Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: CREAM PUFF KASTARD SOS


Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:
CREAM PUFF KASTARD SOS


Hokehhh...sabtu aritu...reza ditinggalkan sorang2 kat rumah..sebab famli ade program kat pontian..sob..sob..no

jadi..dalam bosan-bosan tu...reza pon google kat henpon resepi kastard (sebab teringat banyak tepung kastard)

terjumpe resepi ni yg super duper licous! jadi..kengkawan..sile cube yer...beli kat luo..satu biji dah rm2...membazir hokeh..mari memasak

 

BAHAN-BAHAN CREAM PUFF GEBU

1/2 cawan butter (125g) - reza pakai butter bape bnyak yg ade..hihihi dalam suku kot

1 cawan air

1 cawan tepung gandum diayak (150gm) - reza pakai agak je

secubit garam

4 biji telur

1 sudu kecil esen vanila - pastikan yg ni ade..untuk hilangkan bau hanyir telur ye

 

  1. masukan air dan butter dalam periuk. Biar ia larut. Pastikan jangan sampai hangit ye. kacau selalu
  2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak, dan secubit garam
  3. Kacau laju-laju supaya tepung tak melekat..dia akan jadi macam doh roti, matikan api..asingkan dalam bekas lain

 

IMG_7024.JPG

ok..ni rupe doh tu

masukan keempat-empat biji telur. tapi pukul satu-satu dan masukan satu-satu (ingat..dalam keadaan tiada api. masukan dan gaul laju2 supaya dia sebati dengan doh tadi)

IMG_7026.JPG

ok..macam ni rupe die ye..

ok..dah boleh mule bakar..pastikan dulang oven tu di alas dengan kertas aluminium foil. Then disapukan sedikit mentega supaya tak melekat. Jarak kan ye...sebab die memang serius gebu aww

IMG-20130323-WA0003.jpg

ok..pakai oven buruk je..heheh mudah diangkat kesana sini..bakar 200C dan selama 25 minit dalam oven

IMG_20130323_172921.jpg

MASAK KASTARD SOS

2 sudu besar tepung jagung - kat rumah takde tepung jagung..pakai tepung beras (asalkan die bertindak memekatkan kuah)

2 sudu besar tepung kastard

1 1/2 cawan fresh milk - beli yang botol dutch lady tu rm3.80

2 biji telur

1 camca esen vanilla (kalau takde..masak dengan pandan pun boleh..bau lebih wangi)

3 sudu besar gula -tak nak manis sangat.cepat muak

Ok...senang je..masukan semua sekali dalam satu periuk...kacau sampai rata okeh..jangan bagi ketul2..dia akan jadi macam ni..

IMG-20130323-WA0004.jpg

.....

dah siap sos ni...mesti korang punya puff yang pertama pun dah siap bakar..keluarkan..sejukan..

belah tengah masukan sos ni (kalau nk lagi bagus..piping kan..inject dalam puff gebu korang..)

IMG-20130323-WA0007.jpg

MASUKAN DALAM PETI AIS...(KALAU NAK SEJUK LA)

PASTU WAKTU MAKAN..MASUKAN SEBIJI DALM MULUT..PEHHHH GHASE MACAM MAKAN ESKREM SIOTTT...CUBE LAH....BEST!!

ESOKNYE..BAWAK BAGI BUDAK2 OPIS..SIAP ADE YG NAK TEMPAH UNTUK KERJA KAWEN ADIK DIE LAGI..HIHI UOLSS...SEDAP..SILA LAH CUBE...SENANG SANGAT



-- Edited by young areza on Tuesday 26th of March 2013 06:58:59 PM

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 864
Date:

wahhh
hebat kau jahhh
lapar balik da rase !!!!

__________________

I'd RaTheR wasTe My LiFe pReTeNdiNg !

ThaN havE To FoRGeT you FoR oNe WhoLe MiNute !!

gaara.gif



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

hihih lapar ye...

makan 2 3 biji dah kenyang dah benda ni...sila cube...chaiyokkk!

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

ala..guna oven ke..rumah aku xde oven sbb hubby aku kata nanti...nanti...dan nanti la kita beli hhuhuhuhu

waaaaaa....sedapnye makanan ni reza oii...

terliiiuuurrrr aku...gulppp

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

tapi menggemukan..hehehe...
boleh la kalo nk buat sekli skla..pencuci mulut...
cube lah..nti upload hokeh...

ni oven ni pun..rm90 je kot..

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Aku penah wat benda ni..tiru resipi dlm internet jg tp x menjadi..frust gler..resipi ko nih areza kompen menjadi x?


__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

hehehe entah...aku pun google...

pastu terus je buat..gambo2 tu...

sume memng apa yg aku buat la...

last sekali jadi tembam macm tu...mungkin gaul tak rata kot..die kne laju2...sampai die macam fluffy..

cer terai...

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 209
Date:

ok, aku x kira..abah, petang esok bwk mama gi beli oven!!

by hook or by crook...hehehe...

__________________

Hepi, Hepi & Hepi!!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 1527
Date:

HAHAHAHA....ok lalink...
jangan nanti dah beli...
bersawang oven tu..hehehhe
kite kongsi2 resepi kat sini yer

__________________

NAK MAKAN...MAKAN...DAN MAKAN....

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard