Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Jom Baca ni


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:
Jom Baca ni


Aku rasa ni 1 t/wb aku nk share nk korang suma

xdela arif sgt tp berdasarkan pengalaman aku

y dh hmpr 5 thn bekeje di pejabat

y ade kaitan dgn korg bt lesen,bt r/tax,bt geran kete  bla...bla...

 

Kalau korang kehilangan/tercicir r/tax kete/moto @ pun geran

1.tolong datang berurusan sendiri di JPj untuk membuat salinan baru

2.jangan gunakan orang tengah

3.jangan anggap proses di JPJ teramatla menyusahkan

4.tak perlu suah payah gi balai bt laporan polis

 

kenapa aku nk habaq dkt korang suma coz

dh ramai pelanggan aku jumpa..

selalu kena tipu dgn org tengah/tokey2 kedai moto/kete

yg telah mengambil kesempatan

meletakkan harga y tinggi utk dapatkan salinan r/tax/geran

 

Sebenar'y klau korg nk bt salinan r/tax /geran y hilang

xdela mahal sgt..

dlm rm20-50 jer

tapi aku penah dengar cite dr sorg pakcik

dia penah mintak tlg sorg ejen insurans

utk buatkan r/tax moto  baru utk dia

coz r/tax dia dh hancur dlm mesin basuh

ejen tu mintak rm200...

bayangkan berAPA byk ejen tu cekik darah

 

tp nsb bek pakcik ni cerdik jg..

dia call dl opis aku n tny prosedur sebenar nk bt r/tax hilang

n akhinya dia bt keputusan utk uruskan sendiri

 

 

 



__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

adinda Nad tayar beskal ...(rasa best pulak nama nii ... wolo pon thread ni .. post nie tajuknye agak seriusss ... hehehehe)

adinda Nad tayar beskal .... (sekali lagik ..)

aku pernah laaa ilang geran kereta ...

berhari hari hari dan hari aku carik ... (simpan kat opis .. loan ponloan ngan opis ... tp geran aku pegang .. hehehehe) ..

x silap .. taun 2009 cam tu laaa .....

make ... aku ngan kengkawan dua tiga org (opis mate) ... g la JPJ muar ...

sebab JPJ BP x de buat salinan geran meran nii ....

maka ... bayaran yang kene aku bayar aku  lupa laaa ... urus sendirik cume pengiring aku ade ler 3 org termasuk driver ...

tapi x ler beratus .... tapi kopak pasal belanja kengkawan  ....

 

lpas tuu .... beberapa minggu kemedian .... aku bukak laa laci meja ... jatuh tercabut (terkeluar dari ensel dia...)

bila aku jengah bawah laci yang dah melopong ... nah kauuu ..... geran asal ada bawah tuuu .. elok jerk ngan pelastiknya ...

(buat menat aku g JPJ dua kali .... kopak duit .... hehehehehe ....

 

 

lagik satu kan adinda Nad tayar beskal ....

kolo lesen memandu kita dkt setahun lebih masuk dua tahun x idupkan ....

org JPJ leh tolong eh ...?

 

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

ala senang je badar org bukan jpj pun boleh tolong....aku pun boleh tolong....tolong gelakkan....abis la ko kena ambik test balik untuk dapat lesen....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

hahahaaa... aku pun nak tolong jugak la.

tolong gelak berjemaah ngan preedemmm.. hahahaaa....


p/s: aku pong tak de lesen lagik.. hahahaaa...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

He2 aku pun nk joint gelakkan ko dl
berjemaah ramai2 dgn cekodok n preedon ni adalah lebih afdal


Berbalik kpd kemusykilan ko tu
ko leh idupkan lesen ko sebelum mencecah ke tahun ke 3
apa da duit dlm bank berkepuk
setakat lesen rm30 jer 1 thn
x kan x mampu kot...

tp klu ko dh lupa smpi terlajak 3 thn x renew lesen
bermakna tpaksala amik ujian memandu semula

masa tu
akula org pertama akan gelakkan ko
tguling2 dlm litar ujian



__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

aku pun kena renew lesen bulan 4 ni..

Tapi betul ke sistem komputer jpj yg baru ni sunguh-sunggoh lembab?.. siap masuk metro lagi..

ni yg malas ni..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

ijoi sudah semestinya....ni semua gara gara pegawai yg korup la ni....menggunakan jawatan untuk hasilkan satu sistem yg membebankan pengguna....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Yer en .ijoi..

sejak tukar sistem baru ni..

aku pn dh nyaris2 masuk sepital sakit jiwa

 

jap2 offline

klu dl keje leh siap 5minit

skang meleret2 smpi dkt 20 klu sistem bt masalah

 

pastu bila balik rumah

aku meleret2 jgla menceceh dkt preedom tu

mau meleleh taik telinga dia

dengar luahan jiwa aku nie

 

tp kan ijoi..

klu jpj ade masalah keje tertunggak

opis kitaorg akan dipaksa beroperasi pd hari sabtu..& biasanya pada hari tu memang xramai pelanggan

 

 



__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

wahh nkoo adinda g preedeng ... adinda Nad tayar beskal .... adinda cengkatak putih ...

berjomaah la beramai-ramai menggolekan diri akibat menggelakkan aku yeaaa ...

x pe x pe xpe ...

 

adinda nad tayar bessskalll .........

duit memang berkepuk kepuk la kat beng ... bankk ... tp orang punya ...

 

tu laaaa ... lupa punyer pasal .. taun 2010 ke 2011  ..... lesen aku dkt 2 tahun tauuu x idop kan ...

mase tu laaaa ....

pas tu ... aaaaaa .... jeng jeng jeng ... aku ada mintak la tolong dgn hamba Allah nii ...

iiiiiidopppppkan lesen akuuuu .....

Alhamdulillah .... dapat idoppkan ...

cara macama mana? rahsiaaaaaa ... hahahahahahahahaha ... (aku pulak gelakkan x berjemaah kat nko ranggg ...)



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Senior Member

Status: Offline
Posts: 168
Date:

Borak sal lesen kan, 26/3 nie sy buat leseb auuuu
Leseb motor je..,
Punya lh lama pegang jawatan L motor, dr bulan 6 tahun lps lg, tp bru thn nie nk sambung P.
Alahai... Memembet sume dh ada lesen kereta L..
Alahai.... Slow mo lh aku nie...
Alahai... Huntung lh korg dh ada lesen. Jelez wa jelez.

Nak tanya, kereta susah ke nak bawak? Member ramai kata senang.
Manual ke auto yg sng?
Member kata auto...

Sesapa sponsor ra Rm500 je wat memudahkan sy yg baik hati dan innocent nie, ceh.
Membuat lesen kereta secepat mungkin..

Tak nak duit jutaria. Hahaha.

__________________

AKU BERCITA-CITA MAHU MENJADI ORANG KAYA

DI DUNIA DAN DI AKHIRAT. INSYA ALLAH...



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

kalo ikutkan rasanya auto la senang, takn brek ngan minyak je...

tak payah tekan clutch ke main gear, tarik gear taim nak jalan nak benti je.. kan kannnn...


tapinyer... kalo ko ada keta auto sekali part dia rosak pensan ko nak menanggungnyerr....



ehh.. betul ke? aku bukan ada lesen pun.. nghahaaaaa...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

ariesyaz Iris wrote:

Borak sal lesen kan, 26/3 nie sy buat leseb auuuu
Leseb motor je..,
Punya lh lama pegang jawatan L motor, dr bulan 6 tahun lps lg, tp bru thn nie nk sambung P.
Alahai... Memembet sume dh ada lesen kereta L..
Alahai.... Slow mo lh aku nie...
Alahai... Huntung lh korg dh ada lesen. Jelez wa jelez.

Nak tanya, kereta susah ke nak bawak? Member ramai kata senang.
Manual ke auto yg sng?
Member kata auto...

Sesapa sponsor ra Rm500 je wat memudahkan sy yg baik hati dan innocent nie, ceh.
Membuat lesen kereta secepat mungkin..

Tak nak duit jutaria. Hahaha.


 

 

antara kereta auto ngan manual ... mana senang?

senang lagik kereta lembu

x payah tekan minyak ..

x payah nak tekan pedal ke apa ke .... ngeh ngeh ngeh ..

 

oiit ariyas ariyos ... henko hingat .. 500 hengget dua dopleh seng ke?

suka suki jer nko mintak sponsor .. adehhh ...

aku keje seploh hari tau baru buleh dapat 500 ...

hingat senang ke keje mikul kambeng niii ... susah tawww ....



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 67
Date:

salam pn. nadia abd razak, nak tanya sikit
kalau geran tu koyak perlu buat baru ke..? or geran tu still valid lagi..? (cer komen sikit)

__________________
A+R+A+B = Anda Rasa Anda Bagus..??


Senior Member

Status: Offline
Posts: 168
Date:

Cengkodok putih.. Cengkodok putih.. Part apa yg manual rosak nie? Tak phm hahahaha
Almaklumlah, mana penah bawak kereta.. Naik je penah laaaa..

Tp kn, member kata, kalu ada lesen manualm nanti kereta manuak kr auto leh bawak.
Haaaaa... Kan senang.

Memula belajar mmg la susah manual. Lama2 nt pandai la.. Kan kan? ?
Aaa.. Incik bebadda..
Bukan ke kalu naik kereta lembu tu kena brek jugak?
Kalu tak brek mana nk stop? Hahaha. Tapi breknye mne leh tekan2. Terkentut lembu tuuu...
Hahaha.

Lagi, alahai.. Setakat Rm500 incij bebadda leh kuar kn celah ketiak je kn..
Tp sy tak nk lah, ketiak incik bkn wangi punnnn... Hahahahahaha! !

__________________

AKU BERCITA-CITA MAHU MENJADI ORANG KAYA

DI DUNIA DAN DI AKHIRAT. INSYA ALLAH...



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

empty shoulder wrote:

salam pn. nadia abd razak, nak tanya sikit
kalau geran tu koyak perlu buat baru ke..? or geran tu still valid lagi..? (cer komen sikit)


 

wslm encik simpati...

he2

sory ler lmbt aku nk baca persoalan ko tu

almaklumla balik bercuti kat kg

malas aku nk bk Gc

 

so berbalik kpd kemusykilan ko tu

aku lak nk tny

geran koyak sikit ker byk?

klu dh uzur sgt

wajib ditukar..tapi ko kenala bayar denda

klu geran kete rosak RM 50 & tuk geran mototr RM20

coz geran y rosak ni

biasanya akan tersangkut dkt printer

camno jpj nk cetak maklumat r/tax @ maklumat  tukar milik

 

em pastu satu lg..

kalau ko pemilik gerna tu..

ko kena dtg sendri dkt jpj.

xleh wakilkan org lain

sbb geran hny pemilik y sah jer leh bt salinan y baru



__________________
Aku IBU si Comel...
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard