Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: KEK KEJU OREO (TANPA BAKAR)


Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:
KEK KEJU OREO (TANPA BAKAR)


kek keju tanpa bakar ni memang sangat mudah nak buat.setengah jam pon dah boleh siap...sangat mudah..

kalau ikut jenis  reza ni, tengok resepi..apa yg ade kat rumah..itu yg reza pakai..takde maknanya nk keluar p beli semata-mata nk buat pencuci mulut gni..heheh so...sempoi aje yer..barang yg ade di rumah...

mula-mula kita buat bahan untuk base die...

TAPAK

1 cawan biskut oreo yang dah dihancurkan (tanpa krim)

1/2 cawan mentega yang dah dicairkan

ok...gaulkan mentega dan biskut tu sampai rata....lepastu tekapkan pada loyang. ikut bentuk. Tekan kuat2 / mampatkan...masukan ke dalam peti ais.

 

OREO CHEESE

 

500 gm cream cheese ( ade jual kat pasaraya) biasanya memang setiap bulan ade buat..jadi memang reza standby jer dlm peti ais

1/2 cawan gula kastor / halus

2 sudu susu tepung (kasi die rasa lemak berkrim)

1 cawan whipping cream (pakai whipping cream kotak kecil pun takpe yg kotak purple tu) tengok betul2...die ade bebapa jenis.jgn salah beli

1 sudu kecil esen vanila (untuk bau wangi)

1 sudu jus lemon/cuka/limau nipis

beberapa keping biskut oreo dengan krim sekali dipecahkan kasar2
(masukan dalam plastik..tumbuk pakai anak lesung..biasa reza beli yang besar tu..banyak isi biskut..rangup)

 

1- masukan semua bahan diatas kecuali biskut oreo. pukul sampai dia rata dan dia akan naik fluffy (gebu) kalau tak gebu pun takpe. asalkan dah pukul lame (memang degil kadang2) dan dah sebati..

2- masukan biskut oreo...dan gaul sampai rata.

Photo1061.jpg

3- ambil base yang kita dah buat tadi dalam peti ais. tuangkan adunan tadi ke atas base. hentak sikit-sikit loyang tu, untuk adunan tu nampak rata kat dalam loyang.

4- hias mengikut suka hati. masukan dalam peti ais. keraskan sekurang2nya satu malam. paling sedap, waktu nak makan, tambah sos coklat 9ade yg dah siap..terbaik dari ladang!! biggrin)

images (1).jpg

gambo yang reza buat..mne tah..heheh tinggal gambo-gambo eskrem aje..eskrem pun reza buat sndri..handmade..klo hari ahad, memang rajin la reza nk masak-masak ni..heheeh

lebih kurang macm ni la kek nye akan jadi..SELAMAT MENCUBE SEMUA!! KALAU DAH BUAT..UPLOAD MASUK YE biggrin

images.jpg

 

 



-- Edited by young areza on Tuesday 26th of March 2013 11:39:22 PM

Attachments
__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 864
Date:

kecurr kecurr....
haish secret recipe....
kau tggu aku datang..pa blek keje..kau tunggu !

__________________

I'd RaTheR wasTe My LiFe pReTeNdiNg !

ThaN havE To FoRGeT you FoR oNe WhoLe MiNute !!

gaara.gif                



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

ahahahah...

arini kasi kecur orang je...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 864
Date:

haish...xbaik2...
budozer betol

__________________

I'd RaTheR wasTe My LiFe pReTeNdiNg !

ThaN havE To FoRGeT you FoR oNe WhoLe MiNute !!

gaara.gif                



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

wahhhhhhhhhhhhhhh......

best2..akakn ku cuba...

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 833
Date:

aduhhh, lapaq plak tgok gambaq lagu nih.

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

hurmmm dah jumpe gambarnye...

tapi yg ni..reza buat..base die pakai cornflakes...lebih sedap dan lemak...

DSC01900.JPG



Attachments
__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 251
Date:

wwuuishh sedapnye..

reza ambe xpenah le nampak menatang cream cheese ni..ke sebab ambe x amik tau sal cheese2 ni??

huhu bukan cheesedale ke? ngeeebiggrinbiggrinbiggrin



__________________

sebab aku x baik la aku nk perbaiki diri aku...

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

heheheeh...cheese cream ade beberapa jenis...

tapi kek ni memng akan lembut sikit..

lagi satu..ade juga cheese cream yg manis..so..jagn masuk gula banyak sangat...

nanti jadi manis sangat

images.jpg

 

download.jpg

yang ni manis sikit....



Attachments
__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 251
Date:

huhu..x penah nampak lak ingatkn wujud cheese yg 4 segi tu je..

keh3biggrin

adik ipar ambe wat kai cheese dlam jar yg cair mcm jem..tu pun dia bwak blk dr mesir. huuhu



__________________

sebab aku x baik la aku nk perbaiki diri aku...

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

amboiii jauh beno datang nye...mesir pulak..

heheh carefour sudah..heheh

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 133
Date:

wah.. wah.. ini mmg bagus. nampek sedap banget!

eh nak tanye la.. kek tu kalo da jadi dia lembut sgt or cmane? lembut sgt sampai kene scoop ngn sudu je ke kalo nk makan?

ag satu, nnt bile siap susa x nk kuakan dr loyang? base dia x melekat ke?

__________________

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

Takde la smpai kne scoop dgn sudu..hihihi
Boleh dipotong tp klo dlm 1@2jm tk mkn..msuk peti ais blek..
Nk lebh selamat..loyang tu..pkai plastik masakan tu
Hape ke nme..tk ingt..buat alas..
Kang bole terus keluarkn letk dlm pgan..

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 133
Date:

x ingat? kamon reza kamon.. ce ingat balik pe spesies plastik tu.. ade kat supermarket ke?

slain oreo cheese kek ni, kalo ade resepi lain yg x yah bake, ko pos bnyk2 ye reza. hahaha

__________________

 



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

Alaa die roll juga..ade kt super tuh.bese diletak sblh dgn aluminium foil tu
Die untuk wraping kek tu...
Ehhh silp..
Patutnye letak kertas minyk tu...
Tp sile letk sblm buat base ye...

amboi korang sik tanak bako je..hihihi

choc cheese cake bake..sgt sdap..dan kukus..pn sodap



-- Edited by young areza on Saturday 30th of March 2013 05:48:11 PM

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard