Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: MACAM MANA NAK KURANGKAN KETAGIH MINUM KOPI / CAFFEINE?


Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:
MACAM MANA NAK KURANGKAN KETAGIH MINUM KOPI / CAFFEINE?


Asalamualaikum wbt...

Sape2 ada petua nak kurangkan ketagih kopi / caffeine?

Sbb aku ni boleh kata peminum kopi / caffeine tahap tegar..

Sehari x minum, mmg x lengkap hidup... kdg2 tgh mlm pon aku leh kirim kat hubby (time dia kuar tgk bola) kopi ais.

Kat ofis, lagi sakan...aku akan minum milo + nescafe... kdg2 sampai 3 mug sehari

Aku ni migrain, so doc suruh kurangkan kopi / caffeine tp aku dah try mmg x boleh...

Huwaaaaa....rasa ketar je badan kalau x dpt mende alah ni sehari...

So, tolong la bgtao kalau sape2 ada petua..

Sekian, TQ



-- Edited by lalinklina on Sunday 7th of April 2013 11:45:43 PM



-- Edited by lalinklina on Sunday 7th of April 2013 11:46:12 PM

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 2363
Date:

Waalaikumsalam..

Haku ni pun.. kuat minum kopi.. sehari 3 kali, pagi secawan, petang secawan, malam secawan.. instant nes siap campur serbuk kopi lagi..

Tapi haku tak minum teh.. aku alergik dgn teh, kalau aku minum teh nanti aku muntah air tebu.

Jadi terpaksa la minum kopi selalu.

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

haaaa..kan?? teh amat x best

aku mmg kurennnggg layan teh

tp kopi / caffeine ni hurrmmmm mmg x elok sgt

tp aku dh x boleh control diri, mesti nak jgk kena kopi

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

errrr....
cube ko try gula apa tu..untuk hilangkan ketagih rokok...
aku agak la kan....
rokok dengan kafien ni ketagih die same tahap (aku agak la)
sebab most of smoker minum kopi...
macam ayah aku..naik berkarat gigi
kadang2 aku dengki..cakap kopi dah habis...
aku buat air lain..hehehehe

tak suke la....bau tak tahan....
mungkin bau kafien yg sebati dengan darah die...
tapi..ko cube la...makn gula2 tu...mungkin boleh kurangkan ketagihan..
mcm opismate aku ni pn ppn...
kuat gile minum nes..satu buln, yg instant tu boleh die balun 2 paket (30 sachet setiap satu)
aku kacau sikit jela..sebab aku bnyak minum air masak atau green tea
la ni dah migrain teruk...die dah beralih arah..
minum laici suam..heheheh jauh pegi dia...



__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

Sapa yang kate dan ajar kita yang kopi tak elok sangat??? memandai jer korang...
Jawapan: Doktor kafir..

Meh aku bagitaw kenapa kite patut minum kopi..
- Kopi adalah minuman kedua kegemaran Rasulullah selepas madu...
- Ibnu Sina pernah cipta kopi herba sebab tahu kebaikan kopi tersebut..
- Mengurangkan risiko diabetes, penyakit Parkinson , kanser kolon dan kanser payudara.. Tak semestinya tak kene, tapi risiko jadi kurang...
- Boleh mencegah stroke dan gout
- Mengandungi anti-oksidan...
- Kopi boleh mencegah mandul.. Ada sorang pakcik yg aku kenal tu kate die tiap2 pagi n sebelum tido kene kopi pekat.. Hasilnya??? Anak bersusun beb...
- Kalau kite tengok ahli bijak pandai yahudi/kafir, dari profesor ke usahawan berjaya, kalau dorang wat majlis air ape yg dorang sure hidang??? Kopi beb...

Dorang kate kopi tak bagus, tapi dorang bukak starbuck kat merata2 dunie yg mane kebanyakkan dari kastemer dorang tu orang kafir sendiri...
Teh tak bagus?? Teh pun ada cafein jugak....

Korang kene paham kat sini, yahudi nie memang suke tengok orang Islam tak ikut sunnah...
- Dorang suh makan hati n jantung ayam untuk menambah kandungan darah... Tapi Islam kate, makruh makan organ dalaman...
- Dorang kate jangan makan daging kambing, byk kolestrol.. Padahal kambing nie daging kegemaran Rasulullah.

"Bahagian yang paling beliau gemari adalah bagian lengan atau kaki depan (HR Muslim)".
Qadhi Iyadh berkata, Kegemaran Rasulullah SAW atas daging kambing bagian lengan karena aromanya yang khas, rasanya yang manis, dan jauh dari tempat bahaya.


So kesimpulannya, jangan percaya diet orang kafir.. banyak auta dari fakta...

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

Opsss.. lupe nak tambah, yang buat peminat kopi tak sihat sebab gula dari banyak dari kopi...

Kalau tngk Mat Salleh kat luar sana, dorang suke minum kopi pekat tanpa gula mahupun kremer
Tak caya??? Boleh tanye yang mane member2 yang keje hotel yg biase serve dorang nie...

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

kopi + smoker...
bau mulut atau nafas..ya ampun....
heheheh aku cakap ayah aku la...
tapi aku suke je tengok die buat senyum gatal die...
walopon gigi berkarat ya ampun..
kesimpulannya...aku harap..laki aku bukan smoker..
sebab aku tak tahan asap...klo takat minum kopi tegar..boleh la..

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

ooo...bila aku pk2 balik, betula mat...

sbb yg dok suruh aku stop pon doc yg bkn islam..dia tanya bila aku start ketagih kopi?

aku jwb la masa masuk university..sebab bila aku minum kopi baru otak aku fresh & boleh dpt new idea utk buat system..

klu x, aku jd buntu then idea2 yg best x dpt keluar dari otak aku..

then dia kata thats why u cpt dpt migrain sbb selalu minum kopi... huhuhuh...

Gula??? aku mmg suka kopi yg manis dan pekat itam berkilat.. ahahaha..klu yg tawar, bg aku x kick.

TQ mat... aku hargai info yg ko bagi...

Reza: TQ jgk bg petua tu..

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 864
Date:

susah nie
sebab aku duk bace posting lalilo nie sambil meneguk mocha chocolata yaya ~
agak susah kalo macam kite nie..tp aku pom ade migrain..tp bile mnum kopi cam oke la plak
kat opis aku time p beli air ke biskut ke..kopom aku selitkan nescafe mocha 2 3 tin...
bos aku semngat suh beli air soya,laici,teh bunge..tp ak p teguk mocha jugak...
last2 bos aku pedap,dye beli sume 3 in 1,kebanyakan nescafe n kopi..bhahhaha

__________________

I'd RaTheR wasTe My LiFe pReTeNdiNg !

ThaN havE To FoRGeT you FoR oNe WhoLe MiNute !!

gaara.gif                



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

ko kuat manis???
huhuhu jangan wehhh jangan
ade kwn aku tu..umo 21...
kwen tak mengandung2...
doc kata..klo nk mengndung...kurnagkan manis..
sebab die dah kne kncing manis...
takut kang ade masalh bersalin..ko phm kan...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

Areza,
kopi punca mulut berbau tak sure.. rasenya takde kot...
Smoking, maybe.. tapi kalau kite pandai jaga kebersihan mulut, takde masalah...

"Wanita mempunyai 75% kelenjar peluh dari lelaki... Bermakna bau badan wanita 75% lebih tengit dari lelaki..."

Tapi kalau lalu sebelah awek2 malah mak orang sekali pun, tak pernah tak wangi.... So mcm mane dorang buat??
Kalau taw cara, takde masalah...
Sama mcm bau mulut, taw cara takde masalah....



Darlingku Lina,
Ketagihan atas kopi mungkin berlaku sama mcm ketagihan atas nasi..
Badan dah terbiasa amik bahan tu, so kalau tak ambil, memang boleh datangkan masalah..
Jangan kate kopi dan nasik yang lain pun mungkin...
Milo, teh, coklat sume kalau dah biasa ambil, memang kene ambil berterusan..
Pernah dengar orang ketagih makan bulu kucing, ubat gigi, tanah liat, kaca???
Pelik tak?? so takat ketagih kopi, apa la sangat... tak yah nak risau.. ada orang lain ketagih bende yg tak logik dari kopi...

Tapi ape pun, kandungan gula tu kawal... takut nanti niat di hati nak cegah diabetes dgn minum kopi.. tapi kene gak sbb terlebih gula....

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

GaaRa wrote:

susah nie
sebab aku duk bace posting lalilo nie sambil meneguk mocha chocolata yaya ~
agak susah kalo macam kite nie..tp aku pom ade migrain..tp bile mnum kopi cam oke la plak
kat opis aku time p beli air ke biskut ke..kopom aku selitkan nescafe mocha 2 3 tin...
bos aku semngat suh beli air soya,laici,teh bunge..tp ak p teguk mocha jugak...
last2 bos aku pedap,dye beli sume 3 in 1,kebanyakan nescafe n kopi..bhahhaha


 

Syg ku Gaara,
Actually, nes 3 in 1 tu amatlah tak bagus untuk kesihatan...
bukan nes3 in 1 je, yg adik beradik gan die yakni kopi pracampuran yg lain pun sama..
Ingat, elakkan kopi pra campuran yg dalam paket tu..
Sbb kite tak taw kandungan pra campuran tersebut...
Beli jer yg betul 'O'... kalau nescafe, beli yg classic...
Sbb krimer tu punca kanser...

p/s: mocha chocolate ko tak besh... Koko Tok Abah paling terbaik...

 



-- Edited by Mat tHe MatiCs on Monday 8th of April 2013 07:53:56 PM

__________________





Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

gaara: ko pon mcm aku gak kan?

sambilo tulis ni smbil minum kopi..huhuhu

reza: aku fhm n try utk kurgkan gula..skrg aku guna gula kiub..

satu mug satu kiub je..terpaksa walaupon hati mmg x rela...

huwaaaaa....x kick!!!

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

Mat tHe MatiCs wrote:
GaaRa wrote:

susah nie
sebab aku duk bace posting lalilo nie sambil meneguk mocha chocolata yaya ~
agak susah kalo macam kite nie..tp aku pom ade migrain..tp bile mnum kopi cam oke la plak
kat opis aku time p beli air ke biskut ke..kopom aku selitkan nescafe mocha 2 3 tin...
bos aku semngat suh beli air soya,laici,teh bunge..tp ak p teguk mocha jugak...
last2 bos aku pedap,dye beli sume 3 in 1,kebanyakan nescafe n kopi..bhahhaha


 

Syg ku Gaara,
Actually, nes 3 in 1 tu amatlah tak bagus untuk kesihatan...
bukan nes3 in 1 je, yg adik beradik gan die yakni kopi pracampuran yg lain pun sama..
Ingat, elakkan kopi pra campuran yg dalam paket tu..
Sbb kite tak taw kandungan pra campuran tersebut...
Beli jer yg betul 'O'... kalau nescafe, beli yg classic...
Sbb krimer tu punca kanser...

p/s: mocha chocolate ko tak besh... Koko Tok Abah paling terbaik...

 



-- Edited by Mat tHe MatiCs on Monday 8th of April 2013 07:53:56 PM


 yeke wehhh?

alaaa....mat ko tadi kata jgn letak gule..pakai krimer...

mne ni???

bak aku secawan nes..ko buat..aku nk rasa...boleh jadi menantu tak??hahaha

tapi kne tunggu ank aku beso la...sebab anak aku pun belum wujud..kire aku buat tempahan awal la biggrin



__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

young areza wrote:
yeke wehhh?

alaaa....mat ko tadi kata jgn letak gule..pakai krimer...

mne ni???

bak aku secawan nes..ko buat..aku nk rasa...boleh jadi menantu tak??hahaha

tapi kne tunggu ank aku beso la...sebab anak aku pun belum wujud..kire aku buat tempahan awal la biggrin


eh?? bile aku kate pakai krimer?? yg aku kate omputih suke minum kopi tanpa gula mahupun krimer ada lerrrr....
krimer n susu pekat sekarang banyak based on sawit bukan susu.. tu yg x bagus..
kalau krimer based on sawit tak pasti mcm mane nak detect, kalu susu pekat senang...
bukak tin susu sampai abis, masuk dlm peti sejuk...
dah betul2 sejuk, tengok susu tu, berkerak tak???
yg berkerak tu gula jer lebih...

tu aku tak guna susu cap tesco, cap mydin atau cap2 yg murah2 nie..
biar beli mahal sikit mcm cap teko or F&N...
Kang sakit, ingat si Maidin tu nak tanggung kos spital korang?? Jgn harap lerrrrrr....



__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

ehhh betul la...aku salh baca..heheheh
hahahaha
ok ...aku salah,,,dah rejek balik...tak yah jadi menantu,,,
jadi anak hntu jela...

bukan ke diorng kata kalau yg sawit tu lagi bgus?
aku tengok kemain merata2 cendol sawit tu apa semua nak sawit nye pun...

nasib baik aku mmg tak pakai susu pekat...
sebab aku malas nk buat air pans..heheh aku minum milo kosong

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

Ooooo....aku ada baca gak yg org ketagih pelik2..hehehe

klu susu pekat, aku pakai jenama F&N sbb laki aku kata biar murah tp berkualiti

tp klu kopi, utk dapur rumah mmg aku pakai kopi kampung punya... org kampung buat, org putih kata home made..hehehe

sbb kopi kat pasaran mmg hampehhh..cam x ori kopinye..x tao nape..cth kapal api, adesssss sgt2 la x best

mcm tu ke nak detect susu pekat?? ye la, pnh masa bujang nak save duit beli la susu pekat cap econsave

mak aiiihhh berkerat sgguh la..so, terbukti la apa en mat ckp..



__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

young areza wrote:

ehhh betul la...aku salh baca..heheheh
hahahaha
ok ...aku salah,,,dah rejek balik...tak yah jadi menantu,,,
jadi anak hntu jela...

bukan ke diorng kata kalau yg sawit tu lagi bgus?
aku tengok kemain merata2 cendol sawit tu apa semua nak sawit nye pun...

nasib baik aku mmg tak pakai susu pekat...
sebab aku malas nk buat air pans..heheh aku minum milo kosong


Simple jer nak pikir...

tebu bagus, tapi gula tak bagus...
sawit bagus, tapi susu based on sawit tak bagus...
sawit ataupun tebu bagus untuk badan.. tapi ntah ape dorang campur, terus jadi tak bagus..

p/s: anak hantu?? kalau anak hantu boleh bela kan kan?? meh aku bela ko meh... aku rela jadi tuan ko...

 



__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

abih mcmne kau tau yg susu sawit tak bgus?
sebab yg ko kata die berkerak(banyak gula) ea?

hahaha...
ibu jari kaki kau bercagu tak nak bela aku?
kang aku nk isap darah ko...kaki bercagu...


__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

setahu aku sawit bagus utk minyak je la..hehehe

yg 3 in 1 tu mmg ramai doc kata x bgus..

sbb kandungan gulanya tggi.. xtao la btul ke x..

then sbb benda2 yg 3 in 1 dah cmpur mcm2 utk bg sedap n tahan lama, so agak x elok utk diamalkan selalu

tu apa yg aku tao la...ok, mcm mana lak dgn japanese tea or chinese tea?

ada jgk kwn2 aku yg gila minum ni... aku try tp x boleh pi la... sbb xde rasa lgsung..huhuhuh

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

erkhhh aku menyampah je..klo meetg...
dahla cawan kecik..meetg berjam2...
dibaginya green tea tu cotet camtu je,,,
tak sedap..mencikkkk
ade adik aku si eryn tu bawak teh merah...herba katanye...
die macam biji2 dam tu...
bos die belikan..satu kotak bpe ratus tah..bgi adiah kat die...
klo nk buat..satu jug pun kne belah dua..pekat...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

young areza wrote:

abih mcmne kau tau yg susu sawit tak bgus?
sebab yg ko kata die berkerak(banyak gula) ea?

hahaha...
ibu jari kaki kau bercagu tak nak bela aku?
kang aku nk isap darah ko...kaki bercagu...


 

Aku bukan kontraktor, so jari kaki ku tak bercagu,
Malah setiap minggu aku potong kuku,
Janganlah gusar janganlah bimbang adikku,
Bukan kaki, tapi jari tangan ku beri untukmu.

Jangan ketinggilan tawaran yg istimewa...
Kepuasan terjamin 100% buatan Malaysia...
Dapatkan segera sementara masih ada...
Ku jantan rebutan yg Terhangat Di Pasaran...



__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

lalinklina wrote:

setahu aku sawit bagus utk minyak je la..hehehe

yg 3 in 1 tu mmg ramai doc kata x bgus..

sbb kandungan gulanya tggi.. xtao la btul ke x..

then sbb benda2 yg 3 in 1 dah cmpur mcm2 utk bg sedap n tahan lama, so agak x elok utk diamalkan selalu

tu apa yg aku tao la...ok, mcm mana lak dgn japanese tea or chinese tea?

ada jgk kwn2 aku yg gila minum ni... aku try tp x boleh pi la... sbb xde rasa lgsung..huhuhuh


Takde dalam sunnah, takde dalam Al-Quran tak bermakna tak bagus untuk kite..
Nasi/Beras takde pun sebut dalam Al-Quran, yg banyak gandum n roti...
Teh tu bagus gak, tapi kene pandai pilih teh... kene taw tu...
Tapi nak cite malas laaa.. sbb dh byk cite pasal kopi...
Lagipun, terlebih2 nie pun, kang ada tak suke..

Senang cite, beli teh 'o' kat kedai mamak tu... Die punya teh berkilat, pekat, kelat terbaik dari ladang...
Bandingkan dengan kaler teh lipton, teh boh, teh cameron ke... Buh setengah cawan teh, setengah cawan air pun tak dapat berkilat mcm tu...
Kenapa?? gi la Mr. Google cari...



__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

amboiii berpantun segalakkkkk.......(tiru ayat pak bada)
hahahah
buatan malaysia ea...
ni buatan dari minyak sawit ke apa??

ke yang buatan kopi pra campur...atau kopi 'O'??hahah

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

kah kah kah...lekas la reza...mat dah offer tu

siap bg lagu jantan terhangat dipasaran lagi..hahahah

kat company lama aku dulu (company jepun) kat kantin ada satu bekas besar japanese tea ni

lahai, berapa kerat je org msia ni yg pi amik minum...

yg kerap minum of cos la org jepun... minum sgguh2 hati..

aku lak try sekali then TQ la... x leh pi sbb mmg xde gula...

agaknya sbb rakyat msia ni dah lama terdedah dgn gula, sbb tu jd mcm aku.. xleh idup x de gula..

tgk org jepun relax je minum..thats why diaorg semua masih sihat n segar wlpon dh tua..kuat lagi dtg keje kat msia even umur dah taraf atok2

hebat2...



__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

mat, ala..ko tulis je...kitaorg ok la.. sbb ko bg ilmu & info xde sapa nak marah

bkn ko borak kosong...actually byk yg aku belajar dari ko hari ni

kira ko bg info ni mcm ko bg ilmu kat aku n boleh aku guna pakai utk kehidupa sehari-hari

dpt gak ko pahala... xpe, kongsi je..aku suka la..reza pon bg petua tu, mmg bgus gak la

perbincangan mcm ni mmg digalakkan dlm mana2 forum..sbb bkn sembang kosong tao..

sembang berilmu....

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

aah.....betul2...aku stuju sesangat...
same mcm ayh aku..kuat minum kopi pekat dengan gula manis gila...
belum lagi masak...
nak masin..klo tak die amek garam..letk kat nasi sndri..
pastu aku dah nanges2 kepedasan...die kata tak pedas...tambh lagi cili..
tu yg macam2 penyakit ade...

aku cume amalkan teh hijau la kan..
sebab anti oksidan...kurangkan sel kanser sume tuh...

mat..pasal ko kan mr gugel kitorang...ko jela terangkan..hehheehbiggrin

kitorang suke je apa yg ko cite nih...betul kan link..

boleh gak aku blajo sikit2..kang laki aku nk minum itu ini..haaaa....aku tak tau pape payah jugak



-- Edited by young areza on Monday 8th of April 2013 08:38:14 PM

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 864
Date:

lol...dun worry sygku mat...
3in1 tu ak kaw2 pnye taruk air..
mmg xbest..tp tu jek ade kat opis ku nie...

__________________

I'd RaTheR wasTe My LiFe pReTeNdiNg !

ThaN havE To FoRGeT you FoR oNe WhoLe MiNute !!

gaara.gif                



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

tu la reza..aku suka mat ni klu dia bg info...

dia ni jns bkn cakap kosong...

tabik la mat sbb byk bg info kat aku pasal kopi

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

lalinklina wrote:

tu la reza..aku suka mat ni klu dia bg info...

dia ni jns bkn cakap kosong...

tabik la mat sbb byk bg info kat aku pasal kopi


 keh keh keh,...

kite ni tau minum + masak je...

info2 begini kne minta incik mat the bugel yg carikk..

ehhhh salah..mat the gugel bleh



__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....

1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard