Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: SEJARAH APRIL FOOL


Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:
SEJARAH APRIL FOOL


Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:

eerrmmm...betul ker.....

__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

biskut pun tak tau juga cuma copy je...sebenarnya biskut nak tau betul ke tak ni...kalu ade sape yg tau hal ni leh ar bagitau betul tak ape yg biskut copy n post kat sini..sekadar berkongsi pengetahuan



__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Super Member

Status: Offline
Posts: 2292
Date:

yea la...tak pasti la cite nih betol ke tidak..ko copy dari mane cik biskut marrybrown ?

__________________

ccpsantai.th.png

Crazy Chaos Paintballerz



Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

biskut dapat dari email...terus biskut copy n paste je sekadr kongsi je...nak tahu betul ke tak...

__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Senior Member

Status: Offline
Posts: 168
Date:

hah...ni yg aku konpius.....aku pun de dapat gak pasal  april fool ni...
tp lain dr posting yg cik biskut ni bg...die punye statement bunyi camni....


Aprils Fool Day

Agak sukar untuk pasti dari mana dan bila hari April Fool pertama kali di rayakan. Yang dekat sekali dalam sejarah, adalah catatan dalam 1582 di France.

Pada masa itu, semua surat-menyurat masih melalui jalan kaki. Adalah difahami, kalendar tahun baru pertama kali di istiharkan pada masa itu. Segelompok masyarakat yang tidak menerima pengumuman kalendar baru sehingga selepas setahun lebih. Mereka masih merayakan tahun baru pada bulan April. Sebab itulah golongan ini sering diketawakan oleh mereka yang telah terima surat pengumuman sebelum.

Tradisi ini mula bersebar ke England dan Scotland pada 18 masihi. Seterusnya ke Amerika Syarikat dalam bahasa English dan French. Hinggalah ke hari ini, April fool dirayakan diseluruh dunia dalam bahasa dan budaya masing-masing.

lain kan dr posting cik biskut to...to yg muskil to..sesape yg ade info to tlg la posting yek..biggrinbiggrinbiggrinbiggrin



__________________


Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

ialah lain terus...tapi ape pun kita memng tak patut raikan april fool ni...memperbodohkan org adalah tidak elok apatah lagi sehingga tersinggung perasaan org kan...

__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

tapi kalo niat nak bergurau senda macam mane??? sedang Rasulullah sendiri pon pernah bergurau...cite die lebih kurang macam nie la...aku ingat2 luper...

ada seorang ibu tua datang kepada baginda bertanyakan tentang syurga...Rasulullah memberitahu, "Orang tua takkan masuk syurga"...menangis la ibu tua tersebut...sebenarnya, yang dimaksudkan baginda, orang yang ditempatkan di syurga akan kelihatan muda...tiada pon yang kelihatan tua...

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

bergurau senda ade batas2 yg telah ditetapkan dalam islam...sekadar gurau untuk hiburkan hati dan menceriakan org lain boleh tapi taklah sampai boleh membawa kepada pergaduhan dan perpecahan...bergurau kalu sampai buat org tersinggung tidak boleh sama sekali...faham mat gedik

__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

gadis_biskut wrote:

bergurau senda ade batas2 yg telah ditetapkan dalam islam...sekadar gurau untuk hiburkan hati dan menceriakan org lain boleh tapi taklah sampai boleh membawa kepada pergaduhan dan perpecahan...bergurau kalu sampai buat org tersinggung tidak boleh sama sekali...faham mat gedik




sampai tersinggung tak boleh ekk???ok..ok...tapi aku nak tanye satu soklan la... macam mane CARA kite nak taw gurauan tu leh menyebabkan orang tu tersinggung ke tak???

cube ko paham kisah Rasulullah tu...baginda sendiri tak tau yang gurauan baginda menyebabkan ibu tua tu nangis....kite manusia....banyak kelemahan...



__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

itu biskut pun tak reti nak bagitau...tapi kalu sampai org tu kecik hati kita kena cepat2 mintak maaflah..biase hal2 mcm ni rie boleh jelaskan lebih detail kot hehehe

__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

hoh!! Rie jugak yang di cari beliau....tengkurak tu gak yang ko carik....beliau tu ape yang ade...tinggal tulang jer....otak,jantung,paru2 sume mane ade....macam mane nak berpikir kalo otak dah takde...

bagi aku la ekkk...kalo tak leh kene drop, jangan drop orang...kalo tak suke dikenakan,jangan kenakan orang lain...

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 2292
Date:

Mat tHe MatiCs wrote:

hoh!! Rie jugak yang di cari beliau....tengkurak tu gak yang ko carik....beliau tu ape yang ade...tinggal tulang jer....otak,jantung,paru2 sume mane ade....macam mane nak berpikir kalo otak dah takde...

bagi aku la ekkk...kalo tak leh kene drop, jangan drop orang...kalo tak suke dikenakan,jangan kenakan orang lain...




btol2x...tak buley gurau balik surau la..tak bole tahan jadi gaban la..tak buley terima ddk asrama ar...



__________________

ccpsantai.th.png

Crazy Chaos Paintballerz



Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

betul tu aku setuju....kalo x bleh bayar basuh pinggan la......

(apa kene mengene basuh pinggan ngan april fool ni)


__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



Super Member

Status: Offline
Posts: 1268
Date:

b-day pakwo den ari first april... mcm mano tu? buleh smbut ko x ni?

__________________
away 4 SPM.. wish me gud luck yep.. *takowt!


Senior Member

Status: Offline
Posts: 404
Date:

aku pun penah dgar gk yg citer biskut tu..tak kisah la citer yg mana 1 betul pun, moral of the story..takyah la gatai2 nak sambut April Fool tu..byak lagik benda lain yg korg leh sambut..

kalo menyentuh pasal gurau senda..tu kena la tepat pada tempatnya..kalo da tau benda tu menyakitkan ati org, takyah la gurau lebih2..jgn bg alasan taktau benda tu menyakitkan ati org ker x..sndri mau igt la..klalo gurauan tu kena kat batang idung kita sndri..rasa sakit ati ker x..?

emma adalah mati..ko sambut jer la bfday bopren ko tu..pe masalahnye? yg penting, ko set kan nawaitu ko betul2..

__________________
>~..tanpa berjanji..sekadar hati berbisik..~


Super Member

Status: Offline
Posts: 1309
Date:

aku pun pernah dgr sejarah april fool ni, tp citer yg aku dgr sama gan biskut..
citer yg mork tulis 2 x pernah dgr pun..aku rasa citer ni betul...

__________________

~~sedang terpesona dgn website langit ilahi~~



Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

aku pun pernah dengar cite asal usul serta tawarikh april fool ni.....ianya dinyanyikan oleh kumpulan OAG(old automatic garbage)...aku rasa cite yg aku dgr ni lagi tepat serta jitu berdasarkan fakta serta bukti yg aku ada...........

keletung....hiyak....pang..pang...(efek kene belasah ngan tali pinggang keledar)
rajinnaz : yang tu bukan april fool tapi beautyfool...tu tajuk lagu...
ICU : ye ke????...

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



MODEST

Status: Offline
Posts: 1986
Date:

aku kan.... aku kan..... kalu tenggiling2 pasir kat gc ni sebut je nama aku mesti diaorg sertakan effect dgn balingan jurus periuk belanga aku..... ngapela mereka2 ni sering membayangkan aku yg lembut dan sopan ini umapama perilaku haiwan garang dan bengis bak singa yg kelaparan......

(abis la bajet aku bulan2 dok ganti balik je periuk belanga yg dah kemek2 ni... sape la punye angkara yg mengamuk umpama tsunami mmbelah bumi ni......)



-- Edited by radinnaz at 15:10, 2008-03-25

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Senior Member

Status: Offline
Posts: 127
Date:

perkara paling penting, kita takyah la raikan perayaan nie...
takder menfaat pon kan,
stakat nak bergurau2 ngan member2, takyah nak tgg 1 april pon kan?

just me 2 cent...

__________________
~i yem meself...~ :devilish:


MODEST

Status: Offline
Posts: 1986
Date:

mmg pun... skrg ni pun boleh nak gurau..... ha cepat la garu.... gatal betul kat belakang betis aku ni.... selak je la kain aku.... tak yah la malu2....... kata nak garu.....

(errkkk.... budak adza ni kata td garu ke gurau????? mcm same je perkataan tu)

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Super Member

Status: Offline
Posts: 4534
Date:

takde....takde...aku tetap tidak menyokong hujah2 tersebut...sebagai Ahli Jawatankuasa Tertinggi Majlis....maka aku amatlah terkilan jika perkara tersebut dilakukan....sepatutnya kite harus meramaikan majlis....bukan menghalang orang ramai membuat perkara tersebut...(kate mat yang merupakan Ahli Jawatankuasa Tertinggi Majlis SURAU)

kite cite pasal surau ke pasal gurau???

__________________





Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

aku setuju....amat setuju...
perkara ni terjadi akibat kekurangan air, sebagaimana yang kita sedia maklum air amt penting dalam tubuh badan kita..oleh itu banyakkan minum air utk mengelakkan suara menjadi parau........

(kita cakap pasal gurau ke parau....konpius aku)

__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..



Senior Member

Status: Offline
Posts: 127
Date:

huhuhu....

skali lagi pokcik tekankan... GURAU - GARU - SURAU - PARAU - ETC...

yang penting enjoyyyyy.boo.gif...biggrin

__________________
~i yem meself...~ :devilish:


MODEST

Status: Offline
Posts: 1986
Date:

haaa... apa??? jerangau.... nenek kurang dgr ni...... biasala nenek dh tua.... taik telinga pun dh menimbun..... dah jolok pun terkuis2 je sbb tak larat dh.....

(icu...... mana report minit meeting smlm....... aku nak pass kat menteri besar ni nak bg besarkan lagi kedai ABC aku jadik 3-5 tingkat ni)

__________________

aku ada...... ko ada ke????? suka ati aku la... ada aku kisah



Senior Member

Status: Offline
Posts: 127
Date:

ada ABC free tak untuk den?? hik hik hik nana.gif

__________________
~i yem meself...~ :devilish:


Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

air abc tak de free suma kena bayar tapi untuk ko buku abc free je ambik balik baca...ok...

__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...


Super Member

Status: Offline
Posts: 1737
Date:

adzha_mss wrote:

ada ABC free tak untuk den?? hik hik hik nana.gif



ABC free??? ko ingat ini pejabat kebajikan ke???...sekarang ni orang dh berevolusi dari jenama ABC dh bertukar ke XYZ dan kini bertukar lagi ke jenama PUTERI MAS lak...untuk cucian yang suci lagi murni...............



__________________

Sehuduh-huduh punggung lelabi, huduh lagi paras rupa Zul Pepaya..

ZUl


Super Member

Status: Offline
Posts: 1414
Date:

aper yg kau mengarut nie ICU
inilah akibat yer jika ahli GC tidak ditapis
org se OKU ICU pun boleh log in...
kan susah bila dia meroyan...
jadi untuk masa depan aku syorkan
supaya ahli GC di tapis
hanya ambil org pintar cam aku jer...
Gay cam Mat the gadik pun xpayah dilayan...

(huhu panaskan line cikit.... cool sangat...)

__________________

Sejahil-jahil Peragai YAHUDI ....JAHIL Lagi Tingkah Laku ICU


Super Member

Status: Offline
Posts: 967
Date:

biggrin.gifbiggrin.gifbleh.gifashamed.gifyawn.gifyawn.gif ngantuknya tak de idea doh ni...serabut doh wase mcm nak cabut je pale ni





__________________
Walau pun kita punyai kekasih, tapi teman tetap paling setia... Walau pun kita punyai harta yang banyak, teman tetap paling berharga...
1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard