada 2 keadaan...dimana:-

1) penyempitan pembuluh darah
2) Uric asid tinggi & tertumpu

Ini bermaksud pihak puan mengalami salur darah yg sempit (mungkin terhalang dengan substance yg perlu ujian)
dari kesemptan ini dan di tambah asid uric yg ada pada darah menambah keperitan apabila kristal (pembentukkan uric asid di dlm darah) melanggar salur darah yg sempit

again my advise dpt kan full intensive check up di sepital & dri situ kita blh mengetahui masalah puan

wallahualam

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

my dearest docter Bro Harris71 ...

tengkiu so much .... atas nosihat anda .... err .. asid uric tu ... bagaimana ya?

berpunca dari pemakanan ? lupa la asid uric tu apa ... hehehehehehe (sound efect of my shame) ....

dan apakah punca atau apa pemakanan yg menyebabkan berlambaknya asid uric ini ...

mengapa pemuluh darah sempit?

walaau pun urat di kaki?

bagaimana pula jika kesan kesan dari gangguan ghaib? mungkinkah?

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard