Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Tika Allah masih meminjamkan nafas dan nyawa ini


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:
Tika Allah masih meminjamkan nafas dan nyawa ini


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni bro blues aka bro harris cube menyampaikan 1 kenyataan idup sorang yg amat bro harris hormati, sanjungi & amat berterima kasih terhadap dia......sorang yg begitu tawaduk, soleh serta amat mualim....org yg  dilihat begitu hebat namun suka merendah diri....lidah & serta bibirnya tanpa henti berzikir walimah ketika berkerja sekalipun

bro burn itu lah panggilan kami terhadap org yg deskripsi tadi....bersusuk tubuh agak besar, muka nya putih kemerahan, alis kening yg panjang dan tebal, berbiji mata brown (mewarisi dari keturunan arab)....pendiam namun petah bercakap jika kena pasa topiknya....suka bergurau namun ada batasnya.....Allah menjadikan bro burn org yg kaya raya namun pemurah & penderma & idup nya berserdehana saje....berketerampilan yg segak & macho.....namun memilih utk x menonjolkan diri....budibahasa yg lemah lembut tapi bukan auuwww tau.....sikap lemah lembutnya ketara ketika bersama2 org tua atau kanak2.......sorang yg mudah dirapati & berpendidikkan dari obersee tapi x kiasu

Bro harris mengenali bro burn ketika kelas tajwid & tarranum.....pada mulanya kawan or sorang geng bro blues kami panggil bro ajak mengajak bro blues memasuki kelas mengaji yg di adakan di kaws perumahan dia....bro blues diterangkan oleh bro ajak tentang kelas pengajian dia lain dari yang lain & krana tertarik maka bro blues pun stuju mengikutoi kelas pengajian tu yg diadakan pada setiap ujung minggu.....pada ari pertama mengikuti kelas tu bro blues trus tertarik dengan pengolahan, penerangan serta ilmu yg disampaikan.....pada mulanya bro blues memanggil yg mengajar tu sebagai uztat.....namun uztat tu kemudian meminta memanggil dia sbg bro burn saje....

tapi ini bukan cete nya.....bro blues telah diminta sendiri oleh bro burn utk bro blues men cetekan pengalaman idop nya ketika idup selepas beliau kembali ke Rahmatullah....Al fatihah kita hadiahkan ke bro burn

bro burn dibesarkan dlm family yg sederhana namun ciri2 keislaman se mmgnya di titik beratkan oleh kedua ibubapa dia.....bro burn sebagai remaja2 lain yg gila2 maka bro burn pung cam tu gak....gila2....kaki moto....mat rock....suka meronda....sedidkit2 lepas tu bro burn hanyut.....di sini bro burn mengatakan bukan salah kedua ibubapa dia.....kedua ibubapa dia telah cukup mengajar dia ilmu ugama.....mengajar akhlak yg baik....cume bro burn terikut2 darah muda dia.....bro burn berpesan supaya disampaikan...."Berhati2 lah ketika remaja ini tentang bisikkan nafsu jahat dan godaan setan (yg terang2 dlm Al-Quran mengatakan setan adalah musuh utama manusia).....masih bersekolah lagi bor burn dah merokok bukan setakat tu saje.....bro burn berjinak2 gan ganja serta arak....khayal & terus khayal.....sehingga bro burn terjebak gan zina.....akibat dari hadiah race haram dia...

Allah mengetahui akan ciptaanNya.....bro burn di sedarkan seketika utk menghadapi SPM & mendapat keputusan cemerlang & trus melanjutkan pelajarannya di UK (bukan ulu klang eeekkk).....di perantauan yg bebas....kehidupan bro burn menjadi sebebas2 nya....solat....quran diabaikan begitu saje.....rakan dia skrunk adalah arak....pergaulan dia bebas....ahakz.....dia men cete kan.....aku nak itam aku amik si black......aku nak nak pink aku amik minah salleh.....yg sawo matang pun aku senang dapat.....idupnya laraa' (lalai) sehingga dia tamat pengajian serta kembali ke tanah air & memulakan kerja di salah satu bank di Mesia.....berkongsi apartment gan kawan yg 2x5 membuatkan idupnya x ubah ketika di obersee......pompuan silih berganti....to the xtreme.....klu kawan apartment dia dah puas dia bg bro burn & vice versa.....arak jgn cakap lah.....pepagi bangun bersarapan gan carlsberg dlu.....bro burn menitiska airmata nya ketika menceritakan perilakunya dahulu

Walaupun laraa'....ada ketikanya dia merasa jiwanya kosong....x seperti ketika solat & quran menjadi rakan dia....idupnya trus hanyut.....dia tertawa ckit bila mengingatkan camne dia berlakun baik mase balik kampung or balik ke rumah kedua ibubapa dia.....alim2 kucing aku mase tu....pijat semut pun x mati....baik punye lakunan aku buat.....aku rase klu aku di calonkan anugerah aktor terbaik mmg aku menang nya......namun airmata dia bergenang di tepian mata dia & sempat gak dia beristigfar bile mengenang kan kembali zaman tu.....kini airmata dia bercucuran jatuh bila mengatakan....klimax idup laraa' aku bila aku dah x boleh mengaji.....ayat2 lazim yg slalu terpampang kat dinding2 aku x bleh membacanya....tapi sebab nafsu & godaan setan yg kuat membuatkan aku x endah ttg tu semua...

Di opis aku champion...x kira status pompuan tu....anak org aku sebat....org dah kawin pun aku sebat.....kalu dah sesak sgt mak org pung aku sebat....bro burn menggelengkan kepala dia....dek kerana slalu menghancurkan idup org terutama anak dara org.....Allah timpakan aku musibah.....aku dipukul & dikeronyok.....aku koma & nyawa aku hampir tercabut.....maka ini lah intipati yg bro blues akan cetekan tapi kena tunggulah sbb bro blues ada keje nak buat.....

ok u all.....if happy read it & amik ikhtibar.....if u all feel offended just ignore it an feel free get rid from this line of story

tungguuuuuuuuuuu..........

bro harris



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

Walaikummussalammm ....

aduhhhh ... kene tunggu lagik yea bro blues ... ummm .. x pe x pe ...

no giliran .....  sy da amikk da ...

jgan sampek satu minggu ... no sy x dipanggil udah lerrrr ..... biggrin

 

(akceli ... ati sy nie .... berbunge bunge .... kolo dapat no one yg respon kat bro blues punyer thread .. uhukkkk ...)



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

as bro harris thought....klu cete cenggini mmg x ramai suke.....anyway bro harris akan trus sambung & thanks on your comments pak bada.....Insya Allah kita abiskan sisa-sisa idup ni utk kebajikkan

sambungan cete

bro burn mencetekan dia ketika koma telah didatangi gan 3 makhluk....

Makluk 1

Sorang wanita yg amat cantik....berseri2.....terpegun melihat wanita ini seolah2 ilang panduan idup....pompuan ini x mengenakan sehelai benang pun di badannya.....pompuan ni mengajak bro burn berjima.....namun ditetapkan syarat....iaitu syaratnya bro burn kena mengaku tuannya adalah tuhan segala tuhan.....lalu pompuan tu menunjukkan 1 makhluk sedang duduk di kerusi dlm singgahsana.....dek krana nafsu syahwat yg mengelojak melihat pompuan yb=g cantik berbogel di depannya bro burn trus ingin mengatakan bahawa taun pd pompuan tu adlah tuhan segala tuhan.....namun blum sempat menzahirkan ayat2 tersebut....muncul sorang yg tua, berpakaian compang camping, terbongkok2 menghampiri bro burn.....lalu membaca sepotong ayat quran dri surah Al-Maidah yg bermaksud....."Ketahuilah kau (manusia) bahawa musuh-musuh kau adalah syaitan2 dan pengikut2nya" disambung gan berkata......tidakah ilmu sifat 20 kau mengatakan Allah itu berupa-rupa kerana itu adlah sifat mustahil bg Allah.....sifat "Mughalafatuhu bunafsi (Allah tidak bebrbentuk2 baik yg baru atau yg dahulu)....yg kau slalu sebutkan dahulu dan beriman kepadanya

Bro burn tersentak lalu melepaskan genggaman tangan dia gan pompuan cantik tu.....lalu dia beristighfar kerana dia tahu dugaan fitnah zina melanda dia.....inilah pelakuan aku ketika idup didunia....sentiasa berzina.....bro burn mengatakan....kalu lah ketika tu Allah x turunkan bantuan kpd dia.....kompem dia akan mati tersesat....kompem bagi dia adalah siksaan kubur & neraka....lalu bro burn bersalam sambil hendak mencium tangan org tua bongkok tu.....org tua bongkok tu menarik tangannya....ketika tu mata bertentang mata.....bro burn trus mengalirkan air mata nya krana.....org tua bongkok yg di depannya adalah diri dia sendiri.....org tua bongkok tu mengatakan....wahai pada diriku ada pada dirimu....kau lihat lah sendiri keimanan kau pada diri kau....sorang yg tua, yg x berjalan secara baik.....yg terbongkok2.....yg x mampu membantu kau di dlam dugaan yg besar nnti......ini lah kerja kau terhadap aku....kau laraa'.....fasiq & hampir saje kau tergelincir dri aqidah yg "Haq"......kata2 tadi menyucuk jiwa nurani bro burn....kesedihan melanda bro burn....di sini bro birn mengatkan betapa malangnya jika usia muda ini dipersia2kan ke arah kebatilan.....ingat wahai anak2 muda....usia muda hanya sekali & x semestinya di usia yg muda kita x kan mati.......bro burn ada menyambung......jgn lah ketika muda ni kita terlalu mengejar keseronokkan yg tiada batas kerana Allah akan membalasnya sbg cth....penyakit dri sex bebas.....kebinasaan organ2 dalaman jika kita mengambil arak or dadah.....bro burn meminta supaya kaji ayat ini agar x menyesal dikemudian ari

sampai disini dlu.....Insya Allah bro harris akan sambung

wassalam



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

Waalaikummussalam bro blues aka bro harris...

cite bro menyentuh jiwa...

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

badda2 wrote:

Walaikummussalammm ....

aduhhhh ... kene tunggu lagik yea bro blues ... ummm .. x pe x pe ...

no giliran .....  sy da amikk da ...

jgan sampek satu minggu ... no sy x dipanggil udah lerrrr ..... biggrin

 

(akceli ... ati sy nie .... berbunge bunge .... kolo dapat no one yg respon kat bro blues punyer thread .. uhukkkk ...)


 kira aku ni org no two la yg responsibel kat thread bor blus ni...



__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 2849
Date:

x pe la ... bro blues .. take ypur time ...

sebenornya ....  sy baru syok syok bace ..

aikkk?? .... sambung lagikkk .... aduiiiihaiii ...

ape pun ... penceritaan ini ... untuk kite same2 laa menghayati ..

ambik iktibar ...

 

 

so ... bile nak sambung nihh ...?

 

 

g reedem .... lame sungguh nko menghilang eh ..

mane pigi ?

sbuk carik duit la tuuuu ...biggrin

 

 

 



__________________

KaTa-kAta YaNg LemAh dAn BerAdAb dApaT MeLeMbUtKan haTi mAnUsiA yAng kEraS - Kata-kata Hikmah HAMKA

Perkara yang patut ada dalam kepimpinan ialah sikap berlapang dada  - kata-kata Hikmah Sayidina Ali R.A.



Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

aku tade g mane pun...cuma tak berkesempatan nak log in....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

assalamualaikum bro blues.. (eh tetibe jadik alam lak masuk thread ni)

citer2 cenggini ramai gak yg minat sebenornye tapi mungkin org 2 lain tu x sempat lagi masuk sini atau nk komen pape, cm saya la kan... (saya?) ari tu balik kampung tak sempat nak online, last week lak online tp x sempat nak korek habis2 gc ni pasal bz nk kompol duit.. hari ni ada pree sket bley la punggah abes2 gc ni..

cite cenggini la bley bagi kita kesedaran pasal tujuan & matlamat idup kita adalah utk mengabdi diri kepada Yg Haq.. nk tunggu sambungan bro ni..

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

Assalamualaikum.....

Bro harris sambung balik iye.......

Bro burn mengatakan di dlm meratapi ttg aqidah dierr yg hampir tergelincir itu.....tetiba suasana sekelilingnya menjadi terlalu panas.....bro burn ditimpa kehausan yg amat sgt......maka merayau2 lah bro burn di sekitar kaws yg asing baginya utk mencari setitik air.......kehausan dierrr sampai kekemuncak.....bro burn dah x berjalan tpi lebih ke merangkak.....selang kendian dia terhidu baur khimar yg cukup harum.....nafsu bro burn menggelojak krn tergambarkan kenikmatan air khimar (arak) itu nnti....gan sisa2 tenaganya.....bro burn berdiri & berjalan terhuyung hayang mencari mana dtg nya bau khimar tersebut....x jauh bau khimar tu dtg....dia gagah berjalan walaupun terhuyung hayang......sekelumit kendiannya mengalir 1 sungai yg tenang airnya serta jernih......bro burn semasa ni teresak2 menangis & mengatakan...." Kau bleh caye ke harris.....dah ada air yg elok lgi suci utk aku minum yg mana ketika tu aku kehausan sgt......tapi.....tapi......Ya Allaaaaaaaah.....bro burn teresak2 & tersedu menangis....aku masih lh mencari air jahanam tu.....aku tinggal kan sg yg air jernih tu......Ya Allaaaahh.....mmg jahanam aku ni

Tpi syukuran......tetiba kaki bro burn melekat kat tanah & x dpt bergerak.....lalu rumput2 di sekeliling kaki nya membelitnya & menarik dia kembali ke sungai air jernih tdi.....dia di tarik sehingga ke dlm sungai.....sungai tu x lah dlm sgt.....paras2 betis org dewasa......bro burn minum air kat sungai tu sepuas2nya.....sekelumit kendiannya bro burn tersedar akan perbuatan dierrr tadi yg mengejar bau air khimar tdi......bro burn amat sedih pada dirinya ketika ini & rupe2 nya rumput yg menarik ke sg ini adalah amal jariah yg penah dilakukkan.....bro burn mandi kembali & mencuci segala kotoran dan darah serta nanah yg ada pd dirinya....niatnya adalah ingin bertaubat dengan taubat yg bersungguh2........

Setelah dia abis mengambil wudhu dr sg tdi.....tetiba kepala dierrr berdegung & berpusing2.....dia pengsan & sesedar kendiannya kedua ibubapa sedang memicit2 badannya.....ibubapanya telah berada disamping bro burn selama dia koma.....ibubapa dierrr juga memanjatkan kesyukuran pda Allah sbb hampir 1 bulan 1/2 bro burn koma gan dia +ve action......tpi Alhamdullilah kuasa Allah membenarkan bro burn idup kembali & dierrr semmgnya berazam utk berhijrah secara total menuju kebaikkan & mengharapkan Allah meredhai dia & dierrr juga begitu meredhai yg Allah telah berikan kpd dia

Episode kecemerlangan kepada "Sirahtumustaqim" bro burn tempuh......dipendekkan cete Alahyarham Abu Bakar telah kembali ke Rahmatulah pd bulan March 2013 akibat kemalangan langgar lari.....dek krana tlh di amanahkan ke bro harris supaya mencetekan al-kisah bro burn selepas beliau tiada lgi di dunia utk dijadikan iktibhar & pengajaran kepada adik2 smuerrr akan tipu daya syitan dan iblis

Wallahualam & Wa'alaikumusalam.......end of stoli

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

innna lillahi wa inna ilaihi roji'un..... al-fatihah buat allahyarham..

alhamdulillah, beliau telah melepasi satu ujian yg agak berat, walaupun bagi kita x seberat mana tapi sekali kaki beliau tergelincir ke neraka jahannam tempatnya.

kisah bro harris ni membuktikan Allah tu Maha Pengasih & Maha Penyayang, masih ada ruang utk kita bertaubat walau sebesar mana dosa kita, walau sejahat mana pun kita.

tapi jangan dek sebab fakta ni ada pulak yg cakap... "belum sampai seru lagi"... nak je aku hempuk pungkok makhluk2 nirrajim yg cakap lagu tu, nak tunggu sampai seru dari izrail ke baru nak insap.

aku pun sama... huhuuuuu...

__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard