Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Resipi Asam Pedas Simple (Lalinklina's Style)


Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:
Resipi Asam Pedas Simple (Lalinklina's Style)


Aku kalau masak2 ni nak yg cepat & simple je..

Maklumla, laki bini keje..balik keje letih nak masak yg heavy2.. so, paling cepat, mudah & sedap (bg aku & hubby la) ialah asam pedas.

 

Bahan2:

4 ekor ikan kembong / pelalling atau apa2 ikan yg korg suka

3 bijik tomato (dikisar)

2 senduk cili giling

1 biji bwg besar - dikisar

3 ulas bwg merah - dikisar

3 ulas bwg putih - dikisar

sedikit kunyit hidup - dikisar

3 btg cili api (nak bg pedas sikit) - dikisar

1 keping asam keping / asam gelugor

5 btg bendi

Daun kesum

Garam, Gula & bahan perasa

Minyak

 

Cara2:

Siang & bersihkan ikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Kemudian masuk cili giling dan tunggu hingga cili masak.

Selepas itu, masukkan tomato yg dikisar. Boleh tambah air sikit kalau xnak pekat sgt tp jgn byk sebab klu cair sgt nnt x best. Pastu masukkan asam

keping. Kemudian masuk garam. gula & bahan perasa (sesuaikan ikut rasa masing2). Selepas itu masukkan ikan dan diikuti daun kesum serta

bendi. Kacau sedikit. Tunggu hingga ikan masak..Siap & sedia utk dimakan bersama nasik panas..

 

p/s: favorite hubby aku... Cukup selera klu ada lauk asam pedas ni..klu sudi try le.. x Susah pon Sgt cepat..Menu express bak kata hubby aku.hehehe

 

 

 



-- Edited by lalinklina on Tuesday 26th of March 2013 08:07:33 PM

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

tak pernah masak..blend tomato..boleh cube ni..macam menarik je...

lagi satu..bendi sekrang sush la nak dapat yg muda...

semua tua belaka..ishhh...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

try le reza..bg kami laki bini sedap la.. sbb kena dgn selera kami

tak tahu le dengan selera ko n geng gc..hehehe

tp aku klu letak asam keping, sikit je..separuh dari 1 keping tu..sebab tomato dah masam,klu letak byk lagi masam

yg penting ko pandai seimbang kan bahan perasa, garam n gula..besttttt..hehehe

bendi mmg ssh jumpa yg muda skrg reza..aku pon jenuh pilih betul2 & klu weekend pagi2 bgun gi pasar borong sbb nak beli

bendi yg muda n segar..sbb kami laki bini klu mkn bendi lawas cket sistem pembentungan ni..hahahha

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

jujur aku ckp...klo masak..pkai asam keping..aku memang fail..hahahah

sebab klo lmbt kuo kan..die akan masam gile..dah bnyk kli kne..jadi..black list asam keping..hehehe

famli aku klo makan sam pedas..mesti dengan sambal belacan..kadang2 letak tomato dalam sambl belcan..tu yg tak pernh blend (agaknye kot..kecur air lioq aku..heheh tapi aku tak kuat peadas sangat kalau bab kau blend cili tu..nono)

pastu makan dengan ulam raja..dan ulam2 sebagainye... adik aku panggil aku kambing waktu mkn ulam raja =.="



-- Edited by young areza on Tuesday 26th of March 2013 08:15:10 PM

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

eh, sama la dgn aku reza... sbb tu aku pastikan aku letak separuh je utk resipi asam pedas ni..

sbb takut tahap kemasaman dia melampau..hehehe

tapi samabal belacan letak tomato tu mmg sedap wehhhh

mak aku rajin buat masa kat kg...hubby aku lak suka mkn asam pedas, then kena wat telur dadar..telur dadar lak nak kena goreng garing2,

kena siram minyak kat atas telur time goreng tu..huhuhu...

ulam raja??? sedap wehhh..kat kag aku tu tumbuh segar2 je..nak gi petik amik, basuh then makan

pastu ulam pucuk gajus, ulam pucuk mengkudu, ulam pegaga semua tumbuh meliar je...

hurmmmm, seronok dok kg..free2 je dpt ulam..kat KL & selangor ni semua kena beli..

mahal gile lak tu...Eh, reza, ko ada x resepi buat kek x pakai oven?

aku dengar cheese kek & kek batik x yah pakai oven..letak dlm peti ais je

klu ada, ko post resipi kat sini..heheheh...maklumlah, umah aku no oven okey!



-- Edited by lalinklina on Tuesday 26th of March 2013 08:48:19 PM

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

heheh ade2...aku memang rajin buat cheese cake no bake...

kang aku post kan...gambo je yg aku buat..aku cari balik nti...

bab ulam..memang terbaikk.....

ermmm....paling best aritu aku buat ikan keli masak sambal hijau tu..dengan urap pegaga...uollsss...

mana tak makin sihat bam bam haku nih...heheheh makan saje dipikirnya...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

bgus reza..nnt pos eak..wahhhh, cheese cake..my favorite...hhehehe

makan sejuk2, hurmmmm nikmat... nnt hubby aku kata bertambah booolaat la mama ni sbb dah tahu buat cheese cake sendiri..hehehe

dah la kdg2 pggil aku boolaat..selamber je sound " eh boolaatt, buat apa? hahahah" grrrrrrrgggghhhh...tahan marah + geram!

sedap nya ikan keli....ishhh, aku ni semua sedap...hehehe

xpe, ptg ni ada nak gi pasar malam..nak beli pecal...yuhhhuuuu, pecal i'm coming...

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard