Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Apa moral filem seram???


Super Member

Status: Offline
Posts: 2363
Date:
Apa moral filem seram???


Filem seram.

Tahun 2011 gua rasa paling banyak filem-filem seram, baik seram horor atau seram komedi (buatan pengarah2 tempatan) diterbitkan , tahun 2012 kurang sikit, tapi gua tak layan pun, jadi gua tak kesah sangat.

Lu orang tau tak filem 'Mantra' ni?

images.jpg

 

Gua tak tengok pun filem ni masa dia keluar kat pawagam masa dulu, baru semalam gua tengok sebab disiarkan kat tv3.

Firstly gua rasa macam tengok cerita supernatural pun ada, tulis-tulis jampi kat lantai,dinding, so gua dok tunggu Dean ngan Sam datang, tapi tak datang-datang pulak diorang tuh.

Tak kisahlah tu, er... Tapi yang gua nak kata ni, apa moralnya buat cerita hantu banyak sangat ni? Mungkin director tu semua boleh cakap teladannya janganlah buat perjanjian dengan syaiton nirrojim, ambiklah iktibar dari filem-filem ni semua bagai...

Tapi bagi gua takde teladan pun, moral pun takde, takde bezalah dengan gua layan filem miyabi atau sora aoi, err..Erk, tapi gua rasa filem-filem hantu ni lebih membahayakan dari filem-filem errrr tu, sebab bila tengok filem hantu ni, takut boleh lari aqidah, cerita-cerita hantu ni buat penonton takut pada mahluk-mahluk halus tu semua.

Lagi satu, pelakon tu semua, baca mentera bagai, puh sana puh sini, berdampinglah dengan akulah, nak ikut skrip punya pasal, sanggup baca ntah apa-apa, seriusli, gua rasa ada antara pelakon ni yang dah keluar Islam akibat kata-kata yang keluar dari mulut mereka sendiri, padahal mereka jahil dan tak mengetahui akibat kejahilan mereka senirik.

Sebab seseorang boleh terkeluar Islam akibat 3 perkara, hati, percakapan, perbuatan, contohnya hati, bila seseorang dalam hatinya rasa macam hukum hudud tu kejam, zalim, bahaya ni, takut tergelincir akidah, hudud itu adil, datang dari Allah. Kata-kata, macam yang selalu lu orang dengar dalam cerita hantu tulah, memuji-muji jin, kubur, walaupun berlakon tapi mereka bertanggungjawab dengan apa yang keluar dari lidah mereka senirik, boleh terkeluar Islam dowh..

Perbuatan, perbuatan macam menyambut hari natal, valentine, april fool boleh menyebabkan seseorang tu terkeluar dari Islam samada ia sedar atau tak, sebab perayaan tu semua jelas perayaan mengingati jatuhnya Islam, menghina Islam, atau berlakon jadi sami, paderi atau sebagainya, walaupun niat sekadar berlakon jadi sami buddha, maka ia dah terkeluar dari Islam.

Sebab tu gua kata pelakon tu jahil, tapi tak semua, contohnya Ashraf Muslim tu, gua suka.

Review gua pada filem mantra:Ntah apa2, gua tengok kat tv, so banyak kena potong, part2 oyeah panas panas tu takde, tapi gua agak berbulu tengok cerita ni, apa taknya? 'Ajar ajar ajar, ashik baca tu aja, gua pun tak berapa nak ingat ntah apa yang dia baca tu, yang gua dengar ajar aja.

Kalau kena kat gua, si mohsin tu nak pedacher gua, 'ajar ajar', bukk!!! gua kick kaki dia sampai dia berlutut, pastu dia nak 'ajar ajar' lagi, gua lutut muka dia sebelum habis 'ajar ajar' dia tuh, bila dia terbaring dia nak ajar lagi, gua pijak kepala dia sampai keluar otak dia, kan senang? ini tak, dok tunggu sampai dia habis ajar ajar puh sana puh sini macam naruto. bikin panas.

sekian mekaseyyy!!..



Attachments
__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Senior Member

Status: Offline
Posts: 428
Date:

isyh3... ko ni ijoi enjoy....mende la ko mmbebel dr utara sampai selatan?? tp xpe dlm membebel ko tu...apa yg ko mmbebel tu mmg ada benarnya....ko sanggup tgk ceta tu smpai abes tp aku tgk ceta ni first 10 min trus aku tutup(nsib aku tgk kt utube jer...hehe)....merepek entah apa2....

meraban yg bukan2...kalau dilihat dr sudut seni atau omputih sebut art...mungkin okey la kot(errr...aku dlu pendidikan seni asyik terkucir so aku adalah salah satu insan yg x berseni)...tp dr segi penceritaan,dr segi moralnya....aku rasa ceta mcm ni mmg mengaurt...

pd dasarnya memang banyak pembikin filem akan cakap ceta cenggini akan ada pekdahnya,pengajarannya tp haraamm....msih ada msyrkt yg tak boleh nak fikir dgn bijak utk lihat pengajarannya...apa yg nmpk dpn mata itu lerr yg die paham...(biasanya kan pengajarannya/moral of the story akan ada di part last dan ending citer...ye kan?? ye kan??)

bukan stakat cite seram cenggini je tp cite2 yg berunsurkan kegangsteran para remaja yg tak berapa nak baligh tu...,cite2 yg berunsurkan keganasan...kan semua tu senang aje mempengaruhi minda msyrkt....


err...aku dulu pnah g tgk ceta Dilarang masuk thn lepas 2011 g tgk wayang sorang2 okey(perasan berani aku ni kan)....last2 keluar2 je menyumpah aku sorg2....mengarut jer....merepek ntah apa2...xde la seram pon seinci bulu kaki pon x bergerak....hahaha

temanya kalau ada cite2 seram ,seram komedi dan yg sewaktu dgnnya yg ditayangkan...memang sahih aku pon meluat nk tgk....akhir kata majulah sukan untuk negara.....:P

__________________

apa ponn x bolehhh!!!

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard