Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Entah apa..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2363
Date:
Entah apa..


Baru2 ni masa haku tengah tunggu azan maghrib, macam biasa aku suka tengok matahari terbenam macam gambar2 kat fb aku tu..

Terperasan ada satu bintang yg tak patutnya ada sebab cahaya matahari masih terang walaupun cahaya maghrib, terang bintang ni, dalam berapa saat makin terang pastu hilang..

Haku tak tau itu unidentified benda kat udara atau aku tengok matinya sebuah bintang.. Hmm memang eksaited la kalau dapat tengok bintang mati n lenyap kan, supernova.. 

Tapi entah, tak tau apa bendanya tu..

Sekian, tima kaseyy..



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

hohoooo... jangan biarkan hidupmu diselubungi Mister Rieee....


kalo chy yg terang daripada bintang lain, tak berkelip & lebih jelas dari bintang lain mungkin tu satelit atau org putih cakap bintang kejora di ufuk timur.


tapi mungkin juga letupan supernova, sebab pernah ada rekod letupan supernova dapat dicerap tanpa menggunakan teleskop disebabkan cahayanya yg sgt terang, sampaikan waktu siang pun masih boleh nampak cahayanya.

satu contoh yg paling famous kejadian nebula ketam atau crab nebule atau bahasa brazil dia world cup football fever (hehehehh). letupan supernova (proses kematian bintang besar) dicerap hanya mata kasar oleh astronomer China pada 1054.

 

dinyatakan dalam buku LOMPATAN KUANTUM DAN LETUPAN BESAR (terjemahan QUANTUM LEAPS AND BIG BANGS! daripada tulisan ANDREW SOLWAY.. jangan tanya aku sape mamat ni pasal aku pun tak kenal) enkorang boleh tanye pakcik gugel kalo nak baca buku ni.. astrologer China melihat kemunculan bintang baru yang muncul secara tiba2 dan menjadi semakin pudar dalam masa beberapa minggu atau beberapa bulan.

 

kalo betul enko nampak incik ijull.. maka amat bertuah la enko. buleh diiktiraf sebagai ahli falak astrologer etnokosmopaleontologer oleh JAKIM ni... bang jamil, sila jalankan tugas anda...

malas pulak aku nak citer sume. kalo korang nak tau bley baca kat sini ek.. http://astrini10267.blogspot.com/2011/05/bagaimana-proses-terbentuknya-supernova.html atau korek2 kat pakcik gugel pasal nebula ketam...

 

wokehhh.... sekian kelas tambahan analogi psikologi bereksperimentologi utk hari ni yer....



__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1435
Date:

ko pasti ke ijoi bintang yg ko tgk tu makin malap dah tak bersinar sebab setahu aku bintang mencari bintang pun dah hampir sampai kemuncaknya..

cekodok putih apa kata awak (amboi berAwak2 Pulak kite ni yea) ambilkan teleskopian tui remotion atau lebih dikenali remote tV saya nak semak dalam info jam berapa waktu bintang mencari bintang ini.. senang nak maklumkan kat budak ijoi ni tak tidur malam dibuatnya pasal bintang ni.



__________________

saya takde facebook nak FACE TO FACE je..



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

halu brader bob... lama tak nampak ketinggalan ketapi ke? hehehh...


dah terlalu ketinggalan sangat ler tu sampek result final dah kuar pun tak pasan ehh...


bintang mencari bintang dah abih dah malam tadi, pemenang pun dah dapat habuan. yang ada sekarang bulan mencari bintang jee..


nanti2 la kite buat pulak bintang mencari bintang edisi GC nak? heheee...

tapi kalo ada pun bukan jadik bintang mencari bintang lagi, silap2 jadik bintang mencari pasall.. hahahaa...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard