Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kenagan penganggur..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:
Kenagan penganggur..


Nih pengalaman yg aku rasa masa aku pernah digelar penganggur selama hmpr 2 thn.Aku hbs bljr kt sebuah kolej thn 2004,masa last sem mcm2 kerja aku apply persediaan utk keja pastu tp mmg takde rzki gamaknya.Aku tak dpt,klu dpt keje pun ada halangan t'utma dr segi masa keje ikt shift.Blk lewat mlm,mslhnya aku xde transpot.Bkn aku plih sgt keje coz aku pnh keje kilang ms tunggu result SPM dl.

Kuarga aku srh blk kg je,niaga dgn diaorg,aku xkisah.Tp yg paling skt ht adalah cercaan & sindiran dr org sekeliling & sedara sendiri.Pedih..Yg ngata aku mcm2,srh khwn pn ada jg.yela luck aku tak baik.Lmbt dpt keje.Bkn mcm anak diaorg pas SPM pn leh dpt keje & bg duit pd mak bapak.Klu orang luar ngata aku leh tahan lg,ni sedara sendiri.langsung xbagi dorongan.Hina sgt ke aku tlg keluarga aku b'niaga?tp aku still bt bodo,aku tak gler2 sgt cr keje,byk duk kg.Aku sk niaga nih.Tp ada jg aku apply keje gov.

1 hr aku dpt srt t/duga,jauh kat mlk nuh.Pdhal kg aku kat Prk.Aku mmg syok gler nk g.Tp mak sedara aku sengaja nak lemahkan smgt aku.Membazir je g t/duga,klu hrpkan sijil & air liur jgn hrpla nak dpt.Mst ada org dlm.Tp kuarga aku support kuat,aku nekad g.Aku g pun pakai selipar jer,coz xreti nak pakai kasut tumit tinggi nih.Kasut aku bwk spare dlm beg kertas.Smpi tmpt t/duga bru aku pakai.Ada sorg laki tu duk pndg je perangai kau,aku bt dono je.Bl kn turn aku msk blk,aku terkedu jap rpnya laki yg pndg aku td la penemuduga aku.Dia siap tny mn paper beg aku?Hehe malu beb..

Pas blk t/duga tu aku ingt dah xde hrpn nak dpt,lm jg aku memerap kt rmh.Dlm ms sm aku dpt offer bt degree.So aku smbg la bljar.Rzki aku dtg mencurah2 lak pas2 byk keje aku dpt,tmsk keje yg aku p t/duga kt mlk tuh.Aku ssh nk bt kptsn,tp bl istikarah aku plh keje.Bljr aku bt PJJ.Skang tcmpakla aku keje kt Phg ni.Alhamdullih w/pn gj aku tak bsr mn tp suasana keje aku x t'tekan.Enjoy..B'baloi jg aku sbr slm 2 thn ni.Org yg hina aku dl pn dh bk mt.Mntk tlg aku lak dptkan kje utk ank diaorg.

So pd sapa2 yg msh blm dpt keje tu,sbrla..Rzki kt a'n smpi 1 hr nnt.Jgn peduli ckp2 org w/pn menyakitkan..Ada ms kt a'n b'ada dipuncak,ada ms kt a'n ada di bwh.Ingt2lah slalu.




__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 1849
Date:

aku pas abis wat diploma aku trs keje..aku jd peladang yg berjaya tau..jgn memain..tp ade gak org yg x pueh ati kutuk2 blkg..aku sendiri x paham ngan pe'el dorang tu..cessss laa patut la..rupe2 nye aku keje tanam anggur..patut la ade org kutuk2 aku..tp hine sgt ke tanam anggur nih?? xlah hine sgt kan..dr keje merompak..keje jd penyangak..tu lg teruk..hihihihi..


__________________
kalau kaktus itu aku..ku bilang kalau..


Moderator

Status: Offline
Posts: 149
Date:

Bagus cerita pengalaman korang ni.... kenapa tak terus berniaga? kan berniaga tu yg di suruh nabi.... memakmurkan tanah juga....

apa2 pun gud luck dalam menempuh pancaroba dunia..

__________________
Rosdin Kahar's Facebook profile


Senior Member

Status: Offline
Posts: 202
Date:

blum ada pengalaman..aku baru abis belajar.. terus sambung projek lecturer aku..sampai skang.. kpd mereka yang blum dapat kerja, sabor la ye... rezeki di tangan Allah..

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

Jika anda pernah menganggur dan sedang bekerja.....sandarkanlah kepada kenangan anda semasa menganggur dahulu jika berlaku perselisihan sewaktu bekerja.

__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku

fi3


Super Member

Status: Offline
Posts: 816
Date:

tanam anggur adalah 1 pekerjaan yg bagos.. biler da bebuah.. anda boleh jual n dpt untung.. anggur ni sedap.. aku pon suker mkn..

__________________
kalau kuat, tunjukkan kekuatan,
kalo pandai, tunjukkan kepandaian,
kalo berani, tunjukkan keberanian,
kalo malu, tunjukaannnn.....err...ehm....aper ekk????


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

fi3 wrote:

tanam anggur adalah 1 pekerjaan yg bagos.. biler da bebuah.. anda boleh jual n dpt untung.. anggur ni sedap.. aku pon suker mkn..


Anggur jenis ape yg ko suke? anggur hijau @ anggur ungu @ anggur biru @ anggur British @ anggur Afganistan @ anggur mediteranean.... ?



__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 60
Date:

aku pun penah gak mengangur pas abis blaja
memang perit aku rasa macam orang giler
orang giler pun x rase mcm ape yg aku rase mase tu
ke hulu ke hilir aku g interview
dgn pns,hujan,aku tetap try cari jgk
tapi mgkn blum rezeki aku
last2 aku dapat jgk keje
time aku dah keje 2 la belambak2 yg pgl aku dterima keje
time aku x de keje x de plak diorang pgl
adeh...mushkil aku..
but now aku still keje smapai skrg..
alhamdulillah..

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

nur_lyza wrote:

aku pun penah gak mengangur pas abis blaja
memang perit aku rasa macam orang giler
orang giler pun x rase mcm ape yg aku rase mase tu
ke hulu ke hilir aku g interview
dgn pns,hujan,aku tetap try cari jgk
tapi mgkn blum rezeki aku
last2 aku dapat jgk keje
time aku dah keje 2 la belambak2 yg pgl aku dterima keje
time aku x de keje x de plak diorang pgl
adeh...mushkil aku..
but now aku still keje smapai skrg..
alhamdulillah..


nur lyza skrang keje ape?



__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 60
Date:

eku keje cat umah ko..
hehe..x de la
keje biase jer
account ass.

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 1257
Date:

saya pon..saya pon..
saye keje biase jer
board of director kompeni Biase2jer Sdn. Bhd...
syarikat kami menerima tempahan membuat keranda. paten baru yg tgh hangat mendapat sambutan skang ni keranda paten labu sayong.
Err adik xmo ke tempah barang sedozen dua buat koleksi? exotik tuuu



__________________



Chief Executive Officer

Status: Offline
Posts: 7977
Date:

setiap minggu aku akan jadi penganggur.... aku kerja 5 hari.. pastu aku menganggur 2 hari... setiap minggu cam tu... bosan siot jadi penggangur ni... sebab setiap minggu je sabtu dan ahad aku akan menonton rancangan NONA...

__________________
Misteri, dulu, kini dan sampek bila-bila


Modestos

Status: Offline
Posts: 3401
Date:

Ko tahan lagi Cipan, menganggur takat 2 hari seminggu je. Aku ni, hujung minggu usah citer la, mcm ko gak! Hari2 biasa pun, aku menganggur tiap2 hari! Aku keje dari kul 9am sampai 5pm, lps kul 5pm tu aku menganggur la, takde kerja.. sampai la ke mlm... sampai la esok paginya.. baru aku kerja semula. Kesian aku.. bleh

__________________

"Sejahat-jahat manusia, adalah sebaik-baik jin. Sejahat-jahat jin, adalah sebaik-baik Mister Rie.."



Super Member

Status: Offline
Posts: 1937
Date:

yer..yer....aku pun sama mcm korg...bila aku keje pun nmpk mcm menganggur...bila aku menganggur pun nmpk mcm menganggur...tp bila aku menganggur tu best jugak aku rasa...sbb mcm2 boleh buat bila menganggur...tambah2 tgh musim anggur ni...i like...

eh rie, gab..korg suka anggur hijo ker peple...aku suka peple ler...i like....ekekek...korg ckp psl buah anggur kan....kan...

-- Edited by eloka at 16:46, 2007-03-29

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

anggur perple tu sedap ke.....???? rasenye anggur hijau lagi sodap

__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Super Member

Status: Offline
Posts: 1435
Date:

aku suke anggun wrna wrni....eh anggun lak...anggur hah baru betui

__________________

saya takde facebook nak FACE TO FACE je..



Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

bob_Woohoo wrote:

aku suke anggun wrna wrni....eh anggun lak...anggur hah baru betui

anggur warna-warni tu ade ke?kat mane leh didapati?



__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Super Member

Status: Offline
Posts: 1613
Date:

Puas aku selak kamus,apa maksud KENAGAN ni..rupa-rupanya KENANGAN,otak genius aku memang bijak bekerja..

Menganggur kalau baru abis sekolah tu,biasa la..tapi kalau dah lama sangat,kita pun rasa lain macam..ye la,takkan dah besar pun masih lagi harap duit keluarga kan..aku pun pernah gak rasa menganggur,tapi lepas dapat kerja kat Agensi Abg Gab,aku dah tak menganggur lagi..Malam2 aku pun dah tak sunyi...

__________________
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



aSya was here ..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

ade jawatan kosong lagi tak kat Agensi Abg Gab......kalo leh jawatan utk angkut tinja......ade tak?
______________________________________________________
Nur Ecah.....kerja apa kat situ?

__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Modestos

Status: Offline
Posts: 3401
Date:

Nur Esah tu memegang jawatan tertinggi kat ofis aku ni.. Selain menjawat jawatan Ketua Makcik Cleaner, beliau juga menjadi 'radio tak rasmi' aku saban mlm bilamana beliau akan menyumbangkan (betul2 punya sumbang!) 2-3 lagu kat telinga aku hingga aku trtido..

Ko nk keje dgn agensi aku ke AkuSiHafni? Boleh.. boleh.. Masih ada satu lagi jawatan yg memerlukan seseorg yg berketrampilan hensem serta mempunyai pengetahuan mendalam tentang tumbuh2an. Aku lantik ko menjadi Botanical Executive aku nk tak? Atau dalam bahasa kampungnya.. tukang kebun.. biggrin

__________________

"Sejahat-jahat manusia, adalah sebaik-baik jin. Sejahat-jahat jin, adalah sebaik-baik Mister Rie.."



Super Member

Status: Offline
Posts: 1257
Date:

gabisrael...keje kosong tuk haku xde ke?
ko raba2 la Encik esah tu lelebih sikit..kasi up nama aku..

kemahiran aku ni boleh tahan la jugak..aku berkebolehan menggeli2kan dan mengkuda2kan sesiapa jua yg dikehendaki..
amacam..menarik dak resume aku..agak2 bila leh mula keje?

__________________



Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

botanical aku tak minat.....tapi sektor engineering ade tak.....? leh jadi jurutera kat agensi abg Gab.....jurutera repair otak si rosenah

__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Super Member

Status: Offline
Posts: 1613
Date:

rose wrote:

gabisrael...keje kosong tuk haku xde ke?
ko raba2 la Encik esah tu lelebih sikit..kasi up nama aku..

kemahiran aku ni boleh tahan la jugak..aku berkebolehan menggeli2kan dan mengkuda2kan sesiapa jua yg dikehendaki..
amacam..menarik dak resume aku..agak2 bila leh mula keje?



giler..giler..

ko nak suh gabriel raba aku..??nak kasi up nama ko..??supaya ko dpt keje sama2 ngan aku ke..?? Ee..jgn la kacau periuk nasi letrik aku,blah la oi..pergi mtk kerja kat kedai haiwan sana,aku dengar dorg nak pkai tukang berus gigi boya..

setakat menggelikan dan mengkudakan tu blum memenuhi kriteria pun...anak tiri kawan kucing sebelah umah aunty anak tauke aku pun boley la...boley blah..dah,syuh..syuh...gi amik kacip fatimah ni,men jauh2..

 



__________________
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



aSya was here ..


Super Member

Status: Offline
Posts: 1257
Date:

rose nah : ni bakpe pulok malaun tuh bg haku kacip patimah ahmad nih?
xpe...xpe..kita minum dulu!

4 jam kemudian.

rose nah : nape plak x leh tido ni...tetiba je rasa 'lapor nasik' cam mauriepan..
huh...dak esah ni pon supply kacip patimah tapi x supply jantan skali, kan dah kegersangan haku ni dah.....

__________________



Senior Member

Status: Offline
Posts: 324
Date:

nah rose minum air mineral cactus ni

__________________

Kejarlah mimpi yg indah kerna indah itu adalah suasana syurga yg abadi



Super Member

Status: Offline
Posts: 1613
Date:

Adeh..sorry rose,overdose plak aku kasi ko...aku lupe plak ko ni dak bawah umur..ko okey ke tak skrg rose..?? ada rasa mcm gelap2 tak,panas2 tak..?? kalau ye tu,kot dah kat dlm kubur la tu...maaf ye rose,tak sengaja..

__________________
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



aSya was here ..


Super Member

Status: Offline
Posts: 2016
Date:

x disangka bahawa si rose dak bwh umur....ni citer panas ni



__________________

Patah hati tiada pengganti, patah tulang mustahil disambung, patah gigi hilang ke'macho'an...

gigiku itulah daku



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

cam x pecaya aku penah post cite camni...huhu syahdu lak bl bc blk...skang aku rindu lak zmn tanam pokok anggur tu..huh kn tggu lg 28 thn kot blh goyang kaki duk rmh menganggur semula..ahaiiiii

__________________
Aku IBU si Comel...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2362
Date:

Fuyoo masa ni aku belum kenal gc lagi, masa ni ramai, meriah gc ni dgn ketaksiuman mister rie, GaBRiEL, rose, radinnaz.. Jeles jeles..

Masa ni Facebook belum wujud lagi ke? YouTube pun wujud tahun 2006.. Baru setahun masa ni.. Twitter, Instagram, wasap wecat semua pun belum wujud lagi kut..

Masa ni aku chat kat chatango je agaknye.. Dekat sedekat dah..

__________________

Don't you know, that we will judge the world?

Don't you know, that we will judged by angels?



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Ha2 aku pn dh lp sejarah cite aku ni
y aku hengget aku bru je keje ms kenal donia GC ni

dl aku cm pndai bk new topic tp x pndai nk komen2 topic org lain..nyesal lak

aku rs ms ni Skype, frendster, myspace tgh glamer kalah ikan gelama...aku cm pndai bk Gc jer...tu pn guna komputer opis..kui2... hp nokia kaler itam putih lg aku gn..nk btenet hapanya dkt situ kan...

__________________
Aku IBU si Comel...
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard