Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: GST


Senior Member

Status: Offline
Posts: 297
Date:
GST


GST..ada kebaikan ka xdak untuk rakyat?

xberapa paham dengan perlaksaan GST,boleh tolong bagi pencerahan x pada pandangan saya yang kabur ini??biggrin



__________________

aNAK maK abAH akU



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

wak sendiri pun masih kabur walaupun dah hadiri taklimat GST nii ... sebab .. yang ditaklimatkan kepada ktangan sektor kerajaan ... jenis-jenis hasil yang akan dikenakan GST .... bagi pelanggan pula bagaimana .... dan jabatan pula kena bayar GST .... dan akan diberi pulangan ...... akan tetapi bagi barangan yang dibeli oleh pengguna ? bagaimana ?..... tu yang x paham ... awal awal sebelum april pon dah dinaikkan harga ....... contoh .... big apple doughnut ... naik sikit  ... buah tempatan yang dijual secara potong dlm peti ais ....... sebelumnya harga rm1.00 tetiba RM2.00 ... iskkkk... gitu punya giler yea penangan GST .....

 

so x paham lagi .... sebab ada yg kata sepatutnya ada barangan yg harganya turun berbanding sebelum kena GST .... la nie .. g kdai .. kebanyakkan naikan harga awal awal ...... dann ..... ada yang kata .. aaa beli seblum 1 april ... sampaikan klinik haiwan pun .. kata bil perlu diselesaikan sebelum 1 april kalau nak harga lama dan x kena GST .... lorrrr ... camna tu?



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Senior Member

Status: Offline
Posts: 297
Date:

Yang amat menduka citakan dan saya amat la sangat tak puas hati pasai pa yang prepaid jugak harus dikenakan gst???macam tak relevant la..no,ramai yang komplain kenaikan harga secara mendadak..memang permulaan perlaksanaan akan menjadi buah mulut orang taoi lama kelamaan semua ni rakyat kena telan jugak..



__________________

aNAK maK abAH akU



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Tu la pasal, haku pun rasa nak pindah ni sebab nak boikot gst ni, nak pindah gi Zimbabwe ke, Papua new Guinea ke.. Eh kat sana ada gst ke tak?.. Kang aku pindah kat sana pun ada gst kang.. Membazir je.. Ibarat pantun mister rie kat fb..

"Karam dilaut boleh ku renang, karam dihati nak bayar hutang, karam singh walia utk tv3."

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

pagi tadi bos buat mesyuarat .. dan ade le agenda GST .. yg PBN bagi kod kod hasil yang kene GST

prepaid memang kene GST ..

hfon pon kena jugakkk ... tap yg pelik buah-buahan pon kena ...

adoiiiii ......

 

yg bagusnya ... GST nii ... peniaga x leh tipu harga sesuka hati sebab koding seme da ada .... so otometik harga barangan tu adelah ...

bagi peniaga atau business man pulak .. depa kene daftar GST ... kolo x diarang punya barang x leh nak jual atau letak kat premis perniagaan lain ..

sebaab setiap jualan kene ada resit dn GST telah dikodkan dalam mesin autoteler tu ...

tp yg peliknya .. jual buah x de resit .. arga naik ...

adoiiii ...

ni main adoi adoi la manjang .....

 

apa pun setiap perkara yg baru .. rakyat sukar nak terima ...

macam wak dulu muda muda belia 4a b c d e f g

PM Tun Dr Mahadir ubah time semennanjung yg 30 minit tu disamakan dengan sabah dan serawak ..

dulu sabaah serawak jam 12.00 kta di semennajung jam 11.30 ..... sebab matahari kat sana dah tegak atas kepala ... kita di semenanjung belum lagi ...

yg susahnya pagi pagi le .. nak sekulah ..... sebelum jam 7.00 dah pergi ... kalau di S & S jam 7.00 pg matahari dah terang dahhh..

kt semenajung gelaap gelita lagi .... sebab waktu sebenar baru 6.30 pagi .... kesian budak budak sekulah yg berjalan kaki jauh dri sekulah di pedalaman ..

guna lampu picit nak g sekulah ...

 

la nii seme tu perkar biasa dahhh ..

begitulaaa ..... adaanya biggrin



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

niii ......... kolo kanda Ijoi ke ... kanda izat raikonen tu ke ..

yang buat komen pasal  GST ...

zassssss........ aku larik duluuuuu .......biggrin



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

meh aku cerita plak....gst
sebelum gst dilaksanakan ramai pengeluar produk melakukan pembungkusan semula cth mcm susu tepung bayi dutchlady...sebelum gst dia jual dlm rm 32 untuk 1kg...31/3 aku g beli dah dlm bungkusan baru harga sama tapi dia jual 900g sahaja...
aduh stresss la nak cite...
malas la...

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

badda2 wrote:

niii ......... kolo kanda Ijoi ke ... kanda izat raikonen tu ke ..

yang buat komen pasal  GST ...

zassssss........ aku larik duluuuuu .......biggrin


 

Biarlah wak, haku pong malas la nak citer pasal gst kat sini, dah la kat fb itu je yg banyak.

 

Kat sini haku nak cerita2 sejarah ke, grograpi ke, biologi ke.. Ok ke? Tuan tanah marah tak?

 

Zasss haku pong larik gak .



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Ijoi wrote:
badda2 wrote:

niii ......... kolo kanda Ijoi ke ... kanda izat raikonen tu ke ..

yang buat komen pasal  GST ...

zassssss........ aku larik duluuuuu .......biggrin


 

Biarlah wak, haku pong malas la nak citer pasal gst kat sini, dah la kat fb itu je yg banyak.

 

Kat sini haku nak cerita2 sejarah ke, grograpi ke, biologi ke.. Ok ke? Tuan tanah marah tak?

 

Zasss haku pong larik gak .


 

 

 zassss ... aku datang balik ......

 

oooooooooooo ... (punya la panjang ooooo) ....

tu laaaa ........ GST aku x bawak kat pesbuk ... sebab nampak gambor ....

kang naya .... hehehehehe ...

kat sini ... gambor x de ....

so ... selamat la akuuu .... wakakakakakaka

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Ni aku nak cerita sikit je.. Aku gi pasaraya tadi nak beli facewash, biasa aku beli harga rm11.50 agaknya, tadi aku tengok dah naik rm13.++ exc gst, inc gst rm15.++..

Pastu masa bayar, rm15.++, kat resit tu ada tambah gst lagi 6%.. Total gst 12%.. Gila babi betul.. Tapi haku malas nak report, banyak keje.. Dah tu kalau report pun, mesti ada menteri yg total bodoh tu akan kata: "kenapa nak pakai facewash, basuh muka pakailah air, tau tak facewash tu campuran bahan kimia, kenapa nak basuh muka pakai kimia, pakailah air."

Serius laa, total bodoh menteri tu sampai sultan pun menyampah. Camne dapat jadi menteri tu pun boleh termasuk dalam keajaiban dunia.

Gst.. Gst..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Senior Member

Status: Offline
Posts: 297
Date:

agak tragis cerita kau ni Ijoi...aku think better kau p complain,supaya pengguna lain tak menjadi mangsa dan depa2 ni akan dikenakan tindakan!! apa depa ingat senang kita nak cari duit!! secukup tumix depa ja!! memang aku tak tau sangat benefit gst tapi  apa yang aku pasti makin hari perbelanjaan makin meningkat..kos sara hidup makin meningkat..tapi apa yang tak tingkat???gaji.........tak tingkat2....



__________________

aNAK maK abAH akU



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

aku pn nk myibuk jg psl topic ni...
al kisahnya pd 1 ptg y gelap nk hjn..aku wasap huby aku y sorg tu mtk tlg beli ikan tenggiri & ikn keli b' sm bbrp ketul brg lain y xde kaitan dgn al kisah ni dkt medin y x cas GSt....

bl hb aku bwk brg blk rmh..aku mtkla resit kekonon nk semak betui ka medin serap GSt...betul2... aku puas ht la tang bab ni...

Tp y tragik..aku tgk pesal rega ikan keli xde dlm resit..y ade cm list ikan tenggiri smpi 2 kali..1 hrg dia 13.80& 1 lg rega tercetak Rm 20.+++...

Kome tau nape...?
Alahai si tukang timbang tu dh bjaya mengGST kan ikan keli 5 ekor y spttnya 1 kg cm RM5...kpd ikn tenggiri y 1 kg rega dlm RM 13 tu...sabo jela...kesilapan teknikal m' buatkan aku bg tazkirah jap kt hb aku...

Tu la len kali pas timbang kasi tgk itu hrg..jgn terus bayo..len la klu kome tu ank pak menteri y dh naik gj beribu2 sebln...tahniah jg dkt hb aku y bjaya sedekah b' belas hengget dkt medin...huwaaa...xpe redhala akhr' y...



__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Sama jelah tabiat hubby puan nad ni dgn haku, kalau bayar memang tak check pun, lagi satu kalau duit baki pun tak kira, bajet betul je..

Lagi satu yg aku tak puas hati, harga topup, pun naik 12%.. Contoh nak beli mobile internet, masa bayar kat kedai dah kena tambah 6%, kalau rm30 jadi rm31.80 tapi dapat topup rm30. Pastu nak beli mobile internet tu, rm30(aku pakai maxis rm30 1g 30hari) masih kena bayar gst 6%, jadi nak beli internet mobile internet total kena beli topup rm30+ rm5 baru dapat beli yg 1g Internet..

Broadband adik aku yg rm48 sebulan pun dah jadi rm52.. Sabor jelah..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Newbie

Status: Offline
Posts: 3
Date:

Apa jua yang meresap ke dalam minda bawah sedar akan membentuk "Magnet Diri".Magnet inilah yang akan menarik dan menjemput rezeki kepada kita dari arah yang tidak di sangka-sangka!
Jika hendak pendapatan pasif,
Pulangan keuntungan 5% - 7% setiap minggu...dengan modal serendah rm50 untuk 1 lot, ikut suka anda nak masuk berapa lot... boleh rujuk liink di bawah ini dan daftar PERCUMA..

wadiahtrading.com//index.php
boleh pm 0182784263

__________________
Azmi
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard