Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Ayat Yassin disalah guna


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:
Ayat Yassin disalah guna


Assalamualaikum wbt

Pernah tak dapat sms atau email sebegini ?

Yaasin, Walqura-nilhakim. Innakala minalmursalin. A'lasiratil mustaqim.
Tanzilal azizirrahim. Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun.

Kirim surah Yaasin ini kpd 7 insan berugama islam. Insya Allah esok saudara
akan menerima khabar yang baik, gembira dan rezeki anda sentiasa berada di
tangan anda.

JGN DELETE, ini betul2 jadi kenyataan.'

Saya secara peribadi dah terima sms ayat yang seperti di atas. Dan
ini kali kedua through email plak.

Ape yang saya nak beri tahu di sini ialah, sudah lah tu umat ISLAM
dibolak-balikkan . Mari kita ambik sedikit pengajaran dari kes-kes
ini.

Pesan dari saya (yang ilmu tak seberapa ini). Hentikan lah apa2 saja
surat bercorak surat berantai ini. Kerana ini adalah perkara2 yg
boleh melemahkan umat Islam dari dalam..

Lalu aku terus reply kpd si pemberi tadi agar berhenti berbuat
demikian. Malah tolong pulangkan balik pesanan kepada mereka yang
telah mengedarkannya!

1) Once, kita forward email @ SMS sebegini, kita dah percaya
(beriktikad) bahawa dengat kudrat saya menghantar SMS ini, saya akan
dapat khabar baik &rezeki. Bukan Qudrat & Iradat ALLAH.

2) Tanpa menyemak, kes ini terdapat kesalahan ejaan pada ayat dari
surah yaasin ini. Sila semak Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum
ghafilun. Org yg tiap2 malam baca surah yaasin pun boleh terkesima
dengan kesalahan ejaan ini.

3) Kesalahan ejaan unzila yang sepatutnya unzira ini, berlaku dlm
kedua2 email & sms yang saya terima. maka saya pasti ianya disengaja
kan . Tapi atas dasar apa? Kalau kita perhatikan
unzila aba uhum ini bermaksud = di TURUNkan BAPA Kamu. Bapa = father.
Saya khuatir ia mahu menyelindungkan ayat
ISA yang diturunkan??? sedangkan maksud YAASIN yang suci tadi adalah
terlalu amat jauh dari ini!!! Cilaka kamu yang menghantar ini! AWAS!
buat semua muslim!.

Pesanan ringkas saya,

Apa saja yang bersifat surat berantai, tolong tolak.

Apa saja yang melibatkan perkara2 shortcut, tolong tolak. kalau saya
send sms dapat pahala, kalau sata reply dapat rezeki. Ini perkara
serious, kerana ia membabitkan AQIDAH!

Apa saja yang melibat kan ayat2 Al-Quran.
Tolong semak!

Kalau ada org dtg rumah kerumah, jual ayat quran pun tolong tolak.
Jam ada ayat QURAN ke....

Orang buta minta sedekah - sedekah boleh bagi - tapi kalau dia bagi
sticker ayat QURAN, tolong bagi dia balik.

Kerana kita khuatir, di sini bermulanya benda2 yang tak betul. Kerana
saya pernah dapat ayat seribu DINAR yang salah eja ini selepas bagi
derma kat sorang pakcik tu!!

Kat sekeliling kita dah banyak org cuba pesong kan AQIDAH kita secara
halus, pesong ayat Quran! Walaupun mereka takkan mampu menghapuskan
KALAM ALLAH ini. Tapi kita sebagai umat ISLAM mestilah Peka!!

Ayat2 Al-Quran bukanlah selayaknya di perjual beli. TAK semurah itu
BEB!! Kalau ANDA nak bagi apa saja yang ada kaitan ngan ayat Quran,
sepatutnya FREE! Jam Quran ke, ape ke, bagi free le! Unless kita
betul2 sure yang kualitinya baik, ayat nya disemak maka OK! MENJAJA
AYAT2 QURAN dgn cara sebegini adalah, menempatkan ianya bukan pada
tempat. Ia bukan balasan utk kita menderma RM1.

So, tolong le sampai2 kan pesanan saya ini, semoga ALLAH yang lebih
layak nak balas kat kita, rezeki ke, berita gembira ke?. So ape lagi
send le kat 7 org ke, 70 ribu orang pun takpe..

Yang baik dari Allah. Segala kekurangan adalah kelemahan saya
juga.......WASSALAM.


__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 1014
Date:

mod, ko x boleh sticky kn post ni ke?? berguna ni.. letak la sebulan ke.. setaun ke..

__________________
DuLu AkU SuKa TgK AvAtAr Aweks_HapPy nGaN pHiA PuNyEr LeLaMeR... DuLu AkU SgT sUkE mKN DoNaT.. SkAnG AkU TaNaK jAdI pEnAkUt..


Chief Executive Officer

Status: Offline
Posts: 7977
Date:

buleh... aku buleh stickykan...

__________________
Misteri, dulu, kini dan sampek bila-bila


Super Member

Status: Offline
Posts: 1014
Date:

sangat pantas la ko buat keje.. bangsa n agama perlukan org yg mcm ko ni la.. maghrib kang ko imam ye..

__________________
DuLu AkU SuKa TgK AvAtAr Aweks_HapPy nGaN pHiA PuNyEr LeLaMeR... DuLu AkU SgT sUkE mKN DoNaT.. SkAnG AkU TaNaK jAdI pEnAkUt..


Chief Executive Officer

Status: Offline
Posts: 7977
Date:

Insya Allah... bukan takat jadi imam je... jadi mufti arab saudi pun buleh... tu belum lagi bleh jadi dekan universiti Al-Azhar...


errr... amik air semayang ni start dia basuh muka dulu ek? Bukan tangan dulu ke?

__________________
Misteri, dulu, kini dan sampek bila-bila


Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

eh..betul la tangan dulu...kan sunat basuh tangan sampai pergelangan tangan dulu sebelum niat... betul la tu....kire aku percaya la ko Dekan Universiti Al-Azhar kat Mesir sane nun.... terrer la ko... aku baru jer taw....

__________________





Chief Executive Officer

Status: Offline
Posts: 7977
Date:

Tu la ko.. lain kali jangan pandang sebelah dada je kat aku ni.. walaupun aku ni gila-gila dan mereng tapi aku ni berilmu dan bertaqwa tau...

haaa tengok ni... aku baru je terima e-mel dari kerajaan Iran suruh aku jadi Ketua Kadi Iran.... ni lagi satu... e-mel dari Maghribi... suh aku jadi ketua presiden pusat pungutan zakat plak...

memang ulamak giler la aku ni...



errr... pas basuh telinga.. pastu basuh apa mat? Basuh pinggan ke? Aiseee.... camna nak amik air semayang ni....

__________________
Misteri, dulu, kini dan sampek bila-bila


Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

ko nie...kalo yer pon buang air besar, g la basuh saluran perkumuhan tu terus...bukan basuh telinga...yang kuar tu najis besar...bukan najis telinga mahupon najis bintang...

__________________





Senior Member

Status: Offline
Posts: 262
Date:

Woit Mat..
ko ni..
bab2 agama macam ni pun ko nak wat lawak lg ker..
x baik tau..
dah ler si budak nadia tu tengah kongsi ilmu..
patutnyer.., cuber ler serius sikit

__________________

kita adalah musafir yang mencari-cari hentian terakhir...



Super Member

Status: Offline
Posts: 1643
Date:

ermmm... yg pnting mndi wajib...
klu x sumer x sah.. heh3x...

__________________

Will you still love me when I'm no longer young & beautiful? :)

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 402
Date:

ish nape ni tibe2 cakap hal mandi2 wajib ni. nape tiber2 aku jadi seriau ni..alamak bulu roma kat tengkuk aku dah berdiri dah.......camner ni kalo orang tau..

__________________

aku rasa nak makan buah duku laa. umah sape ada buah duku angkat tangan!!!



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 53
Date:

ni lah kebencian kafir pde kita.........

__________________
Setiap Permulaan Pasti Ada Pengakhiran.......
Tapi Aku Tidak Berhenti Berharap......


Senior Member

Status: Offline
Posts: 310
Date:

K Rulz ko ade cite bahawa ade seorang ustaz brkate tinggal bape thun je dunia nak kiamat....
Lps 2 bln dah lri dri jln die?????? ko msh percaya ke cite2.........

Uncle Seret:Oi k rulz asal ade ainie awanan mesti ade ko???


K Rulz:La ko x tau ke...die kan ex girlfriend aq.... K Rulz menjawab sambil korek idung.....

Bgi aq perlakuanmu sungguh nirrajim K Rulz.........

__________________
MyHotComments.com
MyHotComments Br0k3n H34RT


Senior Member

Status: Offline
Posts: 402
Date:

oleh sebab aku sehati sejiwa dengan k rulz, maka aku pun turut same menikmati taik idung beliau disulami dengan tenggiling bukit singgang...

__________________

aku rasa nak makan buah duku laa. umah sape ada buah duku angkat tangan!!!



Super Member

Status: Offline
Posts: 653
Date:

secara manzil and pengamalan smuer syura mufti2 di M'sia mengharamkan surat berantai ni, jhour ulama asia jugak sependapat mengharamkan surat berantai ni.....hujah yg paling nyata adalah:

"Dimana letaknya iktiqat muslim & muslimat itu....bukankah keburukkan, kecelakaan, kebaikkan, rezeki, maut dan kebahgiaan adalah dibawah lindungan rahsia Allah.......bukannya dari surat atau tulisan yg cube menyonsangkan pemikrian umat Islam"

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 268
Date:

Percaya surat berantai ni berkuasa dan boleh mempengaruhi buruk atau baik nasib seseorang, maknanya syirik 100%. Sebab terang2an mempercayai kekuasan yg lain selain ALLAH.

__________________



Member

Status: Offline
Posts: 23
Date:

tergamaknya sebar benda2 yg bawa kpd kemungkaran ALLAH....kuatkan iman Insyaallah..

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 3114
Date:

Tanpa menyemak, kes ini terdapat kesalahan ejaan pada ayat dari
surah yaasin ini. Sila semak Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum
ghafilun. Org yg tiap2 malam baca surah yaasin pun boleh terkesima
dengan kesalahan ejaan ini.

3) Kesalahan ejaan unzila yang sepatutnya unzira ini, berlaku dlm
kedua2 email & sms yang saya terima. maka saya pasti ianya disengaja
kan . Tapi atas dasar apa? Kalau kita perhatikan
unzila aba uhum ini bermaksud = di TURUNkan BAPA Kamu. Bapa = father.
Saya khuatir ia mahu menyelindungkan ayat
ISA yang diturunkan??? sedangkan maksud YAASIN yang suci tadi adalah
terlalu amat jauh dari ini!!! Cilaka kamu yang menghantar ini! AWAS!
buat semua muslim!.

_________________________________

petikan...

wal hal... aku nie yg kurg berilmu.. telah didik guru agama ku dari kecil... apa-apa surah dari alquran... dilarang sama sekali dibaca dengan huruf RUMI/ROMAN.

Salah besarrrr.

Bcoz...

mane ade ayat2 al quran dalam bahasa arab dialih bahasaa dengan huruf roman, yang tak ada tajwid, tak ada hukum hakam bacaan...

alangkan bacaan silaf harakah.. kuranhg satu haraakah pun.. dalam bahasa arab.. sesetengah perkataan bermaksud lain.. inikan pule.. dialih baahasa dengan ayat rumi.. astargfirulahalazim...

duhai insan muslim... hamba Allah ini masih belajar.. walau dah tua bangka.. banyak  tak tahu ilmu Allah... dan tak malu untuk mengaku tak tahu.. make .. belajar lah..

jika anda tak tahu mengaji .. insya Allah ada hasrat nak belajar jawi.. belajar mengaji dengan bcaaan huruf arab.. ada kesempatan .. belajarlah.. walau sepatah ayat.. hari2 akan banyak juge.

janganlah sesekali bcaa di dalm huruf dan ayat tulisan rumi.. dikhuatri hanyak kesalahan ... wallahualam ... (hanya Allah yang Maha Mengetahui)

maaf bagi mereka yang terasa .. hamba Allah ini mengingatkan diri sendiri disampin yang lain-lain

__________________

make me feel it



Senior Member

Status: Offline
Posts: 119
Date:

such a good info.. but unfortunately.. not many of us realize it!!!! which is including me....

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1071
Date:

MEkaceh wat info 2 tu.MEmg tanpa kita sedar kita dijajah oleh benda2 seumpama ni skang. ni.Silalah berhati2.especially yg tak reti bca quran or jawi.. Kna gtau diorang supaya jgn cepat percaya.

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 257
Date:

waaa....betul la...aku pnah dapat....

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Niat aku bukan nk upkan semula topik ni
tp nak cite pasal 1 perkara yg aku x puas hati
di samping tu aku xde idea nk create tajuk baru
Geram & berbaur sedih bila lihat dpn mata aku sendiri
betapa mudahnya kalimah2 Allah di permainkan oleh org bukan Islam

Minggu lepas aku pergi sebuah car wash y dimilikki oleh seseorg y beragama hindu
aku pergi car wash tu coz tula y plg dkt dgn opis
so sempatla klu time rehat nk curi2 masa keluar jap

Masa tunggu kereta aku siap di cuci
aku terpandang pd dinding car wash y dh mcm tggu hari nk roboh
tergantung kalimah ayat kursi
tergamam sekejap dibuatnya..
di bawah gantungan ayat kursi tu
terletak lak patung bertangan 8 (klu x salah)
Ape MOTIF sebenar'y pemunya car wash tu????




__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2496
Date:

tiap tiap minggu g freedom basuh kodok puteh tu....knp perlu hantar ka car wash hindu....ni g main rallly kat mana sampai kena g car wash.....

__________________
aku meminta pada yang ada
aku merindu pada yang sudi


aku bapa si comel



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Sesekali nak gak merasa kete masuk snow wash
(kaber2 dr langgar lopak dkt parking opis)
habus berselut sebelah kete
cam kerbau balik berkubang dr sawah



-- Edited by nadia on Wednesday 11th of December 2013 05:27:09 PM

__________________
Aku IBU si Comel...
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard