Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: DIALOG ANAK BARU BERSEKOLAH


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:
RE: DIALOG ANAK BARU BERSEKOLAH


wahhhh ... telah memanjang pulakkk cerita ayah g preedeng tuuu ... atoiii

apa pon doakan yang terbaik untuk semua

semuga semua mendapat fadilat dan menaafat dari apa yang ditakdirkan ... Insya Allah ...

 

 

g preedeng ... al kisahnya umor nko 31 taung ..... alahaiiiii mude belia 4B C D E F la sangat sangat

lebih kurang umor aku jer ... tapi mude aku lagi laaa ... spm pon baru jerk lepas ...

kah kah kah kah  (ni ... efek katak bawah tempurung ketawa .... baca statement aku tu)



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

baik nyer abang ni...... dlm geram2 sakit ati tu sayang jugak kat adik kan..


yelah, dah nama pun adik kan... musti la sayang. menyampah2 pun adik sendiri..

cam aku... kadang2 menyampah pulak nganadik ngan kakak aku. yg kakak ni cembeng... adik pulak asyikkk nak kena mengalah dgn dia..

tapi pape hal pun kalo aku tengok diorang kena rotan kaw2 ngan mak ke ayah ke mcm aku kena kesian jugak. tapi nk tolong takut nanti aku pulak yg kena... berlebih2an lagi tu...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

uii x acila korang asyik cite
mula2 pasal anak terus ke bapak...
mak tiri la...
pastu kisah adik beradik lak..

aku asyik tertinggal gerabak keteapi jer...
ini tidak adil...

__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

nadia wrote:

uii x acila korang asyik cite
mula2 pasal anak terus ke bapak...
mak tiri la...
pastu kisah adik beradik lak..

aku asyik tertinggal gerabak keteapi jer...
ini tidak adil...


 makcik nadia, enko tu beli tiket ketapi steam.. memang ler tak terkejor yg naik bullet train ni..

pe kate ko kejor ngan jet je. laaagi laju....



__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Jet?...
jet ape?
jet ski ker Jep Sepahtu ....

klu ko n si badar tu dh masuk Gc..
memang x terkejar la aku topic2 korang nih
pot2 pet2 panjang berjela

xkontot ker jari ko tekan keyboard komputer tu hah?

__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

cekodok
mesti la sayang...adik beradik la katakan...dulu masa kecik kecik ikut abg long n angah g tali air tepi sawah adik aku pun ikut....nak mancing ikan....bila nak balik redah sawah....sampai rumah adik aku tu menjerit...kelam kabut dapatkan adik aku tu.....bila tengok ade pacat kat betis dia tu yg dia menjerit....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

nadia wrote:

Jet?...
jet ape?
jet ski ker Jep Sepahtu ....

klu ko n si badar tu dh masuk Gc..
memang x terkejar la aku topic2 korang nih
pot2 pet2 panjang berjela

xkontot ker jari ko tekan keyboard komputer tu hah?


 

tu la nko adinda Nad tayar beskal .....

mase nko datang jumpa aku ari tuu .... nko mis ... x tnguk jari jemari aku

seme dah kontot kontot .. pasal apa .... tu laaa ... asik  memenyet menatang itam nie ari ari ...

kolo nak ikutkan panjangnya jari aku niii ...'ngan rambut G preedeng pong .. panjang lagik jari akuuu tauuu ...hehehehehehe (efek mengilaiii ...)

 

 

g preedeng ... kolo namanya pacat eeeeeeee ..... naik segala rambut rambut aku yang memutih niiii ... eeeeeee .....

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

wei baddar ape kaitan rambut aku ngan jari ko...rambut aku ni potong setahun sekali je.sbb tu dia pnjg...

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Pssstt.....
aku nk pecahkan 1 rahsia ni...
nk dengar tak?

Jengg..jengg.....
si Preedom ni
ada nama gelaran family dia bg..
coz rajin sgt berkepit dengan abang2 dia
masa kecik2 dl

al-maklum la jarak umur dekat2 jer
bukan cam aku jarak umur dengan abang2 suma jauh2

so sape nk tau rahsia nama Predom..
sila roger aku yer

 

Badar..aku bukan ape

malas nk tengok jari ko tu

takut mata silau

dengan emas, intan berlian

permata ruby,zamrud, nilam

y tersepit dekat sepuluh jari..

 

huh tembus cermin mata aku karang

x pasal2 kena tambah power..

dahla rabun..nnt bertambah lagi...



-- Edited by nadia on Monday 24th of February 2014 04:12:56 PM

__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

g_freedom wrote:

wei baddar ape kaitan rambut aku ngan jari ko...rambut aku ni potong setahun sekali je.sbb tu dia pnjg...


 

 hehehehe .... tu namanya ... aku bagik hint hint .. kat diarang .... rambut no panjangggg ..

macam cik pon pon ... pontianak ... kolo malam malam ... terai nko pakai baju putih ..

duk kat simpang jalan ... ngan rambot nko ... kompem ... kambeng ayam itik bertempiaran lari ....

lagikan cengkatak putih ... x cukup kaki nak berlari ... wakakakakaka .... (gelak jahat ....)



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

pstttttt ... psssttttt .. psttttt ...

adinda Nad tayar beskalll .....

alaaaa ... x payalah Pm Pm segalak ...

kat sini udah lerr .... kita kira diarang x baca punyerr .....

aaaa .. ape rahsier nyer dipanggil preedem tuuuhhh?

 

 

isk isk isk ... naseb baik ler nko amat memahami lagik amat sepoting lagik amat underware .. eh anderstanding ....

makenya .. nko x melihat dan x memandang jarik jemarik aku yang berkilau kilauan.....

maklom laaa .... kolo ari yang sebegitu ... biler lagi laaa aku nak menayang cincin belah rotan belah kangkung belah sawi belah bayam seme ...

apa lagi batu batu permata ... x cukup batu zammrud rubi nilam berlian intan ... aku letak batu bata sekalik .. biar orang nampak ..

nko pulak x mandang .... waahhhh ruginyer akuuu ..... kolo x lagik panjang sengihhhhhh akuuuuuu  ... kan kan kan ....

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

waaa... hebat wak... batu bata sumer wak bubuh ye...

hmm... awat tak letak batu sungai sekalik? klasik sikett..

tak pun batu belah batu bertangkup ke kan... haaa baru nampak gempak..

baru si nad ngan preedem tu berkilau2 mata menjeling sampek jadik juling...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

ehh. dah alang2 citer masa zaman kecit2 kan... korang citer la skali game2 korang masa kecit2..

saje nak senyum2 sket ingat2 balik kenangan zaman menyetan dulu.. hehehee..



tapii betapa pun setan2 kita dulu alhamdulillah sekarang dah jadik orang..

cumenyer kena banyak2 sabar la pulak tengok penurunan kuasa kat anak2 pulak yekkk...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

first yang aku ingat .... game orang jaman dulu kala .. jaman tok kadok ... jaman-jaman aku la senang kata ...

first ... kecit-kecit .. main seremban ...... gune batu kerikil ....

lepas gune batu kerikil ... sebab tangan masih kecit ....

tangan dah besau sikit .... gune bijik getah ... tu pon carik yang comel comel jer .. comel comel jerr ....

bile dahh time kene duduk ikut atok kat kampung .... gune batu kasaran ... batu kerikil (tanah merah) tetap top masa tuu ...

 

seken ... main galah .... malam malam pon main galah ... sampai kene usik antu galah ...(bukan grup aku yang kene

tetiba .. gelanggang main galah beberapa bulan sunyi sepi bile malam ... rupernya ada grup kene usik antu galah ... waaaaaaaaa ...)

 

main jadik jadik .... sembunyik kat  semak samun bawah pokok sagulaaa .. bawah pokok kelapa laaa ...

main jadik-jadik kat atas pokok rambutan laaaa ... sape kene cuit .. dia kene kejar orang lain pulakkk ...

untuk mengelakkan kene menjadik orang yang mengejar .. cepat=cepatlah mencangkung ...... biggrin

 

main teng-teng ... lukis atas tanah .... kolo kat kampung populis atas tanah atau jalan tanah merah ...

main gasing .... tu biase laaa .... main sembunyik-sebunyik tuuuu ... biaselah org yang menjadik.. akan menutup mata kat tiang atau pokok kelapa ...

ada ler jugak sampai kes kene sembunyikan antu aka jin aka orang buniannn .... dah kecohhh ... atoiiiiiiii ...

 

err .. lagik? entah lerr ... time'` up ... nak balik dahhh .. jam 6.30 .. pagi miting petang miting ...

atoiiiiiii ... perot sarat ngan menu ... pg nasik lomak ayam goreng sambal tomis ...

petang soto ngan puding sagu rendanggg ... keeeenyanggggnyerrr ... Alhamdulillah ...

 

bai bai .. nak balikk ......



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

aper ni wak... pak ajib kan dah suruh berjimat cermat, nak2 miting2... kurussus2 ni... makan tu kena kureng2 sket..


baru ler betul2 kursus jadi kurusss... ekekekekkkk...

 

game wak dulu tu kitorang ada jugak main tapi tak le sampai antu2 sume keluar. agaknyer pasal dah cukup la kitorang jadik antu.. kekekekekkk..

aku dulu selalu kalau main masak2 jemaah ni musti merge ngan kawen2 ngan pondok2...

nak wat pondok tu kitorang potong kayu ubi mak2 kitorang.. (pas tu kena perambat jugak dengan kayu tu.. hahaaa fadan muka..) atap dia pakai la pelepah pisang ke, pelepah kelapa kering yg dah berguguran.. yo lah, nak potong pelepah pisang tu buleh la main cantas2 kan.. ni nak potong pelepah kelapa yg tinggi tu cam nooo..


amik la pelepah yg dah jatuh2 tu buat bumbung.. pas tu mak keluar tengok awatnyer kitorang bising2 memasing cover line dgn meraut daun kelapa buat penyapu lidi.. hahaaaa.... baekk punyer trickk...

mak nampak dia pun... ok, raut bebaik tau, jgn terluka tgn... bila dia terperasan pulak ada daun pisang atas kepala jadik atap dan2 jugak kena perambat lagik.. wahahaaa... sungguh nirrojim aku n the geng dulu...

lain2 game tu sama la ngan wak...

aktibiti paaaaling bestt... terjun sungai.. sungai2 sulu2 dalammm..  taim aku dulu sungai bersih suci murni lagi. org tak buang sampah kat sg. depa sume pakat kumpul sampah kat blakang rumah memasing pas tu tanam atau bakar.

kat tengah sungai tu ada pokok besaaaarr sgt. kitorang panggil pokok kelepung pasal bila buah dia jatuh dlm air bunyi "kelepung".. heheee.. buah dia cam ala2 btk buah jambu air tapi kaler ijau (bukan ijoi ekk) cam buah lai.. tapi kecit jer cam jambu air..

buah ni jadik bom kalo kitorang main perang2.. tak kira la sesama kitorang ke atau perang dgn anak2 org lain yg sama tgh maindi sg.. selalu kitorang perang ngananak org seberang, port diorang kat atas sket dari kitorang. port dioraang sejuk sket pasal lagi banyak pokok kat tebing sg yg daun dia menjulur masuk area sungai tapi port kitorang laaagi bestt sebab ada pokok tu nak buat terjun tiruk.. dgn dahan dia yang menjulur ke tengah sungai. best sangat2 sambil duduk berjuntai atas pokok, kalo nak main celup2 kaki duduk kat dahan rendah siket..

lagi satu best kitorang dekat dengan jambatan gantung. korang tau2 la kan, dah namanya jambatan gantung musti la tinggi. jadik port kitorang pulak nak test2 skil terjun yg pelbagai sumer. macam2 gaya ada haaa... gaya menyelam tak payah cakap la, yg buat pusing dlm air dgn gaya montot naik atas pun ada, yg sampai seluar terlondeh nampak montot pun ader. ha kau, taim ni la baru nampak kulit putih asli ke fair n lovely jer. ngahahahaa...


kalo tak buah tu jadik bom kitorang lempaq tanah liat. hahaaa... masing2 dari kulit putih gebu jadik cam zombi dah, kelabu je muka badan memasing.. balikumah siapla kena bambu lagi ngan mak pasal baju kotor kena selut, tanah liat bagai..

tapi kitorang nak amik ati mak senang je. gi sungai bawak baldi ke timba, bekas pape je la. selain dijadikan pelampung bekas2 tu jugak bakal dijadikan tempat berkumpulnya siput sedut (siput sungai) sedap kalo buat masak lemak cili api atau gulai. nanti mak senyum je la lauk dah tak payah susah2 nak pikir lagi. tapi nanti kerja kitorang pulak menyunatkan siput tu, senang je, pakai ragum jer.. keh keh kehhh.. tapi la ni aku dah tak reti makan dah.. ceh...lupe daratan.... dasar bacang melupakan kulit...

lain2 nanti2 la pulak.. takkan aku sorang nak citer kan.. kannn.. kann... aku nak gak dengar citer korang..

tapi sbnrnye aku ada kije nak buat.. keh keh keh...



-- Edited by cengkodok puteh on Wednesday 26th of February 2014 07:02:52 PM

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

pasal terjun sungai .. sekejap jer aku dapat buat ... tu mase aku ingut mak bapak aku kat gelenga patah johor tuu .. kat estet ..

pernah jadik anak estet bang non .. eh .. mak non ....

 

sebab estet pokok getah ... sungai ... akceli anak sungai .. kecit jer ... air jernih .. banyak ikan sebarau / ikan putih kot ..

nak tangkap senang jerkk ... gune ler kain pelikat ke ... kain batik ke .. pegang dua orang ...

hah... 2 org lagik alau ler kat ulu .. yang 2 orang tadah cam jaring kat hilr ...

dapat ler ikan besau besau jarik niii ...

lagik? udeng bebb .. udang kecit2 .. jernih jerkkk kulit .... (sungat dasarnya pasir ... x dalam ponn ... pacat pon x der ..johor x bnyk pacat)

lagik? aaaa .. ketam batu ... anak2 ketam kaler yg ijau lumut tuuu .... suke kami menangkapnyer ... tp tokleh makan .. memang kami x makan punyer laa ...

sebab ade ler besau besau idong ni haaaa ....

 

lagik? tangkap ikan puyu .. or ikan tembala ...gune pancing laaa ...

batang paning = ranting kayu getah .... mata kail .. gune lerr pin baju ...

x pong .. gune jaring pagar yang dah karat tu ...atau amik ler sikit dawai besi jemur kain (yg da x guna..

tu jer ... anak ikan aruan pon buleh sangit .. anak keli ...

bile bawak balik dua tiga ekor ... x dernya mak aku nak masak ... hanyir dia kata ...

sebab tangkap kat anak sungai yang kecit tu haaa ..

at last (or .... lastly ..) ... buang dalam kolammm ..... biggrin

 

aikkk ...? kiter bedua jer  ke .... adinda cengkatak .....

yang merajinkan diri tuk  bercerita sakan kat sini nii  ... huhuhuhuhu

 

(penat beb .. letih beb ...

seminggu dlm minggu nie ... meng kontot kan jari jemarik aku  ..

buat `slide' power point' .. untuk buat taklimat opsyen penambahbaikan jawatan2 nihh ...

Alhamdulillah .. pagi tadi  da selesai ...

so petang nii ... sesi aku meng kontot kan jarik jemarii kat GC ...

layannnn beb ..... )

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

aku nak up thread ni bleh x?

bukan pe... korang.. korang... korang.. korangggg sume ada utang belum bayar..


utang citer game2 korang masa kecit2 dulu..

cam best pulak aku bace..

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2363
Date:

Apa cerita ni?.. Haku tak tau pun?..

Jap baca balik..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 2363
Date:

Ohh..

Semua permainan tradisional yg wak Badda cerita tu aku sempat rasa, alhamdulillah..

Tapi aku paling suka main baling selipar, dan aku pakar mengelak selipar.

Mancing parit, mandi parit tu biasa, dulu aku pandai menjala ikan, kait jala pun pandai hasil ajaran sorang pakcik yg selalu datang rumah, suka cerita pasal cari ikan.

Dulu masa kecik aku rapat dgn along, tapi bila makin besar dan dewasa, makin rengggang, sesekali dia balik, cuma bercakap sikit je, kadang cuma tanya bila sampai je, tak tau kenapa.

Aku tak pernah sambut birthday dari kecik. Angah aku selalu sambut, siap buat parti jemput kawan kawan dia, mak aku siap belikan kek dan hadiah, dulu masa remaja terasa jugak, sekarang dah lupa.

 

Pernah sekali birthday aku jatuh hari jumaat, tapi tak siapa perasan. Itu memang dah biasa, jadi aku buat secawan kopi, aku duduk depan tv dan tengok al kuliyah, sambil kata pada diri sendiri.

 

Nah hadiah hari jadi kau ijul, secawan kopi sambil dapat tengok al kuliyah, ini satu nikmat yg besar.

 

Sejak ada fb ni baru ada yg wish bila birthday, nampak ringkas sebenarnya sgt bermakna bagi aku, tapi biasa je bagi org lain, sekadar wish je.

 

Masa kecik aku pandai melukis, siap lukis komik dan jual pada kawan, 50c hehe. Sekarang pun masih boleh melukis, tapi lebih pada menulis.

 

Masa kecik aku sangat pemalu sampai nak beli makanan kat kantin pun tak berani, sanggup tak makan dari beli kat kantin. Kalau kawan tak ajak, aku akan duduk sorang sorang kat pangkal pokok, jauh dari kantin dan budak lain masa rehat.

 

Dari dulu sampai sekarang aku masih suka bersendiri. 



__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?

«First  <  1 2 | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard