Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Buku Resipi


Super Member

Status: Offline
Posts: 4540
Date:
Buku Resipi


Aku dapat 1 email....dalam email nie ade macam resipi memasak...melayu nye masakan ade,omputih ade...jowo pon ader...sape nak,kasik email korang kat aku,nanti aku send kan...aku rase macam xpraktikal lak kalo send sume2 skali kat GC... resipi yang ade kat email nie seperti berikut...

ACAR
- Acar Buah-Buahan
- Acar Ikan Tongkol
- Acar Jeruk Buah-buahan


ALA CARTE
- Laksa Asam Pulau Pinang
- Laksa Penang
- Lontong
- Char Koew Teow
- Kue Tiaw Kuah Tauchew
- Mee Kung-fu
- Mee Hailam
- Mee Jawa
- Mee Kantonese
- Mee Maggie Special
- Meehon Berkuah Kampuchea (Samla Namya)
- Murtabak Maggi
- Nasi Beriyani
- Nasi Dagang
- Nasi kerabu
- Paprik
- Lasagne
- Fresh Spinach Lasagna
- Macaroni Sup
- Makaroni berkuah
- Makaroni Goreng
- Spaghetti Sayuran
- Spagetti Bolognese
- Soto Ayam
- Soto Perut Lembu Madura
- Soto Ayam Ringkas
- Soto & Pelengkap


AYAM
- Chicken chop
- Grilled Spice Chicken / Fried Spice Chicken
- BBQ Ribs atau Chicken Wings
- Ayam Lemon Madu
- Lemon Chicken
- Opor Ayam
- Piza Ayam
- Satay Ayam
- Ayam Goreng Mamak Style
- Ayam Goreng Spicy & Rangup
- Ayam Kalio
- Ayam Lada Hitam
- Ayam Masak Hitam
- Ayam Lemak Tempoyak
- Ayam Pedas Bergajus Bersama Cili Kering
- Rendang Ala Mak (Tak tumis)
- Rendang Ayam Berkokok Di Pagi Raya
- Roast Turkey


BUBUR LAMBUK


DAGING
- Beef steak - malay style.
- Penchuk Daging
- Rendang Dendeng
- Serunding Daging/Ayam/Ikan
- Rendang Daging
- Daging Singang
- Rendang Tok
- Dalca
- Rojak Paru
- Paru Rebus Cicah Air Asam
- Paru Goreng Sambal Cili
- Sup Perut
- Kerabu Perut


IKAN
- Kerapu Masam Manis
- Ikan Kukus London
- Sambal Tokok Ikan Masin
- Gulai Ikan Masin Dengan Pucuk Ubi
- Kerabu Ikan Masin Dengan Dada Ayam
- Ikan Masin Lada Hitam
- Ikan Masin Rebus
- Pais Ikan Temenung Masin
- Ikan Masin Simple
- Ikan Merah Kukus
- Ikan Panggang
- Ikan Pari Masak Lemak Cili Api
- Ikan Tenggiri Cili Api
- Goreng Ikan Pekasam
- Ikan Siakap Kukus
- Ikan Tongkol Masak Singgang
- Ikan Tongkol Masak Sambal
- Ikan Tongkol Masak Singgang (Terengganu Style)
- Ikan Tongkol Masak Taucu
- Rendang Ikan Tongkol
- Sup Ikan Merah
- Udang Masak Merah
- Sotong Goreng Berkari
- Rendang Pedas Kerang - Aidil Fitri
- Lala Style China
- Lala Goreng Sos Tiram
- Lala Goreng Tauchu
- Lala Goreng Biasa
- Lala Sweet Sour
- Lala Bercili


SAMBAL
- Sambal Tok-Tok
- Sambal Tok-Tok Lada Hitam
- Sambal Kerisik Ikan Tongkol
- Sambal Goreng
- Sambal Goreng Jawa
- Sambal Goreng (Madura)
- Sambal Ikan Bilis
- Sambal Ikan Bilis Minangkabau
- Sambal Ikan & Mangga
- Sambal Nyor Ikan Masin
- Sambal Tahun
- Tauhu Sambal Berkacang
- Sambal Tauhu Udang
- Sambal Tempe
- Sambal Tumis Peria

SAYUR
- Peria Katak Rangup
- Masak Pongek dan Peria (Masakan Minang Sumatera)
- Tumis Peria
- Kerabu Peria
- Peria Masak Goreng
- Peria Goreng Berlada
- Masak Lemak Peria Dan Udang
- Brokoli Sos Tomato
- Gulai Lemak Pisang Muda
- Kailan Ikan Masin
- Pajeri Terung/Nenas
- telor pindang
- kentang putar
- THOUSAND ISLAND
- RASAM


PETUA
- Utk Daging Cepat Empuk
- Petua Kurangkan Pahit Peria


sape rase nak lebih mendalami bidang masakan,meh email korang....aku send kat korang free jer...xpayah ssh nak gi beli buku resipi....

p/s : nadia gan ida tujuh blas sepuluh mesti suke nyer....



__________________



ZUl


Super Member

Status: Offline
Posts: 1418
Date:

aku suka aku suka
mat tolong send resepi nie kat aku
nanti kalau free kita leh main masak²
mat jadi mak aku jadi ayah
kata cleaner kat mat....

__________________

Sejahil-jahil Peragai YAHUDI ....JAHIL Lagi Tingkah Laku ICU


Super Member

Status: Offline
Posts: 1352
Date:

: nadia gan ida tujuh blas sepuluh mesti suke nyer....



huhuhu ko ni mcm tau3 jer Mat aku xreti masak..ln kali kt aku ko jgn email resipi tp email ler almt restoran utk kita g mkn b'2..ngeh2

__________________
Aku IBU si Comel...


Senior Member

Status: Offline
Posts: 262
Date:

woit mat.. ko email kat aku ler resepi ko tu.
aku ada cari kat internet resepi tu semua tapi leceh ler,,
ko email kat sini ok.. ejuputra@gmail.com

__________________

kita adalah musafir yang mencari-cari hentian terakhir...



Super Member

Status: Offline
Posts: 787
Date:

Haa....mat aku nk resepi sume tu...ko email kat aku din6820022002@yahoo.com

aku nk wat buku resepi clean n clear in the hell kuthen(erk..btul ke aku ckp omputih ni)

__________________
Biso Bonar


Super Member

Status: Offline
Posts: 4540
Date:

nie xde sape-sape lagi ke nak resepi nie...
aku ingat aku nak delete jer dari PC aku...
kang aku dah delete kang,jangan menyesal lak..
tawaran terhad nie..
sementara masih ade...
Jaaaaaaaaaa..ngan ketinggalan tawaran yang istimewa....
kepuasan dijamin seratus peratus buatan Malaysia...
Dapatkan segera sementara masih ada.....

__________________





MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

ko ni boleh thn jugak ye bab resepi2 ni...... kang tak susah bini ko nak masak ye... ckp je nak respi apa ada je sumer.... untung si 'DIA' tu ye.... kalu tak mat pun leh tolong masakkan....... hmmm...... beruntung bdn..... (zul!!!.... aku kasik panas je ni... ko tambah skit leh... kasih tambah ramuan skit)

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 4540
Date:

untung si 'DIA' tu ye????
trr..trrr....jangan la Puan Rajin cakap kuat2...
nanti orang taw la saye nie kapel gan Maya Karin....
malu la hamba....ishhh....
(kate Mat sambil menguis jari telunjuk nye di bahu Pn Rajin..seterusnya menutup muka sambil tersenyum malu dengan kedua belah tapak tangan sambil berlari-lari anak menuju ke loji kumbahan najis...)

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

siapakah si DIA yg ko maksudkan????
cam best je bunyi si DIA tu.................
cite r sape si DIA tu

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



Super Member

Status: Offline
Posts: 4540
Date:

DIA la...DIA pon ko xtaw...
maksud Pn Rajin tu DIA Fadilla laaa...
tu la awek aku yang terbaru....
dan bakal menantu mak aku yang keempat....

__________________





MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

ala.... si DIA tu kan... cantikk... kulit putih... gebu..... manis.... tp bukan manissayur.... putih kuning langsat tp bukan gab tuyut..... baik ati menawan sah2 lbh kurang ikut perangai aku..... pandai masak tp bukan si ida tujuh belas sepuluh..... bertudung... pastinye bukan siti nurhaliza..... suka warna ijau dan semstinya bukan si riepan..... AHAHHAHAHAHHAHHAHHA...... aku nak gelak besar2....... mat bagi resepi kari kepala togel masak pekasam ulu bendul ada tak???? adala adala

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

abis tu kalu semua bukan sape si DIA tu?????
hhaaaa aku tau ni mesti ZUI...tapi ZUI x putih,x putih kuning langsat, x baik ati, masak pun x pandai, bertudung lagi la, ZUI x suke wane ijau dia suka merah cam kete dia..............siapakah gerangan org itu??????

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

aku nak kasik lagi panas.... mana pegi zul ni... masuk la online....... ala adala si DIA tu.... nanti kalu cerobong asap idung dah pecah ko tau la sape makhluk dubuk yg aku maksudkan.....

ADA CINTA (MAT & 'DIA')

ucapkanlah kasih satu kata yg ku nantikan
sebab ku tak mampu membaca matamu
mendengar bisikmu
nyanyikanlah kasih senandung kata hatimu
sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
sebab ku meragu pada dirimu
reff:
mengapa berat ungkapkan cinta
padahal ia ada
dalam rinai hujan
dalam terang bulan
juga dalam sedu sedan
mengapa sulit mengaku cinta
padahal ia terasa
dalam rindu dendam
hening malam
cinta terasa ada
nyanyikanlah kasih senandung kata hatimu
sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
sebab ku meragu pada dirimu


__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 2430
Date:

LAGU JIWANG GILERRR KAK RADI OIIII....
LIRIK LAGU MCR XDER KER..WELCOME TO MY BLACK PARADE...

makan kat kedai lagi senang,..xpayah nak susah2 masak,
tak payah susah2 nak cari resipi,tapiiii time nak bayar tu susahla cikit,,hehehe

__________________
~~***Two Is Better Than One***~~


Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

apa kene mengene lirik tu ngan ko>>>>>>
tu lirik utk mat n si DIA>>>>>>>
ko g la mkn kat kedai>>>>
mat usaha resipi tu utk si DIA>>>>
bkn utk ko>>>>

(kasi panas sket)

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

ni la first time aku kena virus gelak si clener....

geli isi perut aku siotttttttttt....... hahahahhahhahahah....hehehehehehe...kuikuikuikui.... teteteteteteteetete......

lantak la korang nak marah aku gelak pun suka ati korang la..... isi perut najis mughallazah semua la terasa mgeletek2 kat dlm ni....... geli perut akuuuuu....

nanti aku kasik lagi jiwang punye lagu.....

ha...jgn lupa si "DIA" kang balik masakkan abg MAT lauk sambal kepala kura2 kegemaran beliau......

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 2430
Date:

BETUL GAK TU...KACO DAUN JER AKU NIE,
KALO MACAM TU,BOLE X EN.UNIT RAWATAN RAPI..
TEMANKAN SAYA,SBELAH KIRI ABG GAB DAN SEBELAH KANAN PLAK
EN.URR...(^_-)

__________________
~~***Two Is Better Than One***~~


Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

kalu cam tu aku pun nak gelak gak la, kuikuikui,hahahhahahhi, huhuhuhuhuhuhuhuhu(aku gelak masa tengok cite geng bas sekolah)..................

aku pun pelik nape ada gak org yg duk depen mat.........
sesuke ko x tau masak ke?????
ko mntak resipi kat mat je.....
balik bljr masak............
tp jgn arap mat akan msk uk ko, mat msk utk si DIA je....


__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

eh icu..... si 'DIA' kata tak pandai masak la pulak.... penat je mat carikan resepi kat email tu..... semua website diterokai.... sib baik je pc tu tak leh masuk....pastu bleh pegi ke satu negara ke satu negara carik resepi baru..... dah la MAT suka makanan western.... si 'DIA' masakkan la sdp2 buat abg MAT...... dah kempunan 4 ari tak makan tuu... siap merayu2 kat kedai ABC aku suh buatkan lasagna... kedai aku mana ada jual western food..... kampung food ada la.... tu pun baru je promote.....

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 4540
Date:

aisehhhh...nie la ssh kalo berjiran sebelah gan penjual ABC nie....sume rahsia aku dan bini aku terbongkar...dah terkantoi bini aku xtaw masak masakan western...sib baik beliau reti masak ayam masak kicap...maka ari2 aku makan lauk ayam masak kicap jer....

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

hoh???? x panadai masak????
kesian mat, sape la si DIA tu ye....
nnti sy mntk tolong pak belalang tilikkan sape si DIA tu...........
ko ni kenape sesuke berincik2 plak ngan aku.....
pastu siap ajak aku temankan ko n haiwan peliharaan ko.....
sblm ni x pernah pun ko ajak aku,.....

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

tu la berjiran lagi ngan aku..... mana taknye tiap2 ari ngadu kat aku kata bini masak ayam msk kicap je sampai naik jemu.... nanti ko suh si bini ko belajar masakan kg dulu dari aku... dah teror nanti aku ajar lak western food...... sian lak kat ko kempunan anak dlm perut ko nak makan western food ye... dah scan ke ank baboon tu rambut bulu dia kaler apa.... kalu ko suka western food mesti bulu dia blond kann..kannn

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah

ZUl


Super Member

Status: Offline
Posts: 1418
Date:

Cam maner aku leh terlepas padang gosip baik punya nie


DIA adalah sorang puteri
Puteri cerita animasi
mempunyai berbagai ciri
yang membuat Mat geli hati
Dia bukan cinta tiga segi
tapi cinta yang suci lagi murni
Dia amat istimewa berbagai segi
Akhirat dan juga duniawi
Suka resipi tapi masak X tahu sama sekali
Mungkin mat boleh tolong ajari
Dia hadir dari utara Negeri
Dia datang kemari mencari rezeki
Tapi jodoh yang DIA dijumpai
Mungkin Suatu hari nanti
Jika Jodoh bertemu Suami
Honeymoon mesti akan ke Itali
Dgn Harapan Utk berjumpo Lelaki Gay sejati
siapa lagi kalau bukan rossi

Siapa Dia ??? 

 


-- Edited by ZUl at 16:41, 2008-02-14

__________________

Sejahil-jahil Peragai YAHUDI ....JAHIL Lagi Tingkah Laku ICU


Super Member

Status: Offline
Posts: 2430
Date:

Valentino-Rossi-0000012902.jpg  nielaaa si DIA..yang mat the gaytic
tergila2...

__________________
~~***Two Is Better Than One***~~


MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

camne leh jadik gay ni... patut la tak tau masak.... tp yg aku musykil kan zul..... tak bertudung la pulak tu.... ni daru luar negara... bukan utara negeri.... itu yg aku gosok idung aku yg gatal dari tadi ni.... ko punye hujahan kan zul pjgn lebar tau... tp gambo ni lak yg kuar ye....

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah

ZUl


Super Member

Status: Offline
Posts: 1418
Date:

kau jangan silap paham Radinaz

Dia amat meminati rossi
bukan yer Dia itu rossi
jika Dia dah jadi isteri
mungkin dia ajak Dia punya suami
untuk pergi ke itali
dgn harapn untuk berjumpa rossi
itu pun kalau si suami DIa rehdai
Nampaknya sapa DIa yang Mat Minati
Adakah Dia seorang Puteri
Jawapanyer ada pada org punya Diri
Jika kabur atau masih dihantui
baiklah tanya Mat Org punya Diri

__________________

Sejahil-jahil Peragai YAHUDI ....JAHIL Lagi Tingkah Laku ICU


Super Member

Status: Offline
Posts: 1722
Date:

aku pun x tau lg sape DIA yang ko maksudkan ni,
dh puas aku selidiki sape DIA yang jd puajaan hati,
tp sehingga kini jwapannya masih x pasti,
walaupun segala pembayang telah diselidiki,
hasilnya masih tidak dapat ditemui,
kalo betullah DIA peminat rossi,
akan ku cari sehingga ke itali,
sungguh bertuah DIA empunya diri,
dapat suami yang sanggup mencari resipi,
semua ada gulai,masak kicap mahupun kari...............

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

tak usahla kau nak tanye siapa DIA
si DIA tetap mat yg empunya
jgn la kau bermuram durjana wahai icu
sbb mat tak setia padamu kini

wahai si DIA yg MAT kasihi
moga bahagia dgn resepi2
cuba2 la belajar masak kegemaran MAT
kelak tak la menyesal diri.... betul tak???/ betul tak???

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah

ZUl


Super Member

Status: Offline
Posts: 1418
Date:

Dimanakah dia yang MAT kasihi
munculah lah sekejap pelihatkan diri
Melayu ke cina itu x usahlah peduli
kerana Mat memang dah kasihi

bertuah sungguh si buah hati
bakal suami yer rajin cari resipi
bermacam resipi untuk dipelajari
untuk kebahagian suami isteri

bila mata bertemu mata
rasa hati mula berdetik
dari mata turun lah kehati
bermula lah cinta dua sejoli



__________________

Sejahil-jahil Peragai YAHUDI ....JAHIL Lagi Tingkah Laku ICU


MODEST

Status: Offline
Posts: 1995
Date:

baru aku teringat wahai zul
patutla si mat sukakan pizza betul
itukan lbh kurang masakan itali
begitu juga dgn lasagna..... mmg tak disanggah itali kegemaran si DIA

dari mata dah lama dah turun ke hati
cuma rahsia kalu tpecah sungguh tak terperi
aku suka kasik panas berapi-api
bila dah terasa bara barulah muka keju tak terperi

resepi sana resepi sinun
nanti la aku perturunkan resepi jepun
mesti si DIA rasa terpegun
bila si MAT pandai masak masakan jepun nunnnn.....

ku toleh kanan ku toleh kiri
memasing menyembunyikan diri
tp dlm diam2 akan muncul juga nanti
tak tahan dgn asakan kita niiii..... gelinya perut ku ini...



__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah

1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard