Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Mengadap dgn PEMALAS... Kalau korang apa PATUT BUAT??


Member

Status: Offline
Posts: 8
Date:
Mengadap dgn PEMALAS... Kalau korang apa PATUT BUAT??


Assalammualaikum Semua...

Saya ni ada masalah yang di anggap remeh jugak la.

My sis ni dah lama berkahwin. But Akhir tahun lepas dia ada masalah dengan tuan rumah sewa dia. Disebabkan dia housewife 24 hour n semua tanggungan atas bahu suami dia. So nak tak nak dia terpaksa berpindah ke rumah saya. Memandangkan saya tinggal dgn mak & ayah, jadi saya anggap "apa salah nak tolong dia"  Suami dia pulak berpindah kat rumah parent dia. Memandangkan rumah mentua dorg dekat dengan rumah kami, Selalu jgk la kakak saya mengadu itu ini tentang ketidakpuashati dekat keluarga belah suami..Ok Tak Pe lagi..disbelief Bila dia cakap nak bawak anak sedara saya, memandangkan anak dia masih brestfeeding tu yang gerammmm...macam dilumat2 hati ni..furiousfuriousfuriousfurious

Masalahnya sekarang apa patut saya buat bila kakak saya ni PEMALAS???....Bukan nak cakap saya ni rajin sangat, tapi bila dah ramai sangat duduk dgn macam-macam peel sapa yang tak baran?...saya rasa bila balik kj bukan lagi "Home Sick", tapi "Home Go TO Hell"...

Saya tau hidup dia membosan kan. Sebab tak bekerja. 5 am bru nak tidur dgn astro terpasang sampi pg., bill elektrik haram jadah nak bayar..Bangun 9pm.. Kalau tak sebab anak tak meragam nak nenen n mandi ntah bila nk bangun. Bangun mandi diri sendiri dgn anak, duduk balik tgk tv then tertidur.. Tgh hari nak masuk ptg, bgn makan..Lepas makan online9 sampai lebam. Pntingkan fb dari anak.. Kadang-kadang anak dia kita kene jaga.. Bukan jenis nak berkira.. tapi knyataan itu lah.. bila anak merengek (anak sedara saya ni kuat meragam) mula menjerit tak tentu pasal mcm meroyan.. OWWWWHHH!!!... COMEE ONN!!...Its not good for baby...

Kadang-kadang saya tarik muka jugak, jenis PEMALASnya tu. Tak bercakap berhari-hari sebab perangai dia. ANNOiying pown ada. Kita dah penat-penat menyapu, kemas rumah balik kerja dah cukup bersih tapi anak dia senang-senang buat SEMAK!! My sis tu bukan ada rasa bersalah, nak tolong sapu or kemas balik jauh kuku kaki n hujung rambut. Tak abis2 dgn ON9....EE tak bosan ke?? Kesian dgn parent sy bila time saya kerja.. 

tolong..Apa patut saya buat....??????no Bukan nak mengaibkan tapi jes nak mintak pendapat....



-- Edited by Jari Manis on Monday 16th of February 2015 10:42:44 AM

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Waalaikumsalam..

Memang ada manusia jenis ni, sapa yg dapat, jadi ahli keluarga tu memang makan hati laa, jenis pemalas, tak sedar diri, pentingkan diri je, org lain langsung dia tak kisah, nak nasihat pun dia jenis tak makan nasihat punya..

Kalau cakap elok2 tak jalan, cakap kasar boleh ke? Takut masam muka adik beradik pulak, atau sabar je? Memang yg terbaik adlh sabar je, tapi cakap memang senang sabar tu, sabar je, realitinya, sabar ada batas jugak..

Cuba membebel hari2 kat dia, nanti dia bosan, mungkin akan kurang pemalas tu atau pindah balik dgn hubby dia.. Sapa suka kena bebel kan, kalau sabar je dan tak bunyi langsung, dia akan ingat semua org ok dgn perangai dia tu..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 90
Date:

susah jugak macam tu kan..? nk ckp lelebih kakak.. kang terasa hati lak..

__________________

semoga hidup akan sentiasa diberkati Allah swt yg maha esa... bermohonlah padaNYA kerana segala yg dimiliki kita di dunia ini adalah milikNYA... 

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard