Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: humm


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:
humm


Hai smua.. Slmt hari raya untuk korg semua.. wink

Maaf sebab lma x dok lepak d'alam ni.. Group ni pun rasa macam mkin sunyi.

Ika nk tanya,ada x sape2 sini pernah kena kanser payudara?

Rasa biji tu dia sakit2 ke?? Klau pkai bra kadang sakit x? Ada rasa sesak semacam x? Lagi satu,rasa sakit dia tu kejap dtg kejap x ke?

 

Sape2 yang ada pengalaman,cpt2 jawab yer..

 

*hati2 klau jln2,ingatlah org tersayang. Hihi



__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Hmm kesian la haku tengok tergantung jer post nko ni Ika..

Pasal yg nko tanya ni, berapa ketul sangatlah member gc ni, sapa yg nak jawab kalau takde yg pernah kena breast cancer? Lain kalau pesbuk ramai manusia kat situ.. Mungkin ada yg tau..

Tapi kalau nko ada tanda2 tu, jumpa doktor cepat, bahaya tu, rawatan awal penting tu..

 

Gengcerita sunyi sebab masing2 masih sibuk jalan2 beraya kut..

 

Jemputlah join pesbuk gengcerita Ika syg oitt.. 



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Xpa laa.. Hmmmm... smile 

Aku fhm juga gc ni sepi,org raya. Post aku tergantung pun xpa..

Kalau bab tanda2 tu memang ada.. Tp ntah la.. Susah nk ckp.. 

Bab fb gc,yg tu aku x tau..

Xpa laa. Abaikan je post sy ni.,



-- Edited by ika syg on Friday 1st of August 2014 06:34:35 AM

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

hallo guys.. selamat hari raya..

cian ko ika. aku nak jawab pun tak reti cam ne. aku ni nama je keje kementerian kesihatan tapi bukan jaga sgt pun kesihatan. ngahahaa...

tapi macam kata ijul la kan, adalah lebih afdal ko pegi cek kat klinik. jgn malu2 beb, kalo bukan tak pe la tapi kao betul nanti bila dah melarat nak menyesal pun tak guna dah..


ko pegi sekarang jugak, wokeh?

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Ntah la kodok... Aku dah ada ngadu dengan mak,tp mak ckp xda pa2 tu.. Tp slalu skit pkai bra,wlaupun bra tu bkn jenis push up..kadang2,nk pusing bdn pun ada rasa sakit,cuma sakit kejap ada kejap xda..

Skrg ni aku duk tunggu ada masa,baru dpt cek. Tp aku nii x pernah buat check up.. Confirm sakai.. Hihi.. Nk minta org tolong hantar pun,mrk tu semua busy dgn kerja masing2..

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

cenggini la, enko tanye pakcik gugel cam ne nak buat PSP.


kang aku bitau segan lak enko ngan ijul yg bujang trang tang tang tung tu...


lepas buat PSP baru ko gi cek klinik, cakap la kat doc tu nak pastikan je kesihatan ko benar2 diperakui dan disahkan oleh KKM bebas kanser.

kan sekarang ni pun tgh kempen kanser2 ni. kalo doc tu marah2 suh ko buat sendiri ko sembur je balik, tak de guna kerajaan buat kempen kanser kalo doctor sendiri tak nak bagi kerjasama.


kan?? kan??? kan?????

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

haaa... ijul... enko tak payah la gatal2 nak gugel cara2 buat PSP ye..


tapi buleh jugak kalo ko nak cuba buat senirik. lelaki pun ada gak tau kena breast kanser.


tapi yg pasti org pompuan tak de la kena kanser prostat.. hehee...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Thank you kodok. Bab2 PSP ni pun kalau buat sendiri pun aku x kan faham.. Hihihi.. Sejujurnya aku malu juga nak pergi cek..

Kalau kat klinik swasta mahal kan nak cek? Kalau dekat kerajaan bayaran dia brapa ehh? Yang klinik sakit puan tu cam mane ehh kodok?? Boleh pergi situ juga kn?

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

PSP tu play station portable kan?.. Aku tak main tu, aku main ps3 jer..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Senior Member

Status: Offline
Posts: 291
Date:

G lah cek....lg klinik kerajaan jew....

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 20
Date:

Ika sayang....waklu joint GC ni sebab nak cakap waklu pernah kena brest cancer 7th dulu.
Ika dah wat check-up dgn doctor? posting ika ni pun dah lama dah.......harap result bukan cancer ye....


__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Sorry semua,ika baru buka akaun ni.. Dh lamama x jenguk GC..
Sejujurjujurjujurnya.. Ika blm cek lg.. Cuti ni baru try cek kot.. Lg pun rasa sakit tu dah x rasa lg.. Atau pun sakit mungkin sbb pakai bra kot.. Ika punya jns yg ada dawai kat bwh.. Dawai pun dawai laaa.. Humm..



__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Member

Status: Offline
Posts: 20
Date:

ika, waklu nak kongsi pengalaman.......dulu masa waklu kena wak pun tak ambil pusing sangat.....tapi entah macammana hati tergerak nak pegi check. kita perempuan ni ika kena selalu berwaspada. kita kena tahu/faham dengan apa2 tanda/amaran yang tubuh kita keluarkan.   tapi sebenarnya lelaki pun ada yg kena. kalau lelaki kena sebenarnya lagi senang nak detact sebab lelaki dada dia kurang lemak...antara symptom kenser payudara:

1. kerap demam - on off, on off org kata

2. ada ketulan/benjol dlm payudara - bila kita rasa atau tekan dengan jari kita.

3. rasa sakit yang sekejap datang dan sekejap hilang - rasa sakit tu macam mencucuk-cucuk. Kalau dah pernah menyusukan anak, masa nak dekat bagi susuk tu kita akan rasa payudara kita macam mencucuk2...haa...rasa macam tu.

4.sebelah tangan rasa kebas/lenguh sangat. waklu kena payudara sebelah kanan jadi lengan kanan tu rasa lenguh sangat.

5. ada perbezaan di antara 2 payudara, mungkin sebelah agak besar, atau putting sebelah agak tengelam, atau putting sengit.

tu aje yg waklu ingat tanda2 besar dia. sekarang waklu nak terangkan erti amaran yg badan kita keluarkan,

 

1. kerap demam......badan kita cuba menyinkirkan benda asing yang nak bersarang dlm diri kita.

2. terasa ketulan dlm payudara......sel kanser tu sedang membiak....lagi besar ketulan lagi banyak yg perlu di buang. sebab tu iklan selalu kata pengesanan awal menyelamatkan nyawa.

3. rasa sakit mencucuk2 di dlm payudara......sel kanser tu sedang memakan sel2 lemak di payudara kita.

4. rasa kebas/lenguh di lengan....sel kenser sedang cuba keluar dari payudara dan menyerang bahagian organ lain.

Ika kalau ada tanda amaran tu ...waklu merayu ika pergi la check cepat. lagi cepat dapat di kesan lagi senang treatment dia.....dan kadar penyembuhan lagi tinggi.

 

waklu ni Allah bagi peluang untuk hdup lagi kat dunia je ika....nak ikutkan semua yang seangkatan (yg sama kena, sama stage) dah tak ada lagi sejak 3-4 tahun lepas. mungkin waklu ni banyak dosa sebab tu Allah panjangkan umur untuk waklu banyakkan ibadat dan bertaubat.

 



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 12
Date:

Allahuakbar. moga kita suma diberi Allah kesihatan & syurgaNya. ameen.

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 252
Date:

Ika sayang...xsihat ke awek cun ni? Dah pegi check? Bahaya tu..skarang ni bnyk pnyakit yg pelik2 . sha pun dah lame xmasuk dlm ni sbb xsihat..bru je jumpe pakar kt hspt hari tu.. result myb on 4/11 ni.. harap xde pyakit kritikal je..mklumlah arwah ibu sha ade kanser..takut jugak kn..hmm harap ika ok ok je..ye..

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1519
Date:

selamat hari raya haji... terasenye belum lewat lagi kut untuk daku memberi ucapan samat ari raye kpd ika syg.... oleh kerna para jema'ah haji blom lagi touchdown kat klia maka masih ader mase lagi kan....

pe kabar?
dah makan nasik?
tak ajak2 ayam kat kiter pon...?
jom kiter banje sirap limau panas ais taruk tepi...?

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

apalah wak asberiong nie meraban ..

nie musti bahana x cukup kasih sayang niii ....

maklong laaa ... janda janda kambeng seme dah disapu dik budak Ijoiii tuuu ....



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

badda2 wrote:

apalah wak asberiong nie meraban ..

nie musti bahana x cukup kasih sayang niii ....

maklong laaa ... janda janda kambeng seme dah disapu dik budak Ijoiii tuuu ....


Ahh wak Baddar ni.. Asal janda je haku, asal janda kambeng je haku.. Majuk kang..muntah..huhu .



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Ijoi wrote:
badda2 wrote:

apalah wak asberiong nie meraban ..

nie musti bahana x cukup kasih sayang niii ....

maklong laaa ... janda janda kambeng seme dah disapu dik budak Ijoiii tuuu ....


Ahh wak Baddar ni.. Asal janda je haku, asal janda kambeng je haku.. Majuk kang..muntah..huhu .


 

 

ekekekekekek .... okeh laaa tu ... janda kambeng jer ...

bukan janda betul .....

 

x baek tau memalam jummm'at ni muntah ....

kang ngandong kang ... sape yang susah?? akuuuuu jugakkkkk ......



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Aaaaa kak.. Yg rasa mencucuk tu kdg ada datang dulu.. Klau dh serang,ya ampun... Rasa nk je buka coli terus,sbb sakit.. Tp nk buka segan,sbb tkut ramai mata tengok.. Klau perempuan xpa,tp ada laki,tu yg susah..
Kalau skt tu,ika tunduk je,x dpt nk gerak bdn sangat,sbb terlampau sakit.. Lps beberapa minit baru rasa ok..hummm..

Puting senget?? Mcm mna tu?? Tgn kebas xda,tgn kiri ika rasa ok,mcm biasa..

Melodi ohh melodi,kecikkk nyor ko punya size tu.. Terpksa zoom.. Hihihi..

Kak sha2,skrg rasa sihat je.. Tp ntah la,dalaman xtau..

Aligato asbe-san.. Sbb dh ucap slmt ht raya,tp ko lupa ehh? Aku non muslim,tp xpa.. Hihihi. Org pun ramai yg ckp muka aku mcm muka org muslim..

Sian nko ijoi.. Kih3..asyik kena.. Ngeh3

Semoga sihat2 belaka,mcm2 betul penyakit skrg..jaga dr baik2 oii,ingat laa insan yg tersayang,. Hihi

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

aku selaku doktor pakar sakit puan ingin mencelah... boleh x saudara ika hantarkan gambar dalam bentuk multimedia, agar mudah aku yang hensem lagi kacak bergaya ini melakukan pemeriksaan lanjut... rrrrrr cuma satu je soklan aku iaitu payudara tu apa???..

(pergilah check kat klinik, jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri... insyaallah xde apa2 kot... apapun aku sarankan pergilah check kat klinik secepat yang mungkin)

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Hantar gmbr dlm bentuk multimedia blh,tp kn tp,x blh dlm ni,bahaya..

Elehhh,puji diri nampak,hansem ke? Mai sini sy nk belek muka ko,klau hihihi.. Aku keliru sebenanya,nko ni laki ke mpuan? Jantan ke betina,? Nk ckp laki,tp mcm bukannn jer.. Ke aku yg slh tafsir? Ngeh3..

Amin,mudah mudahan xda pa2,, nanti lps aku check,aku share2 dgn korg..

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Member

Status: Offline
Posts: 20
Date:

Ika syg, alaaaaa takut pulak waklu dengar ika syg ada salah satu tanda tu.....tapi apa pun waklu harap bukan kenser ye. sakit mencucuk2 tu bukan sepanjang masa rasa.....cuma bila dia membiak baru rasa sakit....bila tak rasa sakit kita akan rasa macam biasa je macam tak ada apa2 berlaku. itu yang kita leka dan ambil mudah je....sedar2 dah sampai stage 3 atau 4...bahaya tu.....kalau sampai stage 4, cuba Tanya en. unit rawatan rapi apa yg biasanya doctor cakap tentang stage 4 ni.

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Macam tu ke kak? Hummm.. Ntah lq,sampai skarang ika blm check lg.. Bajet x cukup laa.. Mlm td pun ada juga rasa sakit,tp sekejap.. Xpa laq,nanti dah cukup bajet,ika pergi..

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

ika syg wrote:

Macam tu ke kak? Hummm.. Ntah lq,sampai skarang ika blm check lg.. Bajet x cukup laa.. Mlm td pun ada juga rasa sakit,tp sekejap.. Xpa laq,nanti dah cukup bajet,ika pergi..


 

Ika, ada bgtau mak? Kena bgtau sebab hal ni boleh jadi serius.. Apa2pun, cepat2 buat check ye..



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Member

Status: Offline
Posts: 20
Date:

ika syg, sorry lambat reply......kalau budget menjadi masalah, ika try daun belalai gajah/Sabah snack grass. Ambil dlm 50 helai & sebiji epal hijau blend minum pagi dan petang.....atau 1 sudu teh madu + habatussaudah bancuh dengan air suam minum pagi dan petang juga....2 bulan lepas waklu ada rasa sakit yang sama di atas sikit tempat yg lama, waklu dah suspen........sebab walau pun kita dah lama sembuh tapi chance nak dtg balik adalah besar sebab tapak dah ada....jadi waklu pun amalkan madu+habatussaudah pagi & petang dan juga bila makan nasi buat ulam belalai gajah tu. sebulan lepas tu waklu buat medical check up...Alhamdulillah, semua clear.....kalau ika syg ada acess dapat kan 3 bahan tu ika syg try la.........

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 20
Date:

sorry, nama daun tu belalai gajah/Sabah Snake Grass .....ada lagi satu pokok pecah kaca/pecah beling ambil 3-5 helai rendam dlm segelas air panas, bila dah suam minum 2 kali sehari.

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 618
Date:

Daun belalai gajah? X pernah pula ika dgr nama daun tu kak..hihihi..mungkin kat sini org paggil nama lain kot. Tp xpa,nnt ika try tanya pakcik Google.
Betul juga yang akak ckp tu,benda tu walaupun dah hilang tp blh datang balik..
Thanks kak..nak tanya dlm fb,segan. Takut identiti terbongkar..haha..

Ika dah bagitahu mak dulu,dah lama.. Tp mak ckp,sakit biasa kot. Jd ika pun angguk je masa tu. Tp takut2 juga. Skrg ni nk kumpul duit dulu.,pokai..hehe..Nk minta dr bapa segan..lg pun bapa pening kepala pkr soal duit,bln ni bnyk sngt duit keluar xda masuk..

__________________

Aku Begini,Bukan begitu.

Itulah aku,ika syg!

 

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard